28. helmikuuta 2015

Helmikuun hetkiä vielä tänään


Lumen valta alkaa olla mennyttä. Tiet ovat tosin osin vaarallisen polanteisia. Liukkausvaroituksia on riittänyt. Leuto ja enimmäkseen harmaa sää jää mieleen tästä helmikuusta.   Aurinkoisina hetkinä pikkulinnut ovat heti helisseet kevättä. Yllättävän aikaisin. Harakat ja varikset ovat jaksaneet päivystää lumesta riisuutuneiden koivujen latvuksissa sadepäivinäkin.  Päivällä vesilammikoita ja sohjoa, parhaimmillaan nuoskalunta. Aamuksi sepeli ja hiekka on saanut uuden jääkerroksen päälleen. Reino-tossuilla ei tule mennä hakemaan lehteä postilaatikosta.

Eilen vihdoin vaihdoin mullat santteihin. Mustanmerenruusujen kävyt olivat melko mitättömän kokoisia, mutta siirsin nekin vielä uuteen multaan. Niiden kohdalla odotan kasvun ihmettä sanan varsinaisessa merkityksessä. Valostuminen piristää mieltä jonkin verran. Toisaalta se uuvuttaa, kun kaikki pölyt paljastuvat. Talvinen hämäryys on itse asiassa lempeä väsyneelle siivoajalle.


Olin kaivannut oravia ikkunailoksi. Tänä aamuna ne vihdoin ilmaantuivat. Poukkoilivat isolla porukalla kuusesta puupinoon ja pitkin hankea rantapuistoa edestakaisin. Liian monta laskettavaksi. Niiden kisailua pitkin sähkökaapelia en ole tänä keväänä vielä nähnyt. On se kevään tuntu ja tuoksu jo ilmassa. Räntää ja vettä vuoroin. Ja välillä uutta vitivalkeaa lunta isoin tuulessa kieppuvin hiutalein. Ja aurinko korkealla vaaran yllä sen kerran kun se pilvien lomasta pääsee näyttäytymään.


Hyvää Kalevalan päivää!

8 kommenttia:

 1. Sait sanoissasi kevään esiin, vaikka kuvat näyttävät ihan toista :) Saapas nähdä onko sinne jo tulossa kevät vai takatalvi. Täällä on ainakin kevät myöhässä, sateinen talvi sen kuin vain jatkuu väärinpäisin numeroin, mittarissa 12 vaikka pitäisi olla 21.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Vai on siellä toisinpäin. Kymmenen päivän ennuste näyttää tännne edelleen samanlaista nollan tietämillä pysyttelevää säätä. Ei tätä oikein usko, mutta maaliskuista tuntua on ollut jo pitkään. Nuo kuvat ovat helmikuun aikana otettuja. Esim. viime viikonloppuna lähdin muka ottamaan kuvia, mutta kamera ilmoitti virheen. Saipa kävellä kävelynsä rauhassa. En minä oikein jaksa uskoa, että tämä talvi olisi ohi. Lunta on ollut ja onkin vielä paljon. Tulisipa sen verran pakkasta, että hanki kantaisi. Siellä ei liukastelisi.

   Poista
 2. Liisa

  Kauuanko olet saman kasvin kävyistä mustanmerenruusuja kasvattanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Ainakin 30 vuotta. Nyt oli ensimmäisen kerran todella huonot kävyt. Pelkään pahoin, että sen kukan tarina loppuu tähän. Vein viime kesänä sen tuonne parvekkeelle helteillä. Osa varsista paloi.

   Paavalinkukat ovat alkuaan äidiltä eli yli 40 vuoden vanhoista aina uusittu tavalla tai toisella. Joskus lehdestäkin on juurtunut hyvin. Ne ovat niitä pienikukkaisia vanhakantaisia. Monta kukkaa olen kyllä onnistunut tappamaan. Rahapuu venkuroi vaikka mille mutkalle itsensä. En saa sitä kasvamaan nätisti.

   Poista
 3. Kuvailet helmikuuta oivallisesti. Valostuminen piristäisi täälläkin, mutta kuten sinulle, niin hämäryys sopii myös siivousinnottomalle minulle.
  Parasta on uskoa, että nämä loskakelit edesauttavat kevään tuloa. Lumien pitää sataa alas, ennen kuin lämpenee.
  Kohta tuo sydämellinen taideteoksesikin sulaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii,
   Samalla tavoin jatkuu tämä maaliskuu. Tänään ihan vain hetken uhkasi sataa uutta lunta entisen surmaksi. Tuo sydämellinen on koululaisten laskiaistempauksen tuotoksia. Yhden yön jälkeen monet oli jo rikottu.

   Poista
 4. Suomen keväästä kaipaan hankiaisia, pajunkissoja, kevätpuroja, valoisia ja utuisia kevääntuoksuisia iltoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simpukka,
   Purot jo paikoin solisevat joko jään alla tai jo näkyvissä. Ottavat Puijolta vauhtia. Hankiaisista voi toistaiseksi vai uneksia. Kaunista kevättä sinne!

   Poista

Kommentoi sinäkin!