5. helmikuuta 2016

Lähiruokaa


Mieheni käy kansalaisopistossa seniorimiesten kokkikerhossa. Siellä on joka kerran vallan erikoisia gourmet-aterioita monine ruokalajeineen. Aika usein saan tuliaisina pieniä annoksia. Leipomukset ovat olleet herkullisia.

Kyse ei ole mistään terveysruuista. Kermassa ja voissa eikä mausteissa säästellä. Eikä sokerissa.  Kaikki ruokaohjeet ja leivontaohjeet löytyvät kotoa kauniisti mapitettuina. Muutamia olemme kyllä sitten kokeilleet, tosin aika harvoin, koska raakaaineluettelossa on melkein aina jotakin sellaista, mitä ruokataloudessamme ei yleensä käytetä.

Minä olen yksinkertaisten makujen ystävä monestakin syystä. Lapsuus lautasella  oli yksinkertainen. Nyt ruokakaupassa on seurattava sydänmerkkilinjaa, vaikka kaikki suositusten mukaiset tuotteiden valmistajat eivät ole katsoneet tarpeelliseksi hankkia tuota ostosten tekemistä helpottavaa merkkiä pakkauksiinsa. Kipu tai mikä lie vaivoistani on herkistänyt makuaistinkin sellaiseksi, että kaikki tuppaa maistumaan liian suolaiselta, mausteiselta, kirpeältä tai imelältä.

Viime viikolla ovikellomme soi yllättävään aikaan. Olin yksin kotona. Ehdin jo miettiä, uskallanko ollenkaan avata ovea, koska kukaan ei ollut ilmoittanut tulostaan. Oven takana oli kalastava naapuri, joka oli verkoillaan saanut kyllästymiseen saakka haukia. Kysyi, ottaisinko yhden. Veret oli laskettu pois. Laitoin kalan joksikin aikaa jääkaappiin, vaikka parvekkeellakaan ei kylmäkeltju olisi katkennut.

En ollut aikoihin käsitellyt niin isoa tuoretta = elävää kalaa. Mietin mitä siitä valmistaisi. Aloin ottamaan sitä muosikassista pois. Liukas hauki ponkaisi itsensä tiskialtaaseen. Tuossa vaiheessa vaari palasi lounaaltaan ja pääsi näyttämään kalankäsittelytaitojaan. Täyttäisimme kalan ja kypsentäisimme sen uunissa paistopussissa. Pää piti katkaista, jotta saisimme sen jotenkin mahdutettua pussiin. Sitä ennen mokoma hauki säikäytti minut toisenkin kerran.

Olin juuri saanut sipulit, juureksia, juustoa ja mausteita yms. aseteltua sen sisuksiin. Haukipa päätti vielä kerran ponkaista itsensä oikoseksi ja kaikki täytteet levisivät uunipellille. Ei muuta kuin ala alusta. Olisiko sittenkin ollut helpompi keittää se kokonaisena tai fileoida tai jauhaa lihamyllyllä, ehdin jo ajatella.

Lopputulos oli kuitenkin maultaan lähes täydellinen, siis omaan makumaailmaan sopiva. Hauki on kala. Ihan hyvä ruokakala.

PS. Kuvan merellä pilkkijät eivät liity tähän tositarinaan muuten kuin että kalastamisessa siinäkin on kyse.

10 kommenttia:

 1. Vaihteeksi voi syyä myös 'Kuusamon-Mummon-Muikkuja'...
  http://eskoalamaunu.blogspot.fi/2016/02/mita-tanaan-syotas.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eko,
   Muikkuja joudumme ostamaan. Muuten, jokapäiväinen kysymys tuo: mitä tänään syötäs. Hyvää laskiaissunnuntaita! Täällä on suojakeli.

   Poista
 2. Tuollaiset naapurit ovat kivoja.
  Juuri tänä aamuna naapuri "sotki" ruokasuunnitelmani tuomalla kaksi haukea! Kiitollusuudella otin vastaan, kun helposti voin muuttaa suunnitelmaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neili,
   Miten sattuikaan ! Kivoja ovat tällaiset naapurit ja kaikki muutkin. Esim. se naapuri, joka oli luonut lumet pihasta, kun olimme tuiskujen aikaan muutaman päivän pois kotoa.

   Poista
 3. Terveisiä tuolle kokkikerholaiselle. Uunihauki on hyvää. Meillä mies rakastaa haukea paistettuna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija,
   Kerrotaan. Parin viikon päästä ilmaantui taas uusi hauki ovelle, vielä isompi. Se fileoitiin. Ruodottamaksi saaminen oli kyllä mahdotonta. Kala on hyvää.

   Poista
 4. Hauki on hyvää, mutta ruotoja nyppiessä tulee äitiä ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Parempi kuitenkin nyppiä kuin niellä.

   Poista
 5. Minunkin mies on neljättä vuotta kansalaisopistokurssilla, mutta tuliaisina ei koskaan ole syötävää. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Una,
   Monella muullakin paikkakunnalla on sama tapa eli kotiin ei mitään viedä. Kuopion kurssi oli ehkä poikkeus. :)

   Poista

Kommentoi sinäkin!