11. heinäkuuta 2010

Näinkin voi käydä


Sitä menee lammen rantaan, kun tietää että olisi aika bongata se telkän pesue uimasillaan. Mitään ei vain näy. Kiertävät pöntön luo ja kurkistavat varovasti sisään, ettei telkkä syöksy pesästä suoraan silmille. Onpa pöntössä kumman valoisaa. Pöntöstö puuttuu katto. Tarkemmin tarkasteltuna siitä puuttuu myös pohja. Vasta sitten tajuaa katsoa maahan. Maassa olevan vaneripalasen alta löytyvät telkän munat. Ovat isoja, kananmunan kokoisia, vielä ehjiä.

Haluan käydä katsomassa paikan ennen katiskaa. Totta puhuivat. Vasta kotona huomaan kuvasta ison sittisontiaisen munien keskellä. Minkään hyöteisen tekosia tämä sattumus ei voi olla.

Alkaa arvuuttelu ja spekulointi, mitä ihmettä tässä on tapahtunut. Onko viimeinen munittu muna ollut liikaa ja keikauttanut pesän huonosti kiinni olleen vaneripohjan irti? Miten kaikki munat sitten ovat ehjiä ja hyvässä järjestyksessä? Ja miksi kattokin oli pudonnut munien päälle. Olivat siis piilossa. Kettu tuskin oli ollut asialla. Se olisi kai syönyt munat.

Olisiko tässä hyvä kysymys Luontoiltaan?

7 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen juttu, mutta olisikohan joku avulias kaksikätinen sittenkin ollut asialla huomattuaan pöntön pohjan olevan putoamassa. Telkkä ei kuitenkaan pesi maassa. Pesintä osuu vapulle ja munia kertyy seitsemästä neljääntoista, joita emo hautoo noin neljä viikkoa. Poikaset oppivat lentämään parin kuukauden ikäisinä, joten kyllä ne vielä siellä lammella seilailisivat.

  VastaaPoista
 2. a-kh,
  Ettei vain. Luultavasti en saa tähän koskaan vastausta. Olisiko lintu hylännyt pesän, jos tuo oletettu kaksilahkeinen olisi korjannut pöntön kesken muninnan?

  VastaaPoista
 3. Eivät nuo munat olisi varmaan ehjinä säilyneet pudotessaan pöntöstä maahan. Ihminen on autellut, ja telkkä hylännyt munansa haistettuaan hänen hajunsa niistä. Toivottavasti telkkä ehti vielä munia uudelleen toisaalle ja saattaa pesueen riittävän isoksi ennen syksyä.

  VastaaPoista
 4. Laila,
  Niin kai siinä on käynyt. Minä en vain ymmärrä, mikä apu oli piilottaa munat vanerilevyn alle.

  VastaaPoista
 5. Mieleen jäi pyörimään kertomasi telkän epäonnistunut pesintä. Jostakin ampaisi ajatuksiin munien keräilijät. Ei kai sellainen roisto ole ollut asialla, kun kerran sen vanerilevyn oli asettanut munien päälle? Jos ei ollut sopivaa kassia pois kantamiseen. Voi olla hullu ajatus, tuli vaan mieleen.

  VastaaPoista
 6. Laila,
  Mistä näistä tietää. Onko niillä munilla jokin keräilyarvo? Sellainen harrastus ainakin pitää pitää muilta salassa, koska linnuille on annettava pesintärauha.

  VastaaPoista
 7. Minustakin munien keräily on tuomittavaa. En ole perillä keräilyarvosta, mutta keräilijöitä löytyy, ja onhan joskus ollut uutisissa munien salakuljettajista, jotka ovat joutuneet tekosestaan vastuuseen. Ehkä kyseessä on ollut erittäin harvinaisen linnun munat ja tyhmät ulkomaalaiset.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!