16. toukokuuta 2014

Suoraan vai mutkan kautta


Istuin aamulla noin puoli tuntia sairaalan aulassa odottamassa pääsyä laboratoriokokeisiin. Olin toki varannut ajan etukäteen, koska sellainen mahdollisuus on olemassa. Kovin moni ns. varausaika tuntui menevän ohi. Järjestelmässä on sellainen aukko, että jotkut asiakkaat ottavat jonotusnumeron jo varatun ajan lisäksi. Sitten kokeillaan, kumpaa reittiä pääsee nopeammin sisälle. Tämä jojoilu hidastaa palvelua selvästi.

Varsinaisesti tarkkailin, miten ihmiset kuluttavat odotusaikansa. Hiljaista oli, mikä on toisaalta ymmärrettävää. Kukaan ei oikeastaan selaillut edes lehtiä. Sen sijaan noin joka kymmenes asiakas hiplasi älypuhelintaan. Samaa näkyivät tekevät bussipysäkillä linjakasta odottavat. Useat jopa kuulokkeet korvissa. Tunnustan, että itsekin avasin kerran puhelimen, koska piti varmaankin seitsemännen kerran tarkistaa se varausnumero. Onneksi toimenpidehuoneessa on vielä vastassa ihan oikea ihminen tässä digitalisoituvassa ja robotisoituvassa maailmassa.

Luin juuri uudesta Suomen Kuvalehdestä Veera Jussilan artikkelin Tykkää tästä, jos olet yksin. Se herätti minussa monenlaisia ajatuksia MIT:n professori Sherry Turklen mukaan sosiaalinen media saa meidät odottamaan ihmissuhteilta vähemmän, tekniikka etäännyttää meitä toisistamme: puhelu alkaa tuntua jo liian intiimiltä ja arvaamattomalta verrattuna Facebook-viestiin. Olisiko lyhyt suora reitti sittenkin pitkää reittiä parempi? Puhelin soi nykyään niin harvoin, että sen ääntä melkein säikähtää.Ylin kuva on ladattu ns.suoraan kamerasta (sic), kaksi alempaa olen onnistunut pienentämään blogiin sopivan kokoisiksi. Itse asiassa ne taitavatkin olla liian pieniä.

Edit. 3.6.

Kirjoitin uuden postauksen ja kokeilin kuvien liittämistä iPadin kautta. Jostakin syystä kuvat pienenevät matkalla minulle vielä käsittämättömällä tavalla. Eli en osaa säätää kuvien kokoa siellä. Päätin poistaa koko postauksen, kunnes saan kuvat esiin haluamallani tavalla. Tai sitten minulta loppuu kärsivällisyys uuden opettelemiseen...

8 kommenttia:

 1. Lopultakin päivittyi.

  Ihan mukavankokoisia kuvia, kun ne klikkaa auki, vaikka kännykkäkuvat tuppaavat yleensä menemään taiteen puolelle.

  Tililtäni meni juuri kolmen kuukauden puhelinlasku, n. 20 euroa. Minulla on älylleni sopiva peruskännykkä. Tavallisia näppäinpuhelimia saa enää Huuto-netistä tai jostain vastaavasta.

  Puhelimeni soittoääni on aivan minimissä, mutta siihenkin melkein säikähdän - tai ainakin säpsähdän.

  Lähden tästä ostamaan mauriaismyrkkyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku näistä liittymien tarjoajista lähetti minulle tarjouksen siitä Doro-puhelimesta. Kosketusnäyttö on kovin herkkä hitaille sormille ja tulee hipaistua vahingossa väärästä kohtaa aika usein.

   Täällä on hirmuinen helle. Itse asiassa oli melkein trooppinen yö eikä tällainen kuumuus oikein enää tunnu hyvältä. Kevät muuttui liian äkisti kesäksi.

   Onneksi meille eivät ötökät ole tulleet enää sisään. Pihassa niitä kyllä riittää, kas kun eivät kuole kiviin sitoutuneeseen kuumuuteen.

   Poista
  2. Mistä lienen saanut ajatuksen, että kuvasi olisivat kännykkäkamerasta. Yläkuva on kyllä hyvä. Onko sulla siniset sauvat?

   Poista
  3. Ajattelin helpottavani elämää ja ostin sellaisen kännykän, jossa on hyvä kamera (kunhan jaksan opetella käyttämään sitä oikein). Näin jälkiviisaana olen toista mieltä. Kamerakuvia ovat nämä viimeiset. Vanhat siniset sauvat ovat enimmäkseen eteisen nurkassa. Pyrin liikkumaan sauvoista.

   Poista
 2. Liisa, kyllä varattuna aikana pitäisi päästä terveydenhoidon palveluihin. Ihmeellinen epäkohta tuo, että jonotusnumerolla ohittaa varauksen!
  On meitä suomalaisia nyt hemmoiteltu lämpimällä. Tänään on jo kolmas hellepäivä ja uimavesi lämpeni siedettäväksi 20 asteeseen. Mökillä nautti muutoinkin olostaan, sillä hyttysiä ei ollut niin missään. Kyykäärme kävi pihassa, mutta säästi henkensä, kun luikersi tiehensä ennen miesväen mielenmuutosta. Rauhoitettu elukka, mutta eikös se ole lainsuojaton pihapiirissä?! Delilah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delilah,
   Täälläkin on hellettä riittänyt. Pihlaja ja syreenikin ja kielo ovat jo kukassa. Onneksi on luvassa viileämpää, ettei nämä kesäkuun kukkaset kuihdu jo ennen kuin pääsemme kesäkuuhun.

   Kyy kyllä säikäyttää pihapiirissä ja joskus portailla. Olen kuullut niitä löytyneen sisältäkin joskus. Ainakin silloin saavat kokea kovan kohtalon. Ulkona luonnossa riittää kai häätäminen. Lämmintä vaalipäivää!
   PS.
   Täällä on jo hyttysiä.

   Poista
 3. Pikakesä vaihtui äkisti koleuteen. Lämmitys on kai pois päältä, joten tuntuu aika viileältä sisälläkin. Kyytkin lienee kohmeessa näillä säillä. Toivottavasti ruusujen päivä ylihuomenna olisi lämpimämpi. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!