19. helmikuuta 2014

Sotshi, Sotji, Sochi, СочиVielä näkyy löytyvän ainakin yksi suomalaisia yhdistävä asia, talviolympialaiset. En tiedä tarkalleen, miten katsojamääriä lasketaan. Jos puhutaan yli kahdesta miljoonasta katsojasta, puhutaanko silloin avoinna olevista vastaanottimista vai jostakin keskiarvomäärästä katsojia yhtä televisiovastaanotinta kohti. Ja lasketaanko mukaan mobiilit katselulaitteet?

Myötätuntoni on valtavien odotuspaineiden jälkeen epäonnistuneiden urheijoiden puolella. Oikein tekee pahaa, kun toimittajat piirittävät heitä kysymyksillään. Ovatko huippu-urheilijat samalla tavalla koko kansan edustajia kuin poliitikot? Vastuussa tekemisistään ja tekemättä jättämisistään meille jokaiselle?

Tänään on kai se kaikkein jännittävin päivä penkkiurheilijoille. Miten käy Suomen miesten jääkiekkojoukkueelle? Entä jatkuuko naishiihtäjien menestys parisprintissä? Onhan siellä toki muutakin ohjelmaa. Eilen illalla katselin, miten Antti-Jussi ländäsi huippuranin jossakin lumikourussa. Lumisateessa vielä. Olen pudonnut ihan pihalle näistä uusista lajeista. En ymmärrä selostustakaan. Pitäisi olla sanakirja lähellä.

Edellisessä postauksessa oli kuvia lumitykeistä. Koska luomulunta ei satanut, laitettiin Puijon montussa tykit jauhamaan tekolunta. Tykkejä olisi kai ollut useampikin, mutta läheisen sairaalan vedensaanti olisi ollut vaarassa, jos kaikki olisivat olleet käytössä yhtäaikaa. Edelleenkään täällä ei ole lunta kuin n. kymmenen senttiä, metsässä ei sitäkään. Tänään on kuitenkin pakkasta sentään 3,5 astetta, joten jäämaraton onnistunee. Laturetket on jouduttu perumaan.

Kaksi kertaa olen käynyt kokeilemassa hiihtämistä jääladulla. Sitten tulikin tämä lauha jakso ja vesi nousi jäälle. Toivon, että sataisi vielä edes muutaman sentin lunta, vaikka talitintit jo laulavatkin kilvan titityytään. Kunnon latu pitäisi saada, sillä pelkkä tampattu luistelubaana tai moottorikelkan jälki ei sovi helposti kovinkin kipeäksi ärtyvälle selälleni. Ja ikävä flunssakin pitäisi päihittää ensin.

PS. Jos Sotshi kiinnostaa muutenkin kuin olympiakaupunkina, Ylen Areenasta voi kuunnella sarjan Amatöörioppaat Sotshissa.

10 kommenttia:

 1. Sanon sen nyt kumminkin, että minua ei muihin suomalaisiin talviolympialaiset yhdistä. Talviurheilussa olen jäänyt aikaan "ja Veikko Hakulinenkin tulee sieltä." Eihän se tietysti lumilautautailijoiden vika ole, että Putin on mitä on. ja Hitlerkin oli mitä oli. Kontekstiltaan näitä olympialaisia voi jossain määrin verrata Berliinin -36 olympialaisiin. Ehkä Putin päihittää vielä Hitlerin Nürnbergin puoluepäivät. Tahdon riemuvoitto on vielä kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Mainitsemasi Veikko Hakulisen aika on kirkkaimpana omassakin mielessä ja Eero Mäntyranta. Liian suuriksi ja kalliiksi kisailu on käynyt, mutta tavallinen tallaaja voi vain ihmetellä.

   Eilinen päivä sitten sattui ilmeisesti Suomen parhaimmaksi vuosikymmeniin. Itse en ollut telkkarin enkä edes radion ääressä kuulemassa kummankaan mitalin kohtaloa. Poikkesin kotiin palatessa lähileipomossa. Myyjä sanoi ennakoineensa, ettei eilen iltapäivällä ole juuri asiakkaita. Minä kuitenkin ostin varulta kaksi laskiaispullaa mitalikahveja varten. Asuuhan tämä Iivo Kuopiossa.

   Jääkiekkoa sitten katsoin toisen erän puolivälistä loppuun.

   Poista
 2. PS. Savon selluko se siellä pilveilee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellu se on, mutta tammikuussa joskus pakkasten aikaan. Se on kuvattu Julkulanmäen päältä.

   Poista
 3. Talvisen kauniilta kuitenkin näyttää kuvassa, vaikka ei nyt mitään isoja nietoksia olekaan. Kisoja seurataan täälläkin sen minkä Ranskan tv näyttää ( onko meidät laskettu noihin katsojalukuihin).
  Jääkiekossa vähän puuttuu selostajilta ytyä verrattuna suomalaisiin selostajiin, olisipa heillä se sama into mikä on jalkapalloselostuksissa, kyllä silläkin vaan on suuri vaikutus katsojaan. Viimeksi katsoin matsin Saksan kanavalta enkä ymmärtänyt muuta kuin numerot, ihan samaa vastasi.
  Harmi, että talvi ei tänä vuonna suosinut Sotshia, sehän ei tietenkään ole kisan järjestäjien vika, hyvin silti ovat päässeet loppusuoralle asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Meille tulee kisoja melkein koko ajan kahdelta kanavalta. On kisastudiot paikan päällä ja Suomessa ja kommentoijina entisiä urheilijoita. Tutut vakio-ohjelmat ovat saaneet antaa tilaa urheilulle.

   Kyllä täälläkin on jääkiekkoselostajia moitittu tai ainakin yhtä nimiä mainitsematta. Onhan se ollut erikoista, että teepaitasillaan ovat hiihtäneet. Osa urheilijoista on saanut allergiaoireita siitepölyjen takia. Yksi on käsittääkseni joutunut matkustamaan kotiinkin.

   Näyttivät aamulla miesten parisprintin lopun. En saanut selostuksesta mitään selvää, koska se oli tietenkin suoraa huutoa. ;)

   Poista
 4. Liisa, minuakin aina harmittaa, kun epäonnistuneelta urheilijalta heti aletaan kysellä, miltä nyt tuntuu. Kun toinen parhaansa on yrittänyt ja silti epäonnistunut, jokainen taliaivokin ymmärtää ilman selittelyjä, miltä tuntuu.
  Keskiviikkona pärjättiin hienosti. Hyvä Suomen naiset ja miehet! Toivottavasti tänäänkin pannaan tiukasti kampoihin kiekkokisassa, ja toivottavasti erotuomarit ovat oikeudenmukaisia tuomioissaan.
  Laila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Keskiviikko oli varmaankin se paras päivä. Iivo asuu täällä Kuopiossa. Saa nähdä, miten häntä huomioidaan. Vai onko se Vieremän asia? Eilen Suomen leijona ärjyi ennen ottelua varmaan puoli tuntia, mutta ei se valitettavasti auttanut yhtään. Aika usein lopputulos on hyvin pienenstä kiinni. Tuuriakin tarvitaan. Jos nyt sen pronssin saisivat...

   Hyvää viikonloppua! Täällä muuten on oikein lumituisku kuin ainakin talvella. Nietostaa vallan.

   Poista
 5. Peikon miälestä on hyvä, että on yhdistäviä tekijöitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isopeikko,
   Toinen vastaava näytti olevan Putous. Sairaalan yhteispäivystyksessä kaikki kynnelle kykenevät siirtyivät television ääreen eilen illalla. Aivan.;)

   Poista

Kommentoi sinäkin!