17. heinäkuuta 2014

Aikamatkailua


Aika ei odota, vaan on. Ajan kulumisen vauhdista olen monta kertaa kirjoittanut. Tänä kesänä on kuitenkin tullut matkustetuksi ajassa taaksepäin, paikoissakin eri suuntiin.  Ensimmäinen aikamatka oli laulullinen. Tuuli hiljaa henkäilee, Arvon mekin ansaitsemme ja muutamat muutamat kansakoulusta ulkomuistiin jääneet laulut sujuivat vielä.

En päivääkään vaihtaisi pois sen sijaan olisi kirvoittanut kyyneleet, jos olisin ollut yksin paikalla. Onneksi vieressä istui samanhenkinen ystävä. Ei tarvinnut kuin vilkaista vieruskaveria, ja yhdessä olimme saada nauruhepulikohtauksen. Taisimme saadakin.

Lapsuusmaisemien koluaminen alkaa muistuttaa geokätköilyä. Paikat ovat tallella jossakin pääkopan koordinaatteina, mutta niiden ilmiasu on muuttunut miltei tuntemattomaksi. Pensaat, puut, pihlajat ovat joko kadonneet tai kasvaneet suuriksi. Kivet ovat kummallisella tavalla kutistuneet. Samoin rakennukset. Äänimaisemat ovat muuttuneet. Polut joko kadonneet tai muuttuneet maisemaan sopimattomiksi teiksi.

On tiettyjä muistin tukipylväitä, johon voi kiinnittää vielä muistamansa asiat. Koulut ja muut opinahjot. Muutot liian liian usein kouluaikana. Valmistumiset, häät, lasten syntymät. Kenellä mitkäkin asiat.

Vasta hiljan olen havahtunut siihen, miten paljoa vaille olen jäänyt siksi, että jouduin vaihtamaan teini-iässä koulua liian monta kertaa. Muistan ponnistelematta kaikki kansakoulukaverit ja lukioaikaiset luokkatoverit. Oppikoulua kävin neljässä eri koulussa. Ei siinä ehtinyt juurtua mihinkään. Ehkä juuri siksi olen nyt juuttunut paikalleni. Nuorena ei uskaltanut, koska tiesi kohta taas joutuvansa lähtemään.Kuvat ovat tämän oikukkaan kesän niitä aurinkoisimpia hetkiä.

3 kommenttia:

 1. Olen aina ollut maisemasidonnainen ja tiettyjä muutoksia en ole yleensä sietänyt, siellä Kuopiossakaan.

  Minua sitten otti pannuun se Päivärannan rämähtävä läppäsilta. Mietin, että miten ihneessä sen vieressä voi asua. Olen kyllä kuullut, että naapurin pihakoiran räkyttämiseenkin voi tottua, mutta en minä ainakaan. Moniin asioihin tottuu jos on tottuakseen. Entinen mylläri heräsi, kun mylly pysähtyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Nyt se silta on historiaa. Tällä viikolla ovat jo päällystäneet rampitkin, öisin. Suuri siltaprojekti on siis valmistumassa. Tälle reunalle on rakennettu meluaitaa jonkin matkaa. Satama ja matonpesupaikka ovat siellä sumpussa. Luin lehdestä, että veneistä on varastettu paljon moottoreita siellä. Sinne ei oikeastaan näe nyt mistään suunnasta. Vorot saavat tehdä tihutyönsä rauhassa.
   Myllärijuttu on hyvin kuvaava. Aikoinaan mökillä äkkihiljaisuus oli mykistävää, ja tietenkin hoitavaa.

   Poista

Kommentoi sinäkin!