22. kesäkuuta 2014

Kannettava tabletin kuorissa


Otsikko on mainos. Mainosten iskevyys ja osuvuus on tärkeää. Mutta onko se aina järkevää? En osaa sanoa, johtuuko aivojeni vastaanottokyvyn alenemisesta vai tiukoista suodattimista, että aina ei sanoma mene perille. Eli mainoksen nähtyäni en aina ymmärrä, mistä siinä olikaan kysymys. Ilmeisesti en muista, koska en pidä sitä tärkeänä. Tosin joskus ihan tärkeätkin asiat unohtuvat.

Tabletti sanana tarkoittaa nykyään kai useammin jotakin muuta kuin sitä mitä dosettiin laitetaan.

Tapahtui tosielämässä: Keittiön korkealla tasolla on xylitolpastillipurkki. Siitä otetaan illalla ja aamulla yksi pastilli sen jälkeen kun hampaat on harjattu. Nämä pastillit muistuttavat minun mielestäni tiettyjä lääkkeitä. Laittelimme aamupalaa. Pienin vunukka sanoi: "Mummu, saisinko tabletin? " Minä: "Ensin syödään aamupala ja pestään hampaat." Sama kysymys ja vastaus toistui muutaman kerran, kunnes tajusin, että ei hän mitään xylitolpastillia vailla ollutkaan, vaan mummun tabletilla eli iPadilla olisi mukava tehdä niitä Pikku kakkosen juttuja.

Sanoilla on mukava leikkiä. Tabletti ja tabletti ovat kaksi eri asiaa eri ihmiselle. Itse asiassa on ihmeellistä, että kommunikaatio yleensä onnistuu, koska jokaisella sanalla on "oma" merkityksensä meille jokaiselle. Jos nyt jättää pois partikkelit eli apusanat. Vieraista kielistä puhumattakaan.

Kieli kehittyy: rikastuu tai köyhtyy. Jokin aika sitten tuskin kovinkaan moni olisi tiennyt mikä on #selfie, #shelfie, puhumattakaan #fjelliestä.  Yrittäkäämme pysyä mukana.
10 kommenttia:

 1. Tuota mainosta mietin. Minulle tuli kuorista ensinnä mieleeni kirkonosa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Sekin vielä. Erikoista on myös tuon verbimuodon muuttminen substantiiviksi? Tai mainoksen on oltava lyhyt, joten siitä on määreen jälkeinen pääsana jätetty pois. Ilmeisesti läppäri, jolla on varmaankin jokin parempi suomenkielinen vastine. ???

   Poista
 2. Fjellie? Olen jo out. Tablettejakin on vain purkissa.
  Mutta kesä on kaikilla, vaikka ei välttämättä saman lämpöinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Fjellie on sellainen selfie, joka otetaan tunturissa sinne rotkon suuntaan. ;)

   Kesä ei todellakaan ole näyttänyt vieklä kuin kahdesti entisen luontonsa. Villasukat ja kevyttoppavaatteet ovat olleet sopivia varusteita jo pitkään eikä loppua vielä näy. Tai kyllähän sitä tarkenisi, jos pystyisi liikkumaan kyllin nopeasti.

   Poista
 3. Sade ja kylmyys ovat pitäneet luonnon raikkaana ja vihreänä. Muutoin jo kaipaa lämpimiä uimavesiä ja auringon lempeää kosketusta. Liisa, vanamosi on kaunis. Joko se kukkii? Mökillä näin metsätähtiä ja oravanmarjoja. terv. Laila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delilah,
   Vanamo kukkii parhaillaan Puijolla ja hyvin runsaana. Tällainen kesä on sille kai suotuisa. Eilen oli aurinkoinen ja taisi olla peräti sadekuurotonkin päivä. Muuten koleus näyttää jatkuvan. Ehkä se kesäkelikin vielä tulee ensi kuussa.

   Poista
 4. Noista vanamoista sen verran, että on Eikka Leinon täytynyt haistella niitä läheltä, sillä niin hento on niiden tuoksu (tuoksut vanamon ja varjot veen). Puijolla niitä joskus maassa maaten nuuhkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Totta, koska vanamot ovat niin matalalla ja hentoisia. Nyt niitä on kyllä huomattavan paljon tässä pohjoisrinteessä. En ole kyllä muualla käynyt katsomassakaa. Kun olin havainnut ja kuvannut nuo vanamot, luin sen runon, koska en muistanut ulkoa kuin osan.


   Poista
 5. Esikoisen kummit lähettivät hänelle maailmalle vuosittain MitäMissäMilloin- kirjasarjaa. SIitä voimme aikoinaan aina vähän jälkikäteen opiskella vuosittaisia uudissanoja. Suomen Kuvalehtikin niitä muistaakseni keräili.
  Nyt netti ja ne tabletit auttavat paljon pikaisemmin, jos niitä muistaa vilkuilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija,
   Maailma ja sen sanoiksi pukeminen muuttuu niin kovaa vauhtia, ettei tahdo enää matkassa pysyä. Vanhojen lehtien lukeminen - mainoksineen - on hupaisaa ajankulua. Minulla on joitakin tallessa.

   Netin vilkuilu vie nykyisin aivan liian paljon aikaa, mikä tietää liikaa istumista ja sehän on melkein kiellettyä. Onneksi tuo MM-jalkapallo loppuu pian. Olen katsonut sitä toisella silmällä seuran vuoksi ja toisella silmällä silmäillyt ihan muita asioita - tabletilta. Nyt olen pitkästä aikaa koneella, tuntuu ihan oudolta.

   Tosin on takana melkein ns. trooppinen yö. Niin kai sielläkin.


   Poista

Kommentoi sinäkin!