14. kesäkuuta 2014

Polkuja


Venlojen kirmailua katsellessa äsken tuli mieleen, miten valtava kasvuvoima luonnossa on. Aukkohakkuiden ja myrskykaatojen jäljet peittyvät alkukesästä melko pian sakeaan vihreään. Kaikki näyttää kauniilta, mutta valitettavasti istutuskuopat ovat ikäviä loukkuja. Olen niihin "pudonnut" useammin kuin kerran.

Kaksi kulkijaa ei vielä tee polkua. Kolmas sen jo tekee. Suunnistajat saivat hetkessä aikaan mustat polut maastoon. Kostea maa tietenkin vielä edisti asiaa. Jotta jokin vanha karttapolku säilyy, se vaatii kulkijoita. Ihmisiä ja eläimiä. Kaksikin ihmistä riittää, jos he kulkevat samaa reittiä säännöllisesti. Ikäpolveni muistaa aitta- ja navettapolut maaseudulla. Ja oikopolut naapureihin.

Huomenna on luonnonkukkien päivä. Kotoisten ja kai se saa olla tulokkaidenkin. Jostakin ne alkuperäisetkin kukat ovat aikoinaan tulleet näille leveysasteille. Ymmärrän toki, että valtaisia lupiinikasvustoja täytyy rajoittaa, etteivät kissankäpälämme ja kissankellomme vallan kuole. Sama koskee jättipalsamia.

Tämänvuotinen teemalaji on valkolehdokki. Olen vain yhden kerran elämässäni törmännyt siihen luonnossa - sen kaksin auki pidetyn polun varrella. Mitähän sille esiintymälle mahtaa kuulua?

Kuopio on kesäisin tapahtumia täynnä. Varmaankin koko Suomi tietää, että täällä tanssii ja soi. Ja juostaan Jukolassa. On viinijuhlat ja taitavat Kalevan kisatkin olla tänä vuonna täällä. Toissapäivänä kävelin tuolla mäellä. Laavulla näkyi sateisesta säästä huolimatta elämää.  Jalkasen patsaalla oli peräti kolme linja-autoa odottamassa Viherympäristöliiton päivien osanottajia laavukahveilta.  Ihan tavalliset nuotiokahvit ne eivät olleet, kuten kuvista näkyy.

Olisi minullekin maistunut, mutta minulta puuttui se osallistujarintamerkki. Pullaviipaleet oli varmaankin laskettu.


7 kommenttia:

 1. Oikein kauniisti yläkuvassa koivut kukoistavat ja kohta peitävät näkymän Kallavedelle. Puisto-osasto ei pidä niiden kanssa kiirettä, koska niistä ei ole talouspuiksi. Riukumännyt ovat mukavasti tukevoituneet. Olet löytänyt lemmikkejä, ja koiranheisikö tuo toinen on. Lupiinit eivät kestä maljakossa. Myöhään kukkivan palsamien tuoksu kuului Kuopiossa syystuoksuihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Tädykkeitä taitavat olla ja koiranheisi. Jälimmäinen on ilmestynyt jostakin pensasaidan pensaiden joukkoon. Erikoinen kukka pisti silmään. On ollut niin sateista, että palsamitkin ovat jo aika isoja. Pitäisikikhän mennä nyppimään niitä pois?

   Poista
  2. Tarkemmin kun katson, kurkin, niin nurmitädyke se on.

   Poista
 2. Eiköhän suuri osa teistä ole alunperin olleet jopa lehmipolkuja : )
  Luonnonkukat on kaikkein parhaita. Jätin eilen ruohoa leikatessa kauniin kukkapöheikön rauhaan. Tosin leikkuri siitä suuttui ja nyt on puoli pihaa leikkaamatta : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mayo,
   Alkaa olla vaikea kuvitella niitä lehmipolkuja enää, kun suuri osa maasta on asvaltin peitossa. Tosin suunta on kai muuttumassa kaupunkiviljelyksineen ja kattopuutarhoineen. Leikkuri on meillä syönyt monta tarkoituksella kasvamaan tarkoittettuakin kukkasta. Koneet ovat ahneita. ;)

   Poista
 3. Polkujen maailma on ihastuttava. Minulla on onni kuljeskella porojen polkuja, tosin ei koskaan tiedä, mihin ne johtavat.
  Luonnonkukat ovat kauneinta kesän antia. Pikkuhiljaa täälläkin alkaa kukkia niittyleinikit ja koiranputket. Keräilin niitä metsäkurjenpolvien kanssa suureen maljakkoon portaalle.
  Nurmitädyke on kaunotar pihanurmen joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii,
   Nyt olemme jo heinäkuun puolella ja sataa sataa ropisee. Siankärsämötkin jo kukkivat ja horsma täällä. Teiden reunat niitettiin viime viikolla. Kasvusto olikin tavanomaista korkeampaa runbsaan kosteuden vuoksi. Metsäkurjenpolku, tuo niittyjen kaunotar, ei tänä vuonna oikein päässyt oikeuksiinsa kolean sään ja sateiden rankkuuden vuoksi. Mutta kesää on vielä jäljellä...

   Poista

Kommentoi sinäkin!