11. lokakuuta 2013

Mitä kuuluu 
Tietyömaan paalutus vaikuttaa loppuneen tai sitten keskeneräinen meluaidan pätkä toimii. Enää ei talomme ole tärähdellyt junttauskoneen iskujen tahdissa eikä vanhaa läppäsiltaa ilmeisesti enää ole, koska sillan räminä on lakannut.


Eilinen päivä meni kokonaan sisällä. Kotona kuuntelin aamusta pölynimurin ääntä. Siivoaminen ei lopu koskaan. Tänään oli pakko päästä ulos. Itse asiassa oli harvinaisen hiljaista astella haavan ja lepän lehtien täplittämää latupohjaa pitkin koulun taitse. Kirjoitan vielä noin, vaikka koulurakennus on nykyisin entisen kentän kadunpuoleisella laidalla ja entinen, vaan ei vanha, koulu on purettu ja sen tilalla on kaikki direktiivit täyttäviä erilaisia liikuntapaikkoja. Telineillä ja ilman. Oppilaat olivat tunneilla. Ei juuri mitään ääntä.


Kolme vuotta sitten surin oman vanhan kansakouluni lopettamista. Nyt ollaan jo sulkemassa yli 200 oppilaan kaupunkikouluja. Kun kävelen vanhan tupakkapaikan ohi, ajattelen, ehtivätkö oppilaat sinne asti valvovien silmien alta. Paikka näyttää melko siistiltä. Hyvä niin. Ajatukset harhailevat ja karkailevat ties minne. Luonnosta voimaa. Valo- ja värihoitoa. Yhtään tuttua ei tule vastaan. Muutama koiranulkoiluttaja on liikkeellä. Minulla on kamera kädessä. Yksi heistä huikkaa ohi mennessään, että on nätti päivä. Nätti on.


Keltaiset koivunlehdet ja punastuneet pihlajanlehdet nousivat kauniisti irti kuusien vihreää vasten. Vasta muutama koivupuu on latvasta alaston. Tuulenvire ei pidä ääntä, mutta riepottelee mukavasti lehtiä kasvoja vasten. Vaahteranlehdet ovat täplikkäitä ja paikoin jo kaikki maassa. Leppä ei vihreäänsä luovuta. Kukista sinnittelevät vielä jättipalsamit ja kamomillasauniot. Kunnon pakkasyötä ei ole vielä ollut. Ehdin kiertää lammet ja laskeutua alas sillan luo. Vesi on entistäkin matalammalla. Nyt voisi korjata vinksahtaneen laiturin, jos olisi jaksavia talkoolaisia. Eipä taida olla.


Illansuussa lehtipuhallin pörähtää käyntiin etupihalla ja jonkin ajan kuluttua moottorisaha talon takana. Huomenna ehkä vielä myös ruohonleikkuri.

Tällaista kuuluu parin viikon blogihiljaisuuden jälkeen.

14 kommenttia:

 1. Leppä ei luovuta vihreäänsä ollenkaan. Kainis tuo maisemakuva, toka ylin. Kotimaisten omenien kartellihinta torilla on 3,90 kilo. Ulkomaisia ei olekaan myynnisä torilla. Marketissa irtoaa ranskalaisia, tanskalaisia, puolalaisia n. 80 c kilo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Kuva on Valkeisenlammelta, polulta kohti moottoritietä. Siellä oli parina päivänä tyyntä ja kaunis ruska. Tänään tuulee pohjoisesta ja viidestä plusasteesta huolimatta tuntuu nollakeliltä. Ruskalehdet saavat kyytiä. Tuulen huminan yli kuului palokärjen naputusta. Ei siis niin hiljaista. Lähilaavulla paistoivat makkaraa. Sinne oli rahdattu autokuormallinen sammutushiekkaa.

   Poista
  2. Hymyilytti tuo viimeinen lause. Sammutushiekkaa taidetaan tosiaan kaivata Kuopion seudun laavuilla. Kielonsaaren laavu Kuopion eteläreunalla oli yritetty polttaa, kun nurkat oli ihan mustat.

   Poista
  3. Seita,
   Tämä Julkulan kohdalla oleva laavun lähellä olevat puut on kaikki jouduttu kaatamaan, koska niitä on yritetty polttaa. Puupenkit nuotion äärellä ovat muuttuneet kylmiksi kivenjärkäleiksi, joten tarpeen on sammutushiekka. Joidenkin laavijen viereltä revitään tuohet puista, vaikka sytykkeitä löytyy. Mikä meitä ihmisiä oikein vaivaa?

   Poista
 2. Nättiä syystunnelmaa ja hienoja kuvia, piti tosiaankin mennä ulos (haravoimaan ja siivoilemaan) kun oli niin kaunista, myös imuria tuli ajettua vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustis,
   Syksyn väriloisto kutsuu ulos. Viime yönä täällä taisi kääntyä säätyyppi vihdoin kylmemmäksi. Siivota voi huonommallakin ilmalla. ;)

   Poista
 3. Mukavasti kuvattu ja sanottu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ystävällisestä kommentistasi, Matti! Tänään täällä viuhuu kylmä pohjoinen tuuli ja metsässä putoili käpyjä maahan. Hiukan arvelutti puuskatuulella mennä poluille.

   Poista
 4. Syyshommia, noita piisaa monella taholla. Vaan kohta sataa lumen, joka peittää haravoimattakin jääneet lehdet.
  Lehtien peitossa oleva laituri näyttää nätiltä. Toki on hyvä poistaa siitä lehdet kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii,
   Tuuuli "haravoi" lehtiä eilen tehokkaaasti melkein valmiisiin kasoihin, ja yö toi pienen pakkasen. Niin pienen, ettei vielä kuuraa maassa, mutta kyllä nyt sääennusteen mukaan on aika vaihtaa talvirenkaat alle.

   Poista
 5. Liisa, mukavia otoksia olet ikuistanut kävelyreittisi varrelta! Nuo lehdillä kuorrutetut pistävät ihan hymyilemään. Kuljin tänään puistossa, jossa kasvoi lehtikuusia. Ne näyttivät myös vielä ihan vihreiltä. Yöpakkasia ehti jo olla muutama, mutta tänä aamuna mittari näytti seitsemää lämpöastetta seitsemän aikaan. Mies vaihtoi talvirenkaat autoon, huomennako talvi sitten alkaa?
  Laila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Lammen pintakin oli lehtien kuorruttama. Lehtikuusen ruskaa olen minökin tarkkaillut. Nuoremmat puut rinteellä ovat jo kellastuneet, mutta vanha tuttu paikka ylempänä ei vielä. Puut ovat siellä isompia ja ympäriltä on kaadettu puustoa. Tuttua neulasmattoa ei enää ollut. Tai vielä.

   Lämmintä oli täälläkin vielä tänään. Jos se talvi nyt sitten alkaa huomenna, tänään on vielä sadellut muutaman reippaan sadekuuron silkaa vettä.

   Poista
 6. Hyvää kuuluu ;)

  Jos minulta kysyttäisiin niin tuo penkkikuva ja ylin on meikämakuun.
  Kaunista syyskuvausta kaikki!

  VastaaPoista
 7. KooTee,
  Mukava kuulla, että hyvää kuuluu. Pienen matkan aikana tänne on tullut talvi. Kaikki kuvien kohteet ovat lumen peitossa, paitsi tietenkin vesi. Matkan varrella joku lampi oli jo riittynyt meilkein umpeen. Jossakin Kyyjärven tai Kivijärven paikkeilla.
  Äkkitalvi tuntuu äkkiseltään oudolta. Oli vielä kesänopeudet teillä.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!