19. lokakuuta 2013

Över natten
Jag måste bry om mig så mycket, att jag försöka att skriva denna text på det andra inhemska, som kallas också tvångsvenskan. Jag är tvungen att erkänna, att skrivande på svenska kräver mera och mera tid varje gång. Varför? Jag vet, att några av mina "följare" pratar flytande svenska. Förlåt, jag vill göra så här ibland.

För några dagar sedan var det riktig höst med färgrika träd och buskar och höstblommor, och jag var med en lövkratta i mina händer och försökte att kämpa mot vinden och jättestora lönnlöver på gräsmattan. Det är underligt, att man kan glömma smärtan, när man  använder sina händer (eller sin hjärna) på något sätt. Smärtan lindras, när det finns tillräckligt trafik i nerverna. Om hade det inte regnat och varit så kallt på natten,  jobben skulle ha varit lättare.


Lyckligtvis, jag var inte ensam och denna jobb var inte en huvudsak. Mina lilla kompisar hade väntat på snö och frost ivrigt. Det gjorde ingenting, fastän vinden blåste så hårt och  nästan i en ögonblick regnvatten blev hal is. Det var väldigt intressant att titta på glittrande isdroppar på gräset och trampa på  ny is så länge som möjligt och sedan hitta mera och mera hal is. Svanor tyckte, att det var hög tid för dem att flyga bort. Ett par hälsade oss på morgonen. Hejsan! Vi ses!


Jag vet, att vintern kan komma över natten, men det hade jag inte känt i min gamla kropp för en lång tid. Åtminstone, för ett år. Sommaren var lång. I dag kan man säga, att vintern är också här i Savolax. Och finnar kan köra enligt hastighetsbegränsningar och även långsammare, om det krävs. Vi såg ingen trafikolycka på vägen hem, fastän vädret var inte det bästa möjligt.  Snötäcken blev tjockare och tjockare hela tiden.

8 kommenttia:

 1. I Västra Nyland har vi rimfrost men ingen snö. I går morse såg jag lite snö på marken i norra Vanda. Av dina bilder och TV-nyheterna att döma har ni fått mycket snö i Savolax..

  Det är trevligt med blogginlägg på flera språk. Tack! Jag önskar dig en trevlig höstsöndag med eller utan snö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Tack! Det är med ren snö och solen.

   Ju, det är trevligt och hälsosamt att blogga på flera språk. Hjärngymnastik syns vara mera krävande än förra gången. Vi ses, om denna snötäcke skall smälta. Vi fick den lite för tidigt. Vanligen brukar det händas två veckor senare.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kalevi
   Niin on eikä näytä sulavan näillä keleillä. Taloyhtiön pihanharavointitalkoot eivät oikein onnistuneet eilen illalla. Ja käveleminen tekee tiukkaa iljanteisilla kaduilla. Keskustassa ei näkynyt olevan yhtä paljon lunta kuin täällä.

   Poista
 3. DEt ar sant att man inte kanner smartorlika mycket da man gor nagot man ar intresserad av. Svenska utan prickar pa a och o ar antagligen annu mera obegripligt an med bokstaver som ar som de ska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hélène,
   Sant. Kanske svenska är inte så lätt att förstå som finska. Det räcker, att ordets första och sista bokstäver är rätta. Alla andra bokstäver kan vara hur som helst. Så här. "Uskotatva on !
   Cmabridgen yilopitson tuktimusken muakan, ei ole väilä msisä jäjretsyksessä sanan kijraimet ovat , ainoa täkreä aisa on, että esnimmäinen ja viimienen kijrain ovat oikelila piakiolla. Loput voiavt olla missä jäjretsyskessä tahasna ja imhinen voi silti lukea tesktin ongemlitta, koksa aiovt eiävt lue jokaitsa kijraitna eriskeen vaan sana kokoniasuuetna.
   ÄLLITSYTÄTVÄÄ! VAI MTIÄ OELT MIETLÄ?

   Poista
 4. Liisa, terveisiä vara på finska, sillä ruotsini on ruosteessa, on ollut jo muutaman vuosikymmenen. Taalaan nykyään vain muita kieliä, tyvärr. Täällä ovat lehdet pudonneet puista ja taannoin satanut lumi katosi melkein saman tien. Sataisipa pian uudelleen, on niin pimeää!
  Laila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Ei tuo kieli oikein luonnu minultakaan kuin ennen. Täällä on myös lumi sulanut kokonaan pois, lehtiä on vielä jonkin verran puissa, mutta enemmän kai jo kasoihin puhallettuina tai haravoituina. Talviaika toi pimeyden tullessaan.

   Yleensä saamme lunta jossakin vaiheessa. Olen pähkäillyt (liian) kauan, miten saan iGoogle-sivun siirretyksi johonkin toiseen palveluun. Tarvitsisin jonkin avustajan tähän hommaan, siis tukihenkilön. :)

   Poista

Kommentoi sinäkin!