24. syyskuuta 2013

Ruska maalaa maisemaa


Pohjoisen ja koillisen välinen tuuli hyytää lämpötilan lähelle nollaa. Tästä päivästä on tulossa eilistä kylmempi. Eilen illalla ennen pimeää siirsin nuppuilevan joulukaktuksen ja täydessä kukassa olevan kärsimyskukan sisälle. Niitä en raaski jättää hallan armoille. Muotopuoli rahapuukin pääsi vielä sisälle ja ihan vain siksi, että sen on niin vanha.Varsinaisesti tajusin vuodenajan lopultakin muuttuneen siitä, että aurausviitat, muoviset, olivat ilmaantuneet kadun varteen. Eivät olleet pihlajakeppejä enää. Tietenkin aistin viiman myös kehossani. Sitä ehtii pitkän kesän aikana unohtaa, että tällaiset aamut olisivat oikeastaan vaatineet jo auton moottorilämmittimen virittämistä. Jotenkin asia ei ollut tullut vielä mieleen. Mutta aurausviittoja varmempaa syksyn merkkiä ei mielestäni ole.


Ihmisten vaatetuksesta ei voi nykyisin päätellä mitään säästä. Toiset tarkenevat vielä sukitta, toiset ovat jo siirtyneet toppavaatteisiin, kevytsellaisiin, ainakin tuulenpitäviin. Itse kuullun jälkimmäisiin. Lämmintä vaatetta pitää olla kiireestä kantapäihin. Ei riitä se, että kaulan ja hartoiden ympärille on kiedottu muutama muhkea villahuivi.

En osaa ostaa vaatteita nettikaupoista enkä tykkää yhtään kierrellä kauppoja, varsinkaan vaatekauppoja. Sen kerran kun niihin sitten on mentävä, kokee olevansa kuin toiselta planeetalta. Muoti ja materiaalit ovat muuttuneet ihan kummallisiksi. Entisen oman numerokoon mukaiset vaatteet tuntuvat päällä ahtailta, vaikka paino on pysynyt samana jo kymmeniä vuosia.


Miksiköhän neuleet ovat nykyisin sellaisia napittomia liehukkeita? Tai sitten villavaatteeseen on ommeltu kylmänkalsea metallivetoketju. Sikäli monet nykyiset vaatteet ovat hyviä, että ne menevät täydestä, vaikka pukisi jokanaisentunikansa aamulla päälleen nurinpäin. Saumat saavat näkyä eikä helmaa ole päärmätty.

Tulin eläkkeelle jäätyäni antaneeksi suuren osan vaatteistani pois. Hyväänkin tarkoitukseen. Kuvittelin, etten tarvitsisi niitä itse enää. Nyt olisi kyllä helpompi "kierrättää" omia vanhoja vaatteitaan kuin haalia jostakin toisten käyttämiä tai uusia. Olisihan sitä tarjolla personal stylistia siinä missä personal organizeria ja traineria ja life coachiakin. Jos kuitenkin vielä yrittäisi itse.

16 kommenttia:

 1. Ensimmäiset syyspäivät tuntuvat aina niiltä vuoden kylmimmiltä jostain syystä. Ruska sentään lämmittää mieltä.
  Olet niin oikeassa vaatteiden suhteen, etsin koko kesän tavallista kevyttä villatakkia, ei vaan löytynyt, pelkkiä napittomia liehukkeita tai luirukapeita putkia. Entiset omani olen jo kierrättänyt hamaan loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuntuvat tuntuvan. Tänään tipahtelivat hyytävän tuulen mukana jo ensimmäiset räntähiutaleet. Tosin maahan ei jäänyt vielä mitään.

   Lohduttavaa, että toisillakin on samanlaisia kokemuksia nykyvaatteista. Vai olemmeko etsineet vääristä kaupoista? Itsekin käytän samoja vaatteita niin kauan, että yksi lapsenlapseni jo mennä kesänä kysyi: "Miksi mummulla on aina samat vaatteet?"

   Poista
 2. Täällä etelärannikolla ruska ei ole edennyt kovin pitkälle. Tänään on erittäin kylmä ja tuulinen päivä. Vanha villasekoitteinen neule lämmitti takin alla kauppareissulla. Onneksi olen säästänyt ikivanhat villatakkini. Tänä syksynä minulla on pitkä matka vaatekauppoihin, joten en voi tutustua syksyn neulemuotiin ennen kuin pääsemme takaisin omaan kotiin muutaman kuukauden päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Täälläkin tuo ylin ruskakuva piti käydä kuvaamassa reilun kilometrin päässä. Pitkä kesä kääntyi hetkessä syksyksi. Voisihan sitä sataa vaikka lumen vihreille lehdille. Viime yö ei vielä juuri lisännyt ruskaa, vaikka kylmää olikin. Vesi on vielä sen verran lämmintä, että tässä rannan tuntumassa ei vielä ollut sentään pakkasasteita. Yllä olevassa vastauskommentissa mainitsemani räntähuitulat satoi Puijolla, siis ylempänä.

   Hyvä, että olet säästänyt vanhoja vaatteitasi. Niin ei joudu pulaan, koska asusteilla voi tehdä ihmeitä. Kuulemma.

   Poista
 3. Syksy tulee aina, vilulla tai ilman. Täällä juuri nyt +12, mutta vilu lähestyy ja ruska haipuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ari, Onpa siellä vielä lämmin. Täällä pudottiin oli kymmenen astetta ykskaks. Ja se loistokas ruska vielä puuttuu.

   Poista
 4. Täällä tuuli laulaa ja purjeet liehuu ja aurinko paistaa, mutta kylmästi puhaltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Täällä laulaa (=huutaa) moottoritien jylinä Puijollekin, kun menin metsään aamulla. Melun lisääntymisen syitä ovat kai tuulen suunta ja rinteillä suoritetut harvennushakkuut. Hiljaisuutta pitäisi lähteä hakemaan kauempaa.

   Näyttää taas muuttuneen tämä Blogger-alusta?

   Poista
  2. Näyttää muuttuneen. Mistä niitten kaikkia kommervenkkejä tietää.

   Puijon äänimaisema on mitä on. Käytännöllisesti katsoen yppylä on jo melkein kuin Haagan liikenneympyrä. Hiljaisuutta ehkä löytyy Puojon majalta, joka on eräänlaisessa painanteessa, mutta siitäkään en ole varma, sillä Pohjolankatu ja moottoritie ovat lähellä. Suurimman melun aiheuttaa tietysti viitostie, jolla pyyhkäistiin pois puolet Maljalammesta.

   Ken elää se näkee, toteutuuko joskus tunnelisuunnitelma Maljalahdesta Männistön alitse Honkalahteen, josta alkaisi siltayhteys Vehmersalmelle. Honkalinna tuhopoltettiin tielinjauksen tieltä jo hyvissä ajoin ja kuva palosta valittiin SS:n vuoden lehtikuvaksi. Kyllä minua sapetti.

   Jos joskus ajelet pappilanmäelle, niin räppää siitä kuva. Minä ja moni muu halusi, että mäellä oleva lehto säilyisi ja vielä ne vanhat rakennuksetkin.. Kivinavetta on tietääkseni suoljetu. Puiset pappilarakennukset on kai myyty eniten tarjoavalle, mutta suoljeltu niitä ei liene. (Kävin tässä välillä Kuukkelin kartalla ja VVO näkyy rakentavan hautausmaata vastapäätä. Edemmäksi ei ole kuvattu.

   Poista
  3. Siitä onkin kauan, kun olemme siellä käyneet. Kuopion sivuilta löytyi tällainen teksti." Linnanpellon kaupunginosassa sijaitsevalle Pappilanmäen alueelle on suunniteltu rakennettavaksi puistokäytäväreittejä, korttelileikkipuisto ja maisemapeltoja. Maisemapelloille kylvetään mm. auringon-, hunaja- ja kehäkukkaa kaiken kansan poimittavaksi. Osa Pappilanmäen viheralueista on ns. lähivirkistysalueita, joita kunnostetaan mm. pienpuuston raivauksin ja mahdollisin maisemanavauksin. Lisäksi alueelta on suunnitteilla sujuvampia kevyenliikenteen yhteyksiä kaupunkiin päin.

   Aluetta palveleva korttelileikkipuisto valmistuu alkukesästä 2013. Maisemapellot kylvetään keväällä 2013."

   Onkohan toteutunut, pitäisi todellakin käydä katsomassa? Olisi vain vähän kirkkaampi sää.

   Poista
 5. Nyt on kaunis ruska näilläkin rannoilla ja syksyn ensimmäiset räntähiutaleet leijailevat maahan yhdessä keltaisten lehtien kanssa.
  Aika monta turhaa matkaa olen vaatekauppoihin tehnyt, mitään yksinkertaista perusvaatetta en ole löytänyt. Harmittaa, että pitikin heitellä vaatteita niin huolettomasti kierrätykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simpukka,
   Satuin juuri olemaan ulkona, kun ensimmäiset räntähiutaleet satoivat. Ei kai se vielä talvea kuitenkaan tee.

   Sitä tuli joskus laitetuksi kierrätykseen itselle käyttökelpoisia vaatteita ihan silläkin perusteella, että tulisi uusittua vaatevarastoa. Ei voinut tietää, millaiseksi muoti, jos sitä yleensä seuraa, muuttuu. Eikä sitä, että kaupoissa kiertely tulisi entistä haastavammaksi. Ei yksinkertaisesti jaksa.

   Poista
  2. On tosiaan vaikea löytää mieluista neuletta nykypäivänä, ellei satu pitämään rimpsuista ja rampsuista ja epämääräisyydestä. Ollapa itse näppärä käsistään, niin kutoisi itse haluamansa, mutta meikäläisellä on peukalo keskellä kämmentä. Onkohan kauppiaiden kikka hankkia myytäväkseen kummallisia teelmiä, jotta asiakkaiden muodin vaihtuessa olisi kohta pakko hankkia uusia. Klassisen yksinkertainen ja selkeä vaate on aina muotia.
   Yöpakkaset ovat alkaneet ja katot ovat aamuisin paksussa kuurassa. Kurkien ääniä on kuulunut niiden aloitettua pitkän matkansa. Lasittamattomalla parvekkeella sinnittelee petunia-amppeli, joka unohtui yöksi ulos.
   Laila

   Poista
  3. Laila,
   Eikä asia koske vain neuleita. Muiden vaatteiden kanssa on sama homma. Kyllä kai niitä yksinkertaisiakin vaatteita jostakin löytyy. Kauppiaat myyvät sitä mitä ihmiset ostavat l. nykyvaatteilla täytyy olla ostajansa.

   Täällä on toistaiseksi vain yhtenä aamuna ollut lämpötila nollassa tai sen alapuolella. Eilen iltapäivällä alkoi lämmetä uudelleen. Kyllä ahkeraliisat piti jo laittaa pois. Kuuraa en ole vielä nähnyt.

   Poista
 6. Kirjoitit asiasta, joka pitää täysin paikkansa. Ei millään meinaa löytää sellaisia vaatteita, jotka istuisivat kerralla päälle. Rinnoista kiristää, vyötäröltä kiristää ja mistä vielä? Kokonumeroihin ei voi luottaa tippaakaan.
  Ihme ja kumma- Lee Cooper-farkut istuivat jalkaan, niitä en ole aiemmin sovittanutkaan, Very Nice-merkkisiä olen monta vuotta jo käyttänyt. Mutta ne ovat niin kalliita...
  Nyt olisi etsittävä yhdistetty syys-ulkoilutakki, vaatimuksia on mutta saa nähdä löytyykö vai pitääkö tyytyä pelkkään ulkoilupuseroon....
  Puuvillapipo piti täälläkin olla päässä, kun pyöräilin kirjastoon.
  On se syksy tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosina,
   Tuttua on, kiristää kiristää. Olisi liikaa lycraa tai muuta vastaavaa kuitujen joukossa. Joustaa pitää, mutta ei saisi puristaa mistään. Itsellenäni on vielä keveysvaatimus. Vaatte ei saisi painaa juuri mitään. Siinä sitä onkin etsimistä. Hyvä jos olet löytänyt sopivat farkut, vaikka maksavatkin. Maksavat itsensä takaisin käyttömukavuutena pitkään. Sopimaton vaate se vasta kalliiksi tulee. Toivottavasti löydät sopivan takin.

   Minusta tänä vuonna tuli sellainen äkkisyksy. Näin äkkinäinen lämpötilan pudotus (kymmenisen astetta) on kai aika harvinainen.

   Poista

Kommentoi sinäkin!