29. heinäkuuta 2013

Poikkeuspäiviä

Jaakko ei heittänytkään kylmää kiveä järveen tänä vuonna. Hetken kylmät puhurit ravistelivat luontoa siihen malliin, että sää vaikutti syksyiseltä. Lämpötila putosi muutamaksi päiväksi alle viidentoista,  alimmillaan kahteentoista asteeseen. Viime viikon puolivälissä normaali heinäkuinen sää palasi. Järvessä pystyi taas pulikoimaan, tosin mieluummin saunalämpimänä.


Virtuaalimaailma on saanut elää omaa elämäänsä, koska on ollut talon täydeltä tätä vanhanaikaista, siis tavallista elämää, tosin tavanomaista hektisempää. Viikonpäivä on pitänyt muutaman kerran  kysyä tai tarkistaa lehdestä, koska olen elänyt koko ajan ikään kuin etuajassa. On tuntunut lauantailta tai pyhältä melkein joka päivä. On maisteltu mansikoita, vadelmia, mustikoita puuron kanssa. Lakkojakin. Karviaiset alkavat kypsyä.


On ollut hiekkalaatikkotouhuja, leikkipuistoretkiä, kävelykierroksia talon ympäri pienimpien kanssa. Iltasatuja. Luettuja ja keksittyjä. Pelleilyä hissitärinäsängyllä, kylpykikatusta, uusia sanoja. Isoja haleja. Hikisiä jalkapallon pelaajia. Pieniä videokuvaajia. Ja kameran lainaajia. Isompien kanssa etsin varmaan talteen laittamiani paperinukkeja. Ei löytynyt. Perustettiin neljän hengen tehdas, jota voisi kutsua melkein työleiriksi, aloittamaan kaiken alusta. Paperi, värikynät ja sakset riittivät. Yhden päivän aherruksen tuloksena syntyi pieni pahvilaatikollinen paperinukkeperheitä muistoksi kotiin. 

Neljänneksi vanhin vunukka oli myös laatinut oman noppapelin. Auringolta suojaavan kolmiovarjon alla sieti istua pihalla ja pelata yksi testikierros. Lopputulos yllätti laatijansakin. Ensimmäisenä maaliin päässyt ei voittanutkaan, vaan jännitystä riitti pitkään. Kaikkien pelaajien piti tulla maaliin, sillä reitin varrella kertynyt raha ratkaisi voittajan. Pelin kiehtovuus innoitti laatijat kehittämään pelistä jo toisen, parannetun version.


Talon tyhjennettyä ja hiljennyttyä aivoni ilmeisesti vinksahtivat normitilaan, koska ne etsityt paperinuket löytyivät juuri sieltä, mihin muistin ne laittaneeni. Ja tässä äkkihiljaisuussa kuulen taas ajan kulumisen. Hitaammin, paljon paljon hitaammin. Hyttyset tanssivat ilta-auringossa kauniisti, mutta niitä kuten muitakin hyönteisiä on ollut viiem kesään verrattuna todella vähän.

13 kommenttia:

 1. Elaa vanhanaikaista elamaa tuntuu melkein lomalta. Minusta on ihanaa olla viikonloppuisin virtuaalielamasta kaukana ja tehda, tosiaan tehda jotain. Vaikkapa hikoilla maata tonkiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hélène,
   Olen samaa mieltä kanssasi. Lasten kanssa pelaamisissa ja tekemisissä ei minulle tullut hiki, mutta eilen vadelmapensaassa kyllä. Tekeminen voittaa aina olemisen, kun vain kroppa sen salli(s)i.

   Poista
 2. Suvella yhdessä, mitä muuta voi pyytää.

  VastaaPoista
 3. Ihanat karviaiset kuvassa! Täälläkin on eletty poikkeuspäiviä, mutta ei ole ollut hiekkalaatikkoleikkejä tai leikkipuistoretkiä vaan pakkaus- ja muuttotouhua. Tekemistä on riittänyt kun kaksi aikuista on valmistautunut muuttamaan tilapäiseen asuntoon putkiremontin alta. Tänä aamuna kaksi nuorta veljestä - kiitos heille - kuljetti tärkeimmät tavarat asunnosta A asuntoon B. Tässä tulee siten ensimmäinen kommenttini ja terveiset Länsi-Uudeltamaalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Tämä on hyvä lajike. Parhaimmillaan suoraan pensaasta.

   Muutot ovat aina isoja urakoita, muuttaa sitten vaikka viereiseen asuntoon. Putkiremontin alta ei kai sentään tarvitse kaikkia tavaroita viedä pois. Palaa mieleen oman kotiremontin aika. Itse elin koko ajan sen seassa, puoliso hetken karussa polvivamman vuoksi.

   Miten kauan nuo putkiremontit yleensä kestävät?

   Poista
  2. Putkiremontti eli linjasaneeraus (putkityöt ja sähköasennukset) alkoi talon kellarissa toukokuun alussa ja päättyy kevättalvella 2014. Asuntokohtaiset työt alkavat ensimmäisestä "linjasta" 5.8. ja tämän linjan asunnot ovat käyttökunnossa 1.11. Yhtä linjaa kohti tarvitaan siis 3 kk. Tosin pitää varautua mahdollisiin yllätyksiin, jotka siirtävät valmistumispäivää.

   Meillä on onneksi pieni vara-asunto. Vaikka siinä on kalusteet jne kertyi yllättävän paljon tavaraa, lähinnä vaatteita, kirjoja ja papereita muuttokuormaan. Ainoa lisähankinta oli nettitikku. Naapurit ovat ratkaisseet asumispulmansa monella eri tavalla. Ehkä muutama naapuri jää asuntoonsa koko ajaksi. Muistan remonttikokemuksesi blogista ja voin hyvin kuvitella miltä tuntui asua pölyn ja melun seassa. Meillä pitää poistaa kaikki kattovalaisimet, joten asunto on kolkon pimeä etenkin syksymmällä. Lisäksi yksi huone pitää tyhjentää kokonaan koska työmiehet joutuvat purkamaan osan seinästä kanavia etsiessään. Huomenna lähdemme uudestaan kotiin suojaamaan viimeiset tavarat pölyltä.

   No niin, nyt oli hetkellinen sähkökatko ja taivas on melkein musta. Jossakin lähistöllä on ukkosta. Mukavia kesäpäiviä sinulle.

   Poista
  3. Olivia,
   Onpa iso revohka. Täällä sää muuttui pilviseksi, mutta on edeleen lämmintä. Sadetta odottelemme.

   Hyvää alkavaa elokuuta!

   Poista
 4. Tanssiiko mummut sambaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Monet mummut tanssivat nykyisin sambaa(kin) ja päivätansseissa kuulemma melkein riidellään atanssipartnereista. Tämä mummu toivon mukaan pääsee taas syksyllä selkäliiton salsaryhmään.

   Poista
 5. Kaiken hässäkän jälkeen ajan kulumistakin on kiva kuunnella. Minun Keski-Suomen mökkeilyyni osuivat juuri harmittavasti nuo kylmät päivät, ja niin kuin olisi ollut kiva polskutella Päijänteessä jos vain olisi tarennut.
  Virtuaalimaailma tosiaan saa jäädäkin näin kesällä vähemmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Tässä hiljaisuudessa sitä sitten kuulee oman sydämensä sykkeenkin.

   Oli todella kylmää heinäkuuksi. Harmi, että sattui sellainen sää. En muista sellaisia säitä olleen elinaikanani heinäkuussa. Tosin en muista kaikkea muutenkaan.

   Hyvää lomanjatkoa sinulle!

   Poista
 6. Liisa! Lastenlasten kanssa sielu virkistyy, heidän ilonsa ja elämänvoimansa tarttuu, joskin kroppa voi väsyä. Olen onnellinen tästä yhdestäkin, Sinä onnellinen omistat monta.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!