14. heinäkuuta 2013

BuustitIstuin eilen kuumalla pihalla tovin ja kuuntelin pihakeinussa leikkiviä lapsia. Kuului: "Anna buustit." Kului hetki ennen kuin tajusin, että lapset pyytävät näin(kin) nykyisin lisää vauhtia. Aiemmin viikolla oma vunukka oli ottanut siinä niin kovat vauhdit kuin vanha keinu kesti. Mummoa hiukan hirvitti. Miten saada se leikki loppumaan, ettei vain tapahdu vahinkoa.

Keksin alkaa laskea sekunteja, kuinka kauan kestää keinun pysähtyminen itsestään, kun ei enää buustaa. Ehdin laskea kahteen ja puoleen minuuttiin. Sen pidemmälle ei kummankaan kärsivällisyys riittänyt, vaan otettiin jalat avuksi jarrutukseen. Vaihdettiin maanvalloitusleikkiin. Pienempi voitti, koska hän oli erittäin notkea. Omat maapalamme muistuttivat milloin mitäkin, lopulta ihan suunnitellusti Suomen karttaa. Tuuli riepotti kuivuneita lehtiä pitkin kenttää. Luulin keltaista koivunlehteä perhoseksi.Porukan lisääntyessä liikunnallisten leikkien lisäksi harrastettiin aivovoimistelua l. pelattiin uutta Uusi Alias-peliä. Ensin omilla säännöillä, koska kukaan ei ollut pelannut juuri tätä pelia aikaisemmin ja ajan rajallisuuden vuoksi emme ehtineet sisäistää ohjeita. Luultavasti lopulta pelasimme kai ihan sääntöjen mukaan.

Sehän on sitä samaa saman aaltopituuden eli keskinäisen kommunikaation onnistumisen etsimistä, mitä kilpahenkilöt harrastavat joskus myös Uutisvuodossa. Toinen yrittää selittää tiimalasin uhkaavan tyhjenemisen aikana niin monta sanaa kuin ehtii. Joukkuekaveri arvuuttelee sanaa parhaan kykynsä mukaan. Jokaisesta oikeasta sanasta saa pisteen ja luvan edetä pelilaudalla.


Tällainen aivojen aktiivinen käyttäminen kävi melkein työstä, koska sanastoa riitti hankalista verbeistä, yhdyssanoihin ja adjektiiveihin. Mukava oli huomata, että joukkueissa alkoi löytyä yhteinen sävel ja selityssanavararastoa riitti. Kaikilla oli hauskaa, kun otettiin liike mukaan. Kilpailuvietiltä ei vältytty, mutta olimme hyviä häviäjiä.  Ehdotin vaarille, että opettelisimme pelin kaikki sanat varastoon tulevia koitoksia varten.


Kuvina kesän ainoat perhoskuvani. Niitä kuivia tuulen lennättämiä koivunlehtiä on näkynyt huomattavasti enemmän.

13 kommenttia:

 1. Vai buusteja annetaan nykyään?
  Minusta tuntuu, että en pysy lasten ja nuorten uusissa sanoissa mukana, kun niin harvoin enää olen heidän kanssaan suullisesti kommunikoimassa.
  Ja pidän jääräpäisesti kiinni vanhoista hyväksi todetuista sanoista, esimerkiksi sää ja ilma, keli-sanan käyttöä en hyväksy muulloin kuin talvella.
  No, tietenkin voi sanoa, "häivy nyt hyvän kelin aikana!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosina,
   Tuo buustit on kyllä sieltä helpommin ymmärrettävästä päästä. Sanojen selitystä joutuu melkein aina harrastamaan, kun keskustelee lasten kanssa. Siis kumminkin päin. Minun on kysyttävä ja vastaavasti lasten. Kannattaa aina kysyä, ettei mene luullun ymmärätmiseksi.

   Minä sanoisin tuon "häivy nyt hyvän sään aikana" jostakin syystä. ;)

   Poista
 2. Uusia sanoja syntyy tai sanat saavat laajemman merkityksen sekä lasten että aikuisten suussa. Buustit-sana on hauska esimerkki siitä. Kun ei ole leikki-ikäisiä lapsia lähipiirissä niin leikit ja pelit unohtuvat. Pitäisi ehkä ryhdistäytyä ja hankkia kotiin tarpeeksi haastava peli kahdelle "varttuneelle".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Tietotekniikka ja sosiaalinen media suoltavat uusia sanoja ja uusia merkityksiä vanhoille sanoille. Minulta meni kauan, ennen kuin hoksasin mikä on "hashtag". Se on siis tämä # (risuaita)-merkki Twitterissä. Ehkä sitä käytetään jo muuallakin tunnisteena, en tiedä.

   Sanapelit ovat hyvää aivovoimistelua. Ristikotkin.

   Poista
 3. Minä ajattelin, että korvabuustit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Niin minäkin ensin sen ajattelin. Urkeilukilpailujen selostus on myös melkoista sanataiteilua. Pienoista liitoittelua minun mielestäni. Viimeksi kuuntelin jonkin aikaa näitä MM-suunnistuskisoja.

   Poista
 4. Uusimpia uusia sanojani on ISMO. Ihan Sama Mulle Oikeesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mm,
   On tuo lyhenne postitiivisempi kuin evvk (ei voi vähempää kiinnostaa), ja parempi kuin asap as soon as possible) ja imho (in my humble opinion). Nuorten tekstiviesteissä nämä vielä ymmärrän, mutta ikäisteni ihqut yms. somesanat eivät oikein istu omaan tosikkomaisuuteeni.

   Oletko lukenut tämän:http://narrienlaiva.com/2013/02/07/mutenivei-naa-anglismit/

   Poista
 5. Hitsin hitsi, minä olen ihan pihalal näistä uusista sanoista. Höh, vai buustit pitää pyytää, kun vauhtia janoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii,
   Kai meilläkin oli aikoinaan omat sanamme, joita vanhemmat eivät ymmärtäneet. Tai me luulimme etteivät he ymmärtäneet. ;)

   Poista
 6. Buusti on uusi sana minullekin. Pitääpä kysyä tyttärenpojalta, 8, tunteeko hän sen.
  Liisa, perhoskuvasi ovat viehättäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Monta uutta sanaa tässä saa vielä opetella. :) Perhosia on muuten vähemmän kuin aiempina kesitä, ainakin täällä. Neitoperhisia olen nähnyt yhden ainoan.

   Poista

Kommentoi sinäkin!