4. kesäkuuta 2013

Tukalaa


Harvemmin meillä Suomessa on näitä säitä, jolloin pihakiveys polttaa jalan alla. Ohut pilvipeite ei tunnu vaikuttavan lämpötilaan juuri lainkaan. Viime yö oli trooppisen yön rajoilla, koska lämpötila ulkona ei laskenut kuin pari astetta alle kahdenkymmenen.  Joillekin se sopii, minulle taas ei.

Jollakin konstilla pitäisi saada päivittäinen minimiliikunta-annos. Ja kesäaikaan mieluiten tietenkin ulkona. Koska kuumuuden ja kivun vuoksi yö jäi vajaaksi, päätin lähteä viiden maissa ulos. On nimittäin parin viime vuoden aikana opittu, kantapäänkin kautta, että riskiryhmien säävaroitukset kannattaa ottaa todesta. 


En enää yrittänytkään metsän siimekseen, koska edellinen varhaisaamukävely latupohjalla päättyi lyhyeen itkoiden hyökkäyksen vuoksi. Olin kyllä pukeutunut suojaavasti, mutta olisin tarvinnut vielä hirvikärpästakin. Sen käytöstä on niin ikävät kokemukset, että olen aktiivisesti unohtanut koko vaatekappaleen.


Kävelin kuitenkin itikoita huiskien melkein sillalle asti. Päivällä sinne ei ole asiaa, koska työmaan kivipöly täyttää ilman. Aurinko oli jo korkealla, linnut liversivät. Suurin meteli kuului toisen kuvan puun pesäkoloista.Valitettavasti en tunnista äänestä, mitkä poikaset siellä melskaavat nälissään. Kaukana polulla taisi loikkia rusakko.Koiranputket ja sireenit tuoksuivat tänä aamuna voimakkaimmin. Pihojen rodot ovat parhaimmillaan. Lupiinikin näytti avanneen kukkansa. Keltaiset kellukat olivat jo riisumassa kesämekkojaan. Juhannusruusu on melkein kukassa. Palatessa otin lehden postilaatikosta. Etusivulta luin, että ohrasato on vaarassa kuivuuden takia. Luonto huutaa jo vettä. Vettä juon minäkin. Koko ajan on vesikannu keittiön pöydällä, ettei vain pääse unohtumaan. Ja vanhanajan piimävelli on hyvää hellepäivän ruokaa.


.

20 kommenttia:


 1. Aikaisin aamulla tai myöhään illalla, paras aika liikkua nyt. Vesikannu täälläkin käytössä ja taidanpa laittaa tänä iltana jalatkin paljuun mahdollisimman kylmään veteen vähäksi aikaa, kun ei pääse uimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal,
   Hyvä idea!
   En muista helteen tukaluudesta mitään lapsuudesta, mutta silloinpa kesällä nukuttiin paksuhirsisessä aitassa raikkaassa ilmassa. Luonnon ilmastointi oli hyvä. Nyt pitää kokeilla kaikkia konsteja viilentää oloaan. Ei tämä ole valittamista, vaan faktaa. ;)

   Poista
 2. Ilmoja on pidellyt! Tänään sentään ropsautti vettä ja sää haaleni. Aamu varhainen ja ilta myöhäinen ovat parasta ulkoiluaikaa, päivisin ei jaksa, mutta ei valittamista. Kesä on huikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii,
   Täällä sitä vettä odotetaan edelleen. Pilvistä on, mutta ei sadepilvistä. Sääli sikäli, että kaikki kuihtuu niin kovin nopeasti.

   On meillä upea maa. Talvi on talves ja kesä on kesää.

   Poista
 3. Oletko ehkä syönyt tönkkösuolattua tukalaa?

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kalevi,
   Tukalaa en, mutta muuten on nyt syötävä suolojakin vastoin ohjeita. Se taitaa olla saaristomeren kaloja.

   Aamulla luin lehdestä, että Älänteeltä oli saatu verkolla yli kymmenkiloinen kuha. Se on jo arvokas, koska kauppahallissa kuha näkyi maksavan 24 euroa kilo.

   Poista
  2. Halapaa. Täällä meren äärellä kilohinta on pyörinyt kolmessa kympissä.

   Poista
  3. Mummonmarkoissa ajatellen tavattoman kallista. Kiitos, kun kerroit. Jospa alkaisin ajatella niin. Mehän ollaan uutisten mukaan varsinaisia kroisoksia EU:ssa. ?

   Poista
 5. Ei ole täälläkään hirveästi sadellut, hieman kuitenkin. Viime yön aikana on ollut sähkökatkos, aamulla tuli kännykkään tiedot tapahtuneesta sähkölaitokselta.
  Ukkosta ei kylläkään yöllä ollut, vain illansuussa paukkui. Muuten kaikki ok, mutta televisioon ei saatu signaalia. Nyt on täällä asioitu huoltomiehen, sähkömiehen ja antenniasentajan kanssa. Joku moduuli vaihdettiin, nyt pelaa televisiokin. :))
  Muuten, mikähän minua vaivaa tänä kesänä, en kärsi helteestä. Kummallista. Onko mummoikä jo niin pitkällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosina,
   Helle on nyt ohi, mutta sateesta ei ole merkkiäkään. Säätiedot näyttävät salaman kuvia melkein ympäri maata, mutta eivät ole tänne ulottuneet.

   Hyvä, että on olemassa ammatti-ihmisiä vikoja korjaamaan.

   Sehän on hienoa, ellei sinua helle haittaa. Riskiryhmiähän nuo varoitukset koskevatkin. Sellainen minua ihmetyttää, että vaikka olisi miten lämmin, niin vetoa ei siedä.

   Poista
 6. Helteet ja sateet, niitä toivoo aina sopivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arnoya Ari,
   Balanssiin ihminen pyrkii kaikessa ja myös vastavuoroisuuteen, luulisin ja samlla edelleen tähyilen taivaalle sadepilviä odottaen.

   Poista
 7. Luonto on ollut antelias. Mitenkähän mahtaa käydä loppukesästä tai vaikka jo heinäkuulla? Onko silloin vielä silmänruokaa? Tänään poikkesimme mökkireissulla suolle. Oi sitä valkoista ihanuutta! Tupasvilla kukki ja millä lailla! Koskaan kohtalaisen pitkän elämäni aikana en ole nähnyt sellaista määrää yhtäaikaa. Ennen vanhaan kuulemma kerättiin suovillan hahtuvia tyynyjen täytteiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Samaa pohtii moni muukin. Eilisellä kävelyllä bongasin jo sekä puna- että valkoapilan, päivänkakkaran ka siankärsämön kukassa. Tutkin jo tarkkaan, olisiko löytynyt jo maitohorsmakin. Nupulla sekin ja puolukka täydessä kukassa.

   Tuon havaintosi perusteella nyt pitäisi päästä jonnekin suolle. Lempikukkiani ovat tupasvillat, tosin puhun niistä suovilloina.

   Poista
 8. Minä en kestä hellettä vaikken kai määriteltyyn riskiryhmään kuulukaan. Onneksi ei ole pakko mennä minnekään, saapi vilvoitella jäähdyttimen alla. Suomessa onkin vaikea päästä hellettä pakoon, siellä kun ei joka talossa ole varauduttu sellaisiin. Ymmärrettävää, sillä aika harvinaista että helteet näin kauan kestävät. Ehkä tulevaisuudessa pitää ottaa sekin huomioon.
  Piimävelli (en ole koskaan kuullutkaan) on varmaan entisajan vastike jugurtille, jonka täällä sanotaaan viilentävän kehoa kesähelteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Meillä oli ennen mukavat oltavat kesähelteilläkin, koska koivu varjosti. Ne tulivat tiensä päähän ja nyt kärventyvät niin kukat kuin ihmiset. Olenkin enimmäkseen sisällä.

   Jäähdytin olisi kyllä hyvä olla. Pöytätuuletin kierrättää vain samaa ilmaa. Tosin nyt ovat helteet jo ohi, tänään kello kymmenen oli vain 12 astetta lämmintä. Se taas tarkoittaa rivi- ja kerrostaloissa usein sitä, että tulee sisällä liian viileää. Säästetään kaikesta, siis lämmityksestä myös. Onneksi on vaatteita. Minulla on ikävä vanhaa mökkiä, jossa sai lämmittää huoneet mieleisekseen.

   Piimävelli tarkoittaa kesäistä välipalaa, jossa ihan tavalliseen piimään sekoitetaan hämäläisiä talkkunoita ja maun mukaan sokeria. Samalla tavalla kuin viiliin.

   Poista
  2. Aah,hyvä tietää. Meillä päin piimä+talkkuna = piapo :)

   Poista
 9. Tulepa tanne jos kuumuus hairitsee. Meilla ei ole viela kesa mutta syksy on jo saapunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hélène,
   Olen seurannut Euroopan säätä. Kummallisia kelejä. Täällä ovat helteet jo kaikonneet. Viime yönä oli hallaa.

   Poista

Kommentoi sinäkin!