30. toukokuuta 2013

Kesä näkyy, kuuluu ja tuoksuu
Kesä on nyt. Helleraja meni tänään rikki. Metsäkurjenpolvet, kielot, ailakit ja koiranputketkin jo osin kukkivat. Kevät kääntyi kesäksi ennätysvauhtia. Koulunsa päättävät ja ammattiin valmistuvat saavat valmistella juhliaan helteessä. Toivottavasti lauantaina olisi sopiva juhlasää, hiukan viileämpi.


Samassa paikassa seisten voin aistia norjanangervon, syreenin ja pihlajan tuoksussekoituksen. On siinä hajureseptoreilla töitä kerrakseen. Perjantai-iltana viimeistään tähän tuoksujen sinfoniaan liittyy vastaleikatun ruohon tuoksu. Jos sää jatkuu näin lämpimänä, tuomi heittää kyllä huntunsa siihen mennessä. Ja lauantaina tuoksuvat ruusut, ne pitkät. Aika moni opettajakin saattaa saada ruusuja. Molemmat, sekä oppijat ja opettajat, ovat ruusunsa ansainneet.


Vielä juhlista ja yleisötilaisuuksista. Vieraat toivottavasti muistavat jättää parfyymit pois ja ymmärtävät, että valokuvaaminen voi olla häiritsevää. Olin joku aika sitten parissa konsertissa ja etupenkkiläiset videoivat konserttia. Heidän takanaan istuvilla ei välttämättä ollut silloin mukavaa. Onko se nykyään sallittua, ellei sitä nimenomaan kielletä? 

Kuva- ja videomuistot ovat tietenkin myöhemmin arvokkaita. Itselleni tuli mieleen yhdet äitini syntymäpäivät ajalta filmirullat/diat. Kuvattu rulla oli muistaakseni piilotettu auton käsinelokeroon ja yksi lapsistamme löysi sen sieltä ja katsoi tietenkin, mitä se piti sisällään.

Toisessa perhejuhlassa mummi oli sanojensa mukaan kuvannut jokaisen vieraan. Myöhemmin selvisi, että kamerassa ei ollut ollut lainkaan filmiä. Nämä nykykamerat sentään ilmoittavat, milloin kuvaaminen ei onnistu joko tyhjän akun tai muistikortin puuttumisen takia.
___

PS.
Pihlajakuvat löytyvät valokuvablogin puolelta.

Flickr on muuten muuttanut muotoaan ja tarjoaa ilmaista kuvatilaa vaikka kuinka paljon.

17 kommenttia:

 1. "Toivottavasti lauantaina olisi sopiva juhlasää, hiukan viileämpi."

  Niin et sanoisi jos asuisit meillapain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hélène,
   En niin. Olen seurannut muunkin Euroopan säätä ja ihmetellyt, miten Lappi voi olla se kuumin paikka - tänäänkin.

   Hyvää viikonloppua!

   Poista
 2. Toivotaan, että jotka kuvia ottavat, ne myös kuvanasa kamerastaan löytävät! Tänään ja tulevana viikonloppuna kuvia otetaan paljon. Monet muistot säilyvät kuvien avulla kymmeniä vuosia. Oikein hyvää suven alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Niin, onhan se delete-nappikin aika vaarallinen kamerassa. Ei niinkään koneella, jossa kuvat voi palauttaa roskakorista.

   Nyt ei ole omia juhlia kuvattavaksi, mutta naapuritalossa liehuu lippu. Saattaa olla lakkiaiset tai valmistujaiset siellä. Ja luonto on pukeutunut suvijuhlaa varten parhaimpiinsa.

   Leppoisaa alkukesää myös sinulle!

   Poista
 3. Eilen, lauantaina oli todellakin tuoksujen päivä. Luonnon kukkaistuoksuihin sekoittuivat kahvin, karjalanpiirakoiden, lohivoileipien, täytekakkujen ja juhlaväen parfyymien tuoksut lämpimissä ja läheisissä tunnelmissa tarjoilupöydän ympärillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simpukka,
   Noita juhlapöydän antimien tuoksuja en tullut ajatelleeksikaan kirjoittaessani. Lauantai ja eilinen, jolloin monien juhlat vielä mahdollisesti jatkuivat, olivat pienemmissä tiloissa juhliville suotuisat. Oli mahdollisuus olla ulkona. Omalla kohdalle ei tänä keväänä juhlia sattunut.

   Tällainen yllyätyslämmin kevätkesä on tosin monen mielestä yhtä juhlaa.

   Poista
  2. Alkukesän tuoksut ovat ihanat. Tuomen tuoksusta en juuri ehtinyt nauttia tällä kertaa, koska meidän piti olla kaupungissa monta päivää viime viikolla, kuten tälläkin viikolla. Syreeni kukkivat maalla jo viikonloppuna ja pääsin nauttimaan niiden tuoksusta.

   Ruusukuvasi on upea. Hyvää alkukesää!

   Poista
  3. Olivia,
   Näin helteellä varsinkin aamut ovat tuoksuja tulvillaan. Tuomi karisti kukkansa hyvin nopeasti. Täällä ei ole satanut lainkaan, joten muidenkin kukkien kesto on vaakalaudalla.

   Ruusu on kuvattu Kreetalla. Vesi on jo alkanut laskea Kallavedessä ja luonnon kukka- ja hyönteistilanne näyttäisi, että olisi jo juhannus. Ehkä näin on ollut ennenkin, kesä vain tuntuu joka kerta pääsevän yllättämään.

   Hyvää kesää, Olivia!

   Poista
 4. Ihan pihalla kukkii kauniisti.

  VastaaPoista
 5. PS. Siinä Peipposenrinteen tienoilla, missä on huoltiskin, tuoksuu poppeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Kauniisti kyllä, mutta liian nopeasti. Helle uuvuttaa niin, että lapsetkaan eivät jaksa leikkiä ulkona. On hiljaista, vaikka lomat alkoivat. Tietyömaalla kyllä näkyy kivipölyä ja meteli on sen mukaista. Leventävät juuri läppäsiltojen kohtaa Puijonsarven suuntaan.

   En tunnistaisi poppelin tuoksua.

   Poista
 6. Ihania kotimaisia tuoksuja tulvahtaa mieleen, tuomet, sireenit, ja se vastaleikattu ruoho! Parfyymeista en niin välitä yleisötilaisuuksissa,kaikki kun eivät tiedä mitä hipaisu tarkoittaa, ja usein se hipaisukin on uh niin vahva.
  Valokuvaaminen tilaisuuksissa on kaksipiippunen juttu, ei kai se joka paikassa ole kiellettyä,mutta senkin voi tehdä huomaamattomasti. Onhan se kiva saada lapsillekin juhlista muistoja.
  Ai kiitos Flickr-tiedosta, olin jo luopunut toivosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Hajuaisti on kai jokaisella omanlaisensa. Johtuisivatko ylilyönnit siitä?

   Huomaamaton kuvaaminen on ihan ok mielestäni. Olen itsekin ottanut jossakin tilaisuudessa vaivihkaa muutaman kuvan. Tunnustan.

   En koskaan ottanut Flickrin pro-tiliä. Sain viestin muutoksesta sähköpostina. Taitaa olla kova kilpailu kuvapalvelimilla.

   Poista
 7. Tämän kevään räjähdysmäinen ryöpsähtäminen tuntuu olevan samanlaista ympäri Suomea. Blogikurkistusten kautta tajuaa myös sen, että tämänvuotinen kevät ei ole tullutkaan tasatahtia ympäri maata. Erilaisuus jatkuu edelleen. Täällä meillä eilisen suuren ukkoskuuron jälkeinen viileys sen kun vain jatkuu, muualla tänäänkin kärvennytään, jos ennustuksiin luotetaan.
  KUn vanhenee, lakkiaskutsut vähenevät. Tänä vuonna sentään vielä pääsimme mukaan. Toimme tuulahduksen lakitettavan lapsuudesta "sieltä kaukaa". Samalla ehdimme jutella vähän siitäkin, miltä tuntuu moninainen muuttaminen kahden maan välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mm,
   Melkein trooppisen yön jälkeen on odotettavissa eilisen kaltainen helle. Ukkoskuurot ovat kiertäneet tämän seudun ja ohrapellot alkavat olla menetettyjä. Helteestä nauttiville ei aina tule nämä asiat edes mieleen.

   Niin se luonnollisesti menee. Ennen lakkiaisissa oli tapana piipahtaa myös ilman erityistä kutsua. Onkohan tuo perinne enää voimassa missään päin Suomea?

   Jatkuva muuttaminen jättää jälkensä. Minun vanhempani muuttivat kouluaikanani niin usein, että minulle ei ehtinyt missään rakentua pitkäaikaisia luokkatoveruussuhteita. Ehkä kahden maan välillä muuttaminen on toisenlaista: lapset tietävät tulevansa tuttuun paikkaan kummassakin maassa. Matkalaukkulapset. Heitä on paljon.

   Poista
  2. Vastaanpa tänne. jos vaikka vielä luet tätä.

   Itse asiassa, matkalaukkulapset harvoin "palaavat" minnekään. Me aikuiset palaamme. Lapset ovat aina poissa ollessaan kasvaneet iässä ja kokemuksissa pois entistä, jolloin kaikkeen tuttuunkin täytyy taas kiinnittyä uudestaan. Nyt vanhempana he pystyvät kulkemaan ajassa eri vaiheisiinsa ja liittämään muistonsa toisiinsa. Nuorena se oli vaikeampaa.

   Poista
  3. mm,
   Uudemmat kommentit tulevat aina sähköpostiin, joten ne kyllä luen ja vastaankin.

   Olisin ajatellut, että tuo muistojen toisiinsa liittyminen olisi ihmiselle luontaista l. lapsilta se kävisi helpommin. Omalla kohdallani olen havainnut, ettei järkeilyllä ole tunnesiteisiin liittyvissä asioissa mitään sijaa. Poisoppiminen ja poiskasvaminen on todella vaikeaa, varsinkin jos sen joutuu tekemään pakon edessä.

   Kiitos vastauksestasi, joka avaa uuden näkökulman.

   Poista

Kommentoi sinäkin!