26. marraskuuta 2012

Tyyntä myrskyn edellä


Talviturkkinen orava kurkistaa sisään keittiön ikkunasta. Se liikkuu sulavasti pitkin tiiliseinää, mutta jotenkin sen käpälä lipsahtaa ja kurre päätyy ikkunapellille. Siinä eivät sen kynnet enää pidä, vaan orava pudota kopsahtaa maahan. Ilmeisesti kissan tavoin jaloilleen, koska mitään jälkiä ei jää.

Tilhet, joita pari viikkoa sitten pyörteili todella runsaasti, ovat kadonneet pihapihlajien marjojen katoamisen myötä. Keskustasta löytyy vielä lokakuun lopun pakkasten puraisemia pihlajanmarjoja. Koituvatko katukuilujen kirkkaat ikkunalasit vai mahdollisesti käyneet marjat kovin monen lintuparan kohtaloksi? Niitä virui muutama kävelykadulla.Mennyt viikko oli todella lauha. Eilen sai kävellä todella sakeassa usvassa. Lumeton maa ja sumu imaisevat lyhenevän päivän vähäisen valon. Harmaan ja ruskean marrassävyjen kirjon keskeltä  erottuvat terävinä vain valkoiset lumimarjat. Puiden latvojen yläpuolella kraakkuu muutama varis. Harakka näyttäytyy myös silloin tällöin.Ihmiset ovat ilmeisesti kaikonneet joulumarkkinoille tai tavarataivaiden kätköihin, koska vastaan tulee vain tuttu Aila ja pari polkupyöräilijää ja koirien ulkoiluttajaa. Isolla tiellä soljuu jatkuva virta autoja, joiden valot pilkkovat pisaroista sakeaa ilmaa. Tien painaumiin syntyneet lätäköt heijastavat tolpat lankoineen ja liikennemerkit. On tyyntä kuin myrskyn edellä. Unenomaista.

Kuvat Suosaaresta.

10 kommenttia:

 1. Kuvissasi lempeää rauhaa, kuiskaavaa hiljaisuutta. Kohta voi lunta tupruttaa ankaran viiman tuomana. Sitä salaa odotamme...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjattah,
   Asioilla on puolensa. Tällaiset marrassäät hellivät liukkaita kaihtavia. Mutta tuleehan se lumi sieltä. On joka vuosi tullut.

   Poista
 2. Kuvissasi järven pinta on ihanan peilikirkas. En tiedä, onko tulossa myrsky vai ei, mutta lunta on luvattu keskiviikoksi. Nähtäväksi jää, sataako täällä etelärannikollakin lunta.

  Oravat ovat varsinaisia selviytyjiä. Nämä urbaanit oravamme ovat tottuneet liikenteeseen. Katua ylittäessään ne katsovat ensin vasemmalle, sitten oikealle varmistaakseen, tuleeko auto vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Keskiviikoksi ennustetaan lunta tännekin ja siitä alkaen sadetta useammaksi päiväksi.

   Liikenteessä näkee harvemmin auton alle jääneitä oravia. Siilejä näkyi syksyllä useampia ja jänis. Varikset siistivät jäljet äkkiä. Nekin osaavat väistää taitavasti. Näyttää, että osaavat arvioida eäisyydet hienosti, koska päästävät aika lähelle.

   Poista
 3. Kauniin rauhaisa ja lumen valoa odottava marraskuun tunnelma kuvissasi ja tekstissäsi, nautin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simpukka,
   Tältä Kallavesi näyttää ja tuon sumun takana on Puijo. Erikoinen syksy siinä mielessä, että pienet lammet ehtivät jo ohueen jäähän lokakuun lopussa. Nyt ovat sulana lammetkin.

   Poista
 4. levollisia kuvia vanhasta mukavasta Kuopiosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a-kh,
   Levollisuus riippuu siitä mihin suuntaan kameransa kääntää. Liikenne on vilkasta koko ajan. Mihin ihmeeseen kaikki ovat koko ajan menossa?

   Poista
 5. Liisa, meidän pihamme pihlajanmarjat ovat jääneet rastas- ja tilhiparvilta syömättä osin varmaan juuri siksi, että jatkuvat sateet saivat herkut pilaantumaan. Tuolla marjat nyt mätänevät kaikessa rauhassa. / Pimeää piisaa. Tähän aikaan vuodesta on kaksi hämyä vastakkain, kuten isäni tapasi sanoa. Lunta jo kaipaisi, tulisi hieman valoisampaa. Kauniita nuo kuvasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Tänään oli pitkästä aikaa hiukan valoisampia hetkiä, vaikka ei sentään aurinko paistanut. Pakkanen alkaa kiristää otettaan, mutta lunta tullut toistaiseksi vain hippusia. -8 nyt.

   Kävin tuossa lähisaaressa sumukävelyllä, koska lähiaikoina kevyten liikenteen väylä siirtyy käsittääkseni kauemmaksi. Silloin tuohon melko lähelle on pitkä matka - mutkien kautta.

   Poista

Kommentoi sinäkin!