1. joulukuuta 2012

Antti kävi

 
Minulla on ollut väärä käsitys siitä miten hirmumyrskyt nimetään. Mieleeni on jäänyt vain naispuolisia hurrikaaneja. Kotuksen artikkelista löytyy oikeaa tietoa. Koska meillä Suomessa  vietetään nimipäiviä,  tai ainakin ne vielä allakkaan vuosittain kirjataan, myrskyt saavat nimensä kulloisenkin nimipäiväsankarin mukaan. Eilen siis Antin. Onnea vain kaikille Anteille ja Anteroille näin päivän myöhässä. Ei Itellakaan aina toimita onnitteluja oikeaksi päiväksi.


Media muistuttaa meitä menneistä myrskyistä. Muistan toki itsekin  Maurin 30 vuoden takaa,  Astan ja  Veeran, ukkosmyrskyt hellekesältä 2010. Viime vuoden Tapanin ja  Hannun pitkine sähkökatkoineen.. Eilinen jää ainakin minun mieleeni mm. siitä, että myrskyä pidettiin erikoislaatuisena siksi, että tuuli väärästä suunnasta. Ei ole kuulemma koskaan ennen tuullut myrskyisästi itä-koillisesta. Ei kai kukaan muu kuin meteorologi selitä, että tämäkin poikkeama mahtuu normaaliin vaihteluun. Siis väärin tuultu.

Tänään on jo rauhallisempaa. Tosin kelivaroitus ulottuu jo pitkälle pohjoiseen. Lunta  ei juuri sada, ilmassa kieppuu jokunen hiutale, mutta tuulenpuuskat ovat edelleen navakoita. Hatunnosto ja voimia kaikille lumen ja sähkölinjaongelmien kanssa painiville. Mitenkähän tuulivoimalat kestivät?


Kun lämpötila laskee äkkinäisesti ja tuulen hyytävyys kaksinkertaistaa kylmyyden, lämpöä kaipaava vanha kroppa on kovilla. Yritin eilen aamusta mennä tuohon rantaan ihailemaan äkkijäätyviä kaislanvarsia ja rantapuiden ja -pensaiden uusia asuja, luonnon muovaamia jäätaideteoksia. Oikeastaan kyseessä oli performanssi, johon olin itsekin joutua mukaan, kun kurottelin liian lähelle rantakivikkoon taintuvia vaahtopäitä. Minulla oli kaulaliina kasvojen suojana ja siksi silmälasit huurtuivat oitis.


Sisukkaaasti nappasin muutaman kuvan malliksi, mutta pian oli annettava periksi. Suuret lämpötilamuutokset vaativat hitaan totuttaumisen. Tämä, tosin oikein ennustettu, myrsky pääsi rajuudellaan ja kylmyydellään yllättämään. Lammet jäätyivät yhdessä yössä.  Tänään olen sitten etsinyt niitä kaikkein lämpimimpiä talvitamineitani enkä ole mennyt palelluttamaan hyppysiäni.

22 kommenttia:

 1. Tulihan se luvattu myrsky sitten sinne asti.
  Tuli myös tänne etelään, eikä onneksi lumen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simpukka,
   Tuli se ja melkoisella voimalla. Lunta löytyy eniten vain ihan etelästä ja sitten pohjoisesta. Täällä olemme vielä paitsi. Eilen ilman hiukkaspitoisuus kaupungilla oli kuivan ja tuulisen sään vuoksi kevään hiekkapölyn luokkaa. Saisi siis sataa sitä lunta hiukan jo tännekin.

   Poista
 2. Vielä lisään Pyryn-päivän myrskyn 1.11.2001.
  Asuimme silloin Seinäjoen seudulla, koti-ja lähimetsän puut katkeilivat kuin "talvisodassa".
  Valtava pauke ja ryske, lunta tuli ja paljon. Sähköt olivat poikki kolmatta päivää, saimme jopa Fortumilta korvauksia.
  Mitään varsinaista hätää meillä ei ollut, kun talossa oli puulämmitys.
  Ainutlaatuinen kokemus vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosina,
   Pyry onkin oikein sopiva nimi lumimyrskylle. Hyvä, ettei sattunut taloudellista vahinkoa kummempaa silloin. Jokaisessa asunnossa pitäisi olla varalämmitysjärjestelmä. Täytyy ihan tarkistaa jostakin, miksi en tuota muista.

   Hyvää adventtiaikaa sinulle!

   Poista
 3. Talvella on monet kasvot ja kylmät tassut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ari,
   Totta. Tänäänkin vielä viima aamupäivästä liikutteli laineita, mutta nyt kahteen mennessä tämä osa Kallavettä on kuroutunut jäähän. Enpä olisi uskonut sen tapahtuvan niin äkkiä.

   Poista
 4. Olipa tosi ärhäkkä Antti-myrsky, onneksi ei mennyt sähköt eikä tullut muitakaan vahinkoja. Tunnelmallista joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjamatilda,
   Hyvä niin. Lumi tuli Kuopioon vasta sunnuntai-iltana ja toi "joulumaisen" tunnelman. Tosin vain 10 senttiä eikä se vielä peitä varpuja eikä viljansänkeä.

   Hyvää adventtiaikaa sinulle!

   Poista
 5. Hui hui! Minusta tuntuu, että Suomessa puhalsi aina talvella pohjoinen-koillinen-itä -linjalta hyvinkin hyytävästi, taisi olla pelkkää tuntua. En tiedä oliko Antti vai joku muu, joka ylsi tänne asti, ja heh, meidän korkeimmilla vuorilla tuli sentään luntakin ihan kiitettävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Jos se oli siellä vaikka André.

   En minä ole myöskään koskaan juuri ajatellut, miltä suunnalta hyytävimmät tuulet puhaltavat. Luulisin, että Siperiasta. Pohjoisnavalta tuullessa Golf-virta kai hiukan lämmittää.

   Helteet tulevat muuten idästä myös. Tosin kesällä. Sääasioissa koko maailma on nykyisin silmiemme edessä.

   Poista
 6. Alimmainen kuva olisi muuten hyvä...

  Kun kuulen sanan Itsella, tulee mieleeni ihmisten kiusaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a-kh,
   mutta epätarkka? Rannalla olisi ollut vaikka millaisia veistoksia, mutta jäivät tältä syksyltä kuvaamatta.

   Poista
 7. Helsingissä Antti-myrsky toi valtavasti lunta. Ilma oli täynnä ylhäältä tulevaa ja tuulen lennättämää lunta. Kaupungin liikenne oli jumissa, kun lähdimme klo 9 kotoa rautatieasemalle. Siellä oli täysi kaaos.Junamme pohjoiseen päin lähti 3 tuntia myöhässä. Tampereelle asti satoi lunta, mutta sieltä eteen päin maa oli lumeton. Oulussakaan ei ollut lunta. Vasta lauantai-iltapäivänä alkoi sataa hieman lunta. Lähtiessämme Oulusta tänään oli -23 astetta pakkasta ja muutama sentti lunta maassa.

  Tapanin myrskyn muistan erittäin hyvin. Silloin helsinkiläisiä varoitettiin lähtemästä ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Säille emme mahda mitään. Onneksi se myräkkä oli ja meni. Postikorttimainen lumentulo on se mukavamampi tapa toivottaa talvi tervetulleeksi. Parempi se kuin jatkuva vesi- tai räntäsade. Lapset ainakin tykkäävät.

   Liukkausvaroituksen voi kai myös tilata omaan kännykkänumeroonsa. On hyvä asia, että varoittavat.

   Poista
 8. Hienoja muotoja se Antti-myrsky sai rannalle aikaseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaarnikka,
   Enimmäkseen muodot muistuttivat joko valmiita kynttilöitä tai valantavaihetta. Taustaksi olisi ollut kiva saada sininen vesi, mutta pilvisellä säällä se oli mahdotonta.

   Poista
 9. Vieläkö Anttia torin kulmilla näkyy? Nuorempana hän oli kova pyöräilemään. Kädet liehuivat ilmassa ja suu pälpätti, kun hän paineli keskellä Puijonkatua. Todella ihme, että miehelle ei käynyt kuinkaan, jollei sittemmin ole käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Tulee liikutuksi niin vähän torin kulmilla nykyisin, että en osaa sanoa.

   Poista
 10. Ihastuttava tuo sanontasi. "Väärin tuultu." Täällä Porissa tuulee lähes aina. Tänään ei ollut kovin kovaa tuulta, mutta sitten taas vastaavasti tavallista kovempaa pakkasta. Kohden ei nämäkään koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mm,
   Siellä on se meri. Pakkasta täälläkin yli kahdenkymmenen. Kirpakkaa itsenäisyyspäivää!

   Poista
 11. Kylläpäs on ollut talvista keliä tosiaan! Pakkanen ja tuuli ei ole mukava yhdistelmä, kun pitää mennä ulos pidemmäksi aikaa. Miten sitten tarkeneekaan, kun pakkasta on kymmenen astetta ja risat enemmän.. Maisemat ovat tosi kauniita, kun aurinko on paistanut. Hyvää Itsenäisyyspäivää ja adventtiaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delilah,
   Nyt sitä on yli kahdenkymmenen. On vain totuteltava. Kirpakan raikasta itsenäisyyspäivää myös sinulle!

   Poista

Kommentoi sinäkin!