14. kesäkuuta 2012

Sattuu ja tapahtuuLiian isoiksi kasvaneet koivut kaadettiin pari vuotta sitten eikä uusia puita ole istutettu tilalle. Sähköjohto piirtyy jokaiseen ikkunasta otettuun kuvaan. Rannassa on tehty tänä keväänä niin paljon äänekästä puiston raivaustyötä, että oravat näyttävät vaihtaneen maisemaa. Käpytikkaakaan ei ole näkynyt aikoihin. Saunapuita on tuotu isoilla autoilla ja traktoreilla muutaman kerran. Rungot on siirretty nostureilla puiden oksia ja linnunpesiä säälimättä.

Kuvan  rastas sen sijaan ei ole välittänyt melusta ja melskeestä. Se tuntuu tuijottavan suoraan ikkunaamme, satoi tai paistoi. Onkohan sillä syyhy, kun se jatkuvasti sukii itseään tuossa langalla? Lennähtää se tietenkin välillä nurmelle kuuntelemaan, olisiko syötävää tarjolla. Polulla käväisee myös västäräkkejä ja peippoja.

Ongella saisi ahvenia ja särkiä. Alkuviikosta kolme koululaista käväisi luonamme ja ottipaikka tuli testatuksi. Kolmesta ahvenesta ja viidestä särestä oli jo mistä maistaa. Pelasimme mm. mukautettua kävelyjalkapalloa, Othelloa, viivyimme hetken netin peli- ja maalaussivulla, testasimme ompelukoneen, käänsimme ja väänsimme senat sakaisin eikä tarinoista tullut loppua ennen kuin joku meistä hoksasi sanoa piste. Ja naurua riitti.

Tuolla kalasääksi ( alla videolta kaapattu kuva) valvoo ympäristöä ja näkyy vaihtavan asentoa aika usein. Emon vastuu jälkikasvusta näkyy toisaalta tuimana haukankatseena ja toisaalta liikuttavana huolenpitona siitä, että haudottavilla munilla on kaikki hyvin. Kannattaa laittaa kuulokkeet korviin ja avata tuo ikkuna. 

Luonnossa vahvat voittavat.  Sinitiaisen pönttö on kuulemma jo tyhjä. Milloin emo lakkaa huolehtimasta pesueestaan?

http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html
_____
Edit. klo 14.51 Pienensin kollaasikuvan.

12 kommenttia:

 1. Kivan näköinen tuo kollaasi. Vai on kalasääksi tuon näköinen. Eipä ole vastaan tullut.
  Sinä siis laitat särjetkin ruoaksi? Meillä ne ovat aina menneet kissakaloiksi, vaikka olen kuullut, että ne ovat ennen olleet hyvääkin särvintä ihmisellekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirlah,
   Tulee niin epätarkkoja kuvia pokkarilla lasin läpi, että ei kehtaa laittaa suurempana.

   Lapsena kotilammelta ongittiin särkiä ja ahvenia ja katiskassa niitä saattoi tulla saavillinen. Ahvenet ovat tietenkin kaikille herkkua (esim. patakukko yön yli uunissa), mutta savustettu särki on myös erinomaista syötävää. Ruotojen silpiminen on tietenkin se suurin homma.

   Savukalatahnaan esim. kolmannes savustettua särkeä, kolmannes voita ja kolmannes öljyä. Ja mausteet maun mukaan. Anopilta opin tämän.

   Hauskinta tämänkertaisessa kalajutussa oli, että tämä ongella ollut tokaluokkalainen sanoi nyt ensimmäistä kertaa maistavansa näitä kaloja. Oli kuulemma ihan hyvää ja se on paljon sanottu häneltä, pikkukalastajalta.

   Poista
 2. Syökää särkeä, se kasvattaa järkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a-kh,
   Tuota vanhaa sanontaa juuri käytimme, kun suostuttelimme poikaa maistamaan särkeä.

   Katsoin ensimmäiseksi tuonne salasääsken pesään ja siellä emo oli ihmeissään, koska ensimmäinen muna oli juuri kuoriutunut. Meno näytti melkein tanssahtelulta.

   Poista
 3. Olen aina ihmetellyt, miksi linnut istuvat mielellään sähköjohdoilla ja puhelinkaapeleilla. Valitsevatko ne itselleen hyvän näköalapaikan? Hauska juttu, tuo kollaasi. Kalasääksipesän näin ison männyn latvassa 1950-luvulla, en tosin ylhäältä vaan puun alta.

  Eilen seurasin pienen välimatkan päästä miten metsätyökone kaatoi puita ja nosteli risuja ja tukkeja rautatien varrella sukulaistalon lähellä. Junille tulee parempi näkyvyys, mutta montako linnunpesää tuhotuu samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Langoilta ja kaapeleilta näkee kauemmaksi, koska puiden oksat ja lehdet eivät ole esteenä. Hyvä tasapaino linnulla. :) Isolla suolla olen minäkin nähnyt kalasääksen pesän ja törmännyt ko. linnun ruokapaikalle lähellä ko. mäntyä. Lähdimme pois pian, ettemme häiritsisi ruokintaa.

   Eivät monet konemiehet muista linnunpesiä lainkaan. Nyt on työn aika, heinäkuu on varmaankin lomaa. Tuolla moottoritien melussa olen ihmetellyt västäräkkejä. Ne eivät lainkaan välitä liikenteen melusta, lennähtelevät ajokaistalle välillä ja iloisesti pyrstöään keikutellen etenevät jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden joukossa. Jos olsisin lintu, en sinne menisi.

   Poista
 4. Oli niin tai näin niin on kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ari,
   Kesä on. Tuomi ja pihlaja ovat täällä jo kukkineet. Taitaa olla juhannusruusun aika. Tuntuu, että kesä tulee vuosi vuodelta aikaisemmin.

   Poista
 5. Hauska kollaasi! Istuin tänään minäkin kesämökin pihamaalla tuijottamassa kirjosieppoa, joka luurasi koivunoksalla pesänsä lähellä ja tuijotti takaisin. Se ei uskaltanut lentää pesäpönttöön ennenkuin pitkän ajan päästä. Ilmeisesti se varmisti, etten lennä kimppuun. Hyttysiä olisi ollut runsaasti tarjolla, mutta ei näyttänyt hyttysruoka kirjurille kelpaavan. Sammakon nutipäitä uiskenteli jo matalassa rantavedessä, ja käki kukahti muutaman kerran kaukana. Lämpömittari näytti 21 astetta. Se riittäisi itselleni kesälämmöksi. Hyvää juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Linnut ovat varovaisia ja harhauttavat hyvin. Täällä oli eilen aivan liian kuumaa, hellerajoilla. Tänään on jo parempi, kun on vähemmän asteita. Nyt on 18 varjossa eikä (vielä) sada. Saisi sataakin, kun katson kukkapenkkiin päin.

   Mikä sen mukavampaa kuin istua ja seurata luonnon tapahtumia. Juuri kun tuossa ihmettelin, minne kaikki oravat ovat kadonneet, näin tänään yhden viilettävän tuota samaa kaapelia pitkin häntä sojossa.

   Hyvää juhannusviikkoa myös sinulle!

   Poista
 6. "Milloin emo lakkaa huolehtimasta pesueestaan?"
  Jotenkin huomioin tuon lauseen, kun tässä on taas pyörimässä pikkupesuetta ja vähän isompaakin :) Ongelle ei ole kukaan vielä ehtinyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mm,
   Minä en ainakaan osaa lakata huolehtimasta. Toisaalta soi mielessä se "Oi,katsohan lintua oksalla puun... sen mieltä ei huolet ne paina..." Pitäisi osata antaa elämän kantaa.

   Poista

Kommentoi sinäkin!