8. toukokuuta 2012

Melkein


Olisi minulle ollut joutilas pakastin raahattavaksi järveen, mutta tuskin sekään olisi auttanut. Olin veikannut Kallaveden jäiden lähtevän 9.5.  Aamulla luin lehdestä, että se tapahtui jo eilen. Navakka tuuli laittoi jäälautat liikkeelle ja ne sulivat sitten yllättävän nopeasti, muutamassa tunnissa.

Onneksi sentään muistin, kuinka monta liputuspäivää tällä viikolla on ja mitä ne ovat. Fysioterapiassa testaavat näköjään myös aivokapasiteettiani. 

Jotenkin en muista näin koleita toukokuun alkuja. Ikkunasta katsellen sää näyttää lämpimältä. Västäräkit ovat saapuneet. Eilen näin virkeän sitruunaperhosen ja suruvaipan ja yhden kohmeisen oloisen nokkosperhosen. Kevätkaihonkukista nautitaan jo mettä. Jokunen valkovuokko on jo avannut nuppunsa suojaisissa paikoissa. Etelänruttojuuri on kaksikymmensenttistä.

Mutta tämä alati jatkuva tuuli. Ehkä en aikaisemmin ole tullut kiinnittäneeksi siihen yhtä paljon huomiota. Järven rannalla asumisessa on puolensa. Keväällä vesi huokuu kylmää, syksyllä lämmintä.

Mielelläni kertoisin, että remonttimme olisi melkein valmis, mutta kaikki ei tunnu menevän kuin Strömsössä. Keittiö on reilun viikon myöhässä luvatusta. Kerroksesta toiseen päästäkseeni minun on joko kierrettävä talo tai kömmittävä ylös pitkin tutisevia taloustikkaita ja kontattava loppumatka, jotten löisi päätäni väliaikaiseen rakennustelineeseen.

Asian kuin asian perään saa soitella lukuisia kertoja. Laskutus toimii jostakin syystä tehokkaimmin.

Ennen kuin kasvillisuus peittää maanpinnan armollisesti, karikkeen seasta ja ojien pohjilta voi löytää melkein mitä tahansa. Pahimmista roskaamispaikoista, joita teiden varsien levähdysalueet näyttävät olevan, ei siedä laittaa tänne edes kuvia.

 

16 kommenttia:

 1. Sitä minäkin aina ihmettelen, miten ihmiset jaksaa raahata jotain mäyräkoiraa,tai makkarapakettia täysinäsenä, mut tyhjiä ei jakseta viedä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amalia,
   Ihan hävettää olla suomalainen, kun katselee teiden varsia keväisin. Roskaamisesta pitäisi alkaa sakottaa, mutta miten se sitten toimisi, kun virkavaltaa ei nytkään riitä kuin sinne tänne harvakseltaan.

   Muovia näkyy olevan paljon ja metallitölkkejä, vaatteita, kenkiä. Myös taloyhtiöiden roskiksia käytetään väärin ja tungetaan niihin ongelmajätteet, jotka pitäisi itse toimittaa kaatopaikalle. On polkupyörän raatoja ja patjoja ja vaikka mitä.

   Poista
 2. Minä en vaan tietäisi liputuspäivistä mitään, aivokapasiteettini olisi sillä kohden nolla, viikonpäivätkin tuppaavat menevän sekaisin, tästä viikostakin on ainakin yksi päivä hukkunut jonnekin, onneksi kukaan ei testaa.
  Onhan kestänyt kauan remonttisi, taisi mennä koko talo uusiksi. Ehkä sentään jo juhannukseksi pääset eroon rakennustelineistä, toivotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Tänään on Eurooppa-päivä, lauantaina sitten sopivasti J.V.Snellmanin päivä, jota vietetään myös suomalaisuuden päivänä. Sunnuntai on se tuttu toukokuun toinen sunnuntai, jonka varmasti muistat aina.

   Kyllä viikonpäivät menevät minullakin sekaisin ja jokainen meno on merkittävä kalenteriin ja mieluusti oikea päivän ja kellonajan kohdalle. Arkipyhät vielä sekoittavat. Ensi viikolla on helatorstai, jota keittiöasentajakaan ei muuten lainkaan muistanut. Että nuoremmiltakin on ajantaju kadoksissa.

   Mitä remonttiin tulee, niin melkein menee uusiksi kaikki. Tämä kakkosvaiheen remontoija on kyllä materiaalien suhteen säästeliäämpi. Toukokuun loppuun mennessä on luvattu valmista, mutta saa nähdä nyt.

   Poista
 3. Upeata on, jos muistat jopa liputuspäivät! Ei vaan meikäläinen tiedä niistä(kään) hölkäsenpöläystä. Viikonpäivätkin vilistävät ja varsinkin jos on joku vappu tms niin mummo on lopun viikon ihan ulalla.
  Kevät on siitä kiva, että nurtsiin unohtuneet hohtimet ja pajavehkeet voivat löytyä ennen uuden nurmen nousemista, hih! Mutta asiaan, tämä älytön roskaaminen kyllä nyppii. Kerättiin prinssipuolison kanssa kolme kassillista tuolta meidän alikulkutunnelista. Ei se viisiin tartte kuin niksnaks ranneliikkeen, että voi viskata kaiken roinansa pusikkooon. Hyi meitä suomalaisia (ja vähän itäpuolelta saapuvia myös...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja,
   Jos käyttää vanhanaikaista pöytäkalenteria, niin lipun kuva kertoo kaiken. Luultavasti sähköisissä kalentereissa ei ole liputuspäiviä eikä suomalaisia arkipyhiä merkitty. En kyllä tiedä, koska itse käytän paperisia kalentereita.

   Hyvin toimittu, kun siivositte. Kai noista kuvan pihdeistä saa hiomalla ja rasvaamalla vielä toimivat. :) Tässäkin lähiössä oli viime viikonloppuna siivoustalkoot, mutta kuten Olivia tuossa alhaalla sanoo, talkoilla toisten viskomien roskien poistaminen ei varmaankaan lisää henkilökohtaista vastuullisuutta.

   Ei niissä roskissa näy useinkaan roskaajan puumerkkiä, mutta tyhmyys ja välinpitämättämyys kyllä.

   Poista
 4. Täälläkin on ollut erittäin tuulista koko kevään. Eilen oli 14 astetta ja aurinkoa, mutta tuulen takia ei tehnyt mieli istahtaa mökin rappusille. Valko- ja sinivuokot ovat kukkineet jo pari viikkoa mökin pihassa.
  Roskat ovat ikäviä teiden varsilla. Roskaaminen ei taida olla pelkästään suomalainen pahe. Olen nähnyt roskia muissakin maissa. Isoissa kaupungeissa asukkaat ja yritykset järjestävät siivoustalkoita yhteisvoimin. Vuosi sitten oli siivoustalkoot alueellamme (m.m. saaren rantoja siivottiin). Ystävätär kertoi osallistuneensa Berliinin keskustan siivoamiseen. Hän poimi roskia kotikadultaan kuukauden ajan. Valitettavasti tällaiset talkoot eivät kannusta ihmisiä huolehtimaan omista roskistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Tuulten voimistuttua (?) tuulivoimaa suunnitellaan ja rakennetaan koko ajan lisää. Wasabladetissa oli muuten aprillipäivänä juttu, miten tuulimylly oli muka alkanut pyöriä väärään suuntaan ja kuluttamaan sähköä.

   Jotenkin on ristiriitaista se, että ympäristöasioista puhutaan entistä enemmän, mutta käytännössä roskaisuus vain tuntuu lisääntyvän.

   Hyvä oivallus tuo, mitä mainitsit siivoustalkoista. Kyllä talkoissa on viihtyisää tehdä asioita yhdessä ja niistä jää hyvä jälki, mutta taitaa olla melko epätavallista, että varsinaiset roskaajat osallistuisivat niihin.

   Lapset oppivat kaiken, aivan kaiken seuraamalla vanhempien ja muiden aikuisten tapaa toimia. Jos tähän asiaan olisi jokin patenttiratkaisu, se olisi varmaankin jo keksitty.

   Poista
 5. Elikkä Ollinselkä on nyt auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Auki on. Veden virtaus on tällä kohtaa tietyön takia ilmeisesti muuttunut, koska tuo melko tanakkarakenteinen laituri on vääntynyt vinksalleen.

   Poista
 6. Liputuspäiviä on tullut vuosien mittaan niin paljon uusia että koko liputuskin tuntuu jo kärsineen jonkinlaisen inflaation.
  Ainakaan lippujen puhtaudesta ja liputusajoista ei pidetä samanlaista huolta kuin ennen.

  Kylläpä osuitkin arcvauksessasi lähelle!
  Ja on niitä tuulia riittänyt tännekin, melko viileitä vielä.

  Tuo roskaaminen on ankeaa, joskus ihan raivostuttavaa.
  Lapsia ei ainakaan voi syyttää jätepisteiden siivottomudesta, ihme kun sinne asti jaksetaan raahata pullot ja pahvit, muttei enää laatikoihin saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mk,
   Näin on käynyt. Täällä ilma on niin likaista, että lippu tummuu äkkiä. Aikoinaan eräs lastenlääkäri suositteli meille tätä kaupunkia ilman puhtauden vuoksi. Enää ei kai voisi.

   En osallistu virallisiin arvauskisoihin, vaan ainoastaan leikkimielisiin. Itsekin ihmettelin, että osuin niin lähelle veikkauksessani.

   Lapset ovat nykyisin tarkkoja jätteiden lajittelussa eivätkä he todellakaan survo patjoja, metallikoreja, valtavan isoja kukkaruukkuja yms. talousjätteen sekaan. Kaikkea tuollaista löytyy, vaikka seinällä on selvät sanalliset ohjeet siitä mitä mihinkin laatikkoon saa laittaa.

   Poista
 7. Aikoinaan seikkailin noilla vesillä parikin kesää. Mikähän tuo kuvassa oleva kanava on. Monen kanavan kautta silloin kuljettiin. Tuo tuntuu uudemmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mm,
   Tuo on Ahkiolahden uusi kanava. Sulkuportti oli puoliksi auki, koska vettä on nyt niin paljon. Vieressä oleva vanha kanava näytti ihan levolliselta.

   Jatkuva sade saa Puijon purotkin kuohuten laskemaan vetensä Kallaveteen. Laituri on osin veden alla ensimmäisen kerran niinä 30:na vuotena, jotka olemme tässä asuneet.

   Hyvää äitienpäivää!

   Poista
 8. Olimme reilun viikon poissa kotoa, ja sinä aikana oli kevät maalannut kaiken vihreäksi! Tänään mittari näyttää jo sekin kesäisiä lukemia! Mukavaa! *** Eilen oli taloyhtiön pihatalkoot ja täytyy myöntää, että vaikka meitä oli vauvasta vaariin pihaa rupsuttelemassa, nuori väki puuttui paikalta kokonaan yhtä äitiä ja lapsiansa lukuunottamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Talkoita näkyy riittävän joka viikonlopuksi. Ensilauantaina olisivat seuraavat.

   Ihmeellinen on valon ja lämpöaallon voima.Se teki kesän päivässä helatorstaina. Lehtien ja kukkien puhkeamiset jäivät tältä keväältä kuvaamatta.

   Ja remontti on edelleen melkein valmis, koska keittiöt näkyy toimittettavan useammassa erässä. Kai se tästä kuitenkin valmistuu. On ollut muuta mukavaa touhua tässä välissä.

   Hyvää viikonloppua kaikille täällä piipahtaville.

   Liisa, joka ei vieraalla koneella jaksa kirjautua

   Poista

Kommentoi sinäkin!