21. toukokuuta 2012

Helatorstaina


Jossakin vanhassa venäjän oppikirjassa on lyhykäinen vitsi Suomen kesästä. Se on ajalta, jolloin ilmastonmuutoksesta ei vielä juuri puhuttu eivätkä kaikki aikuisetkaan olleet ympäristötietoisia. Tuskinpa koko tuota sanaa edes käytettiin.

Ajattelen, että Telluksen pyörimisliikkeen ja sen paikaltaan vähän vinksahtaneen kuvittelemani akselin vuoksi vuodenajat ovat eri aikaan eri puolella maailmaa.Vuodenaikoja on varmaankin enemmän kuin meille tutut neljä  Onhan meilläkin nämä lopputalvi-, alkusyksy-, varhaiskevät-ilmaukset. Jos nyt vielä tulee kylmä jakso, se on takatalvi. Etu-etuliite vuodenaikojen nimessä tuntuisi oudolta.

Mutta asiaan: Opettelimme viikonpäivien nimiä ja niiden taivuttamista. En nyt pysty tarkistamaan kaskun sanatarkkaa kieliasua, koska kirjastomme on edelleen evakossa.
Joku vierasmaalainen kysyi suomalaiselta, milloin Suomessa on kesä. Tähän suomalainen vastasi, että kysymykseen on vaikea vastata, mutta viime vuonna se oli keskiviikkona.
Tänä keväänä voisi kai sanoa, että kesä tuli viime torstaina. Millainen kesästä sitten tulee, ei kukaan vielä tiedä. Toivottavasti sopivan aurinkoinen ja lämmin. Vesi on poikkeuksellisen korkealla ja laituri upoksissa. 

Viime viikon ukkospuuskista ja mahdollisesta helleaallosta oli tiedotettu etukäteen, mutta eihän  suomalainen oikein usko ennen kuin näkee. Päivän kestävällä matkalla oli puolimatkassa ihan pakko pysähtyä eräälle huoltoasemalle vähentämään vaatetusta. Ja ostaa se kesän ensimmäinen jäätelö.

Paluumatkalla sai ihmetellä, miten koivikoiden pikkuruiset hiirenkorvat olivat kasvaneet lehdiksi muutamassa tunnissa ja kotipihassa melkein kaikki vuorenkilvet olivat kasvaneet pituutta ainakin kymmenen senttiä. On kevätesikkojen aika. Sammalleimu myös aloittaa kukintaansa. Pihapenkki on sinisenään kevätkaihonkukkia. Koko kukkapenkki jäi muuten rapsuttamatta tänä keväänä.


Kesä heräsi yhtäkkiä. Jospa tässä hijalleen alkaisi itsekin herätä talvihorroksesta.

10 kommenttia:

 1. Oi, kesä tuli Helsinkiin vasta tänään. Helatorstai oli meillä sateinen ja hyvin sumuinen. Kävimme Tukholmassa reilu viikko sitten. Siellä kevät oli ehtinyt jonkin verran pidemmälle kuin Helsingissä, mutta lauantai 12.5. oli kolea. tuulinen ja sateinen. Onneksi aurinko lämmitti seuraavana päivänä.
  Mainitsemasi etuliitteet ovat käteviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Kyllä viimetorstainen helle oli todella iso muutos. Minulta jäi oikeastaan kuvaamatta kevään vihertymisen vaiheet. Torstainen lämpö ja perjantainen sade ovat yhteistyössä saaneet kukat kukkimaan.

   Lapset ovat taitavia sanaseppoja tai sanasirpoja.

   Puutarhamyymälät taisivat olla ainoat liikkeet, jotka olivat auki viime torstaina. En ole hankkinut vielä yhtään kesäkukkaa. Monilla pihoilla niitä jo näkyy. Itse olen tottunut odottamaan kesäkuun puolelle. Sitä paitsi parveke on edelleen varastona.

   Poista
 2. Tänä keväänä siellä tuntuu todella vettä riittävän, niin kertovat. Tai pitäisi kai jo sanoa kesä. Teidän parinkympin helleaaltonne on täällä juuri nyt samoissa lukemissa ja sanomme että ihana kylmä välikausi, tekeepä hyvää välillä, satoi jopa vettä yhden kokonaisen päivän.
  Jokos remonttimiehet ovat lähteneet ja saat ruveta järjestelemään tavaroita paikoilleen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   On täällä jo viilentynyt. Hyvä niin, että kevätkukata saisivat kukkia pitempään.

   Eivät ole remppamiehet vielä lähteneet ja nykyään näkyy olevan niin, että keittiökin, kokonaisena tilattu, tuodaan osatoimituksina.

   Ei tässä niin helpolla pääse kuin aloittaessaan luulee. Monta on ollut mutkaa matkassa, mutta jospa se siitä.

   Poista
 3. Hauska tuo alimmainen kuva. Kelpaa nyt laiturilla istuskella ja potkia pehkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Enpä ole nähnyt kuin yhden pojan ongella laiturilla. Lauantaina olisi taas talkoot, mutta jotenkin tuntuu, että ei tuo laiturin korjaaminen oikein onnistu kylmän ja korkean veden aikaan. Vesi on muuten sameampaakin kuin ennen.

   Poista
 4. Tänä vuonna siellä teidän puolella maata todella kesä suorastaan syöksyi esiin silloin kun täällä vielä tuloaan toppuutteli. Eilen se sitten tännekin saapui :) En valita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mm,
   On sää viilennyt, mutta kukat taitavat avautua valosumman eikä lämpösumman mukaan. Ja Kallaveden pinta on edelleen noussut. Nyt vesi lainehtii vielä reippaammin tuon kuvan laiturin yli.

   Poista
 5. Luonto on nyt niin kaunis; tuomet kukkivat runsaimmillaan, valkovuokotkin vielä, orvokit aloittelevat. Ja tuoksut yön jälkeen hyväilevät nenää. Tänään ajelemme katsomaan, josko mökkilaituristamme on osaakaan näkyvissä veden alta. Emme ole käyneet joulukuusten haun jälkeen. Vähän jännittää, mitä löytyy. Heleää helluntaipyhää Liisalle ja ystävilleen!

  VastaaPoista
 6. Laila,
  Tuomet kukkivat täälläkin. Tuntuu, että hyppäsimme termisen kevään yli melkein suoraan termiseen kesään. En ole juuri ehtinyt ulkona olla. Remonttipölystä eikä tavaroiden raivaamisesta ei ole tulla loppua. Uuvuttaa...

  Heleää helluntaita myös sinulle! Toivottavasti laiturinne on kunnossa.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!