21. maaliskuuta 2012

Räätälöintiä


Räätälin tai ompelijan mittojen mukaan valmistamat vaatteet sopivat kantajalleen. Samaa en voi sanoa Googlen  hakupalvelusta. Miksi tämä mainos? Klikkaan. Vastaus: Nämä mainokset perustuvat nykyisiin hakutermeihisi.  Jos haen jotakin uutta tietoa, Google ylimpänä tiedonhaltijana päättää puolestani entisten hakujeni perusteella, mikä tieto olisi minulle sopiva.

Eikö siinä ole kyse melkein samasta asiasta kuin menisi ruokakauppaan aina saman vanhan ostoslistan kanssa. Tai pikemmin edellisen kuitin kanssa. Entä jos haluaisin kokeilla jotakin uutta? Entä jos olenkin alkanut ostaa esimerkiksi kalan suoraan tuottajalta? 

Ikään kuin minulla ei olisi tärkeämpääkin tekemistä, latasin huvikseni Firefox-selaimeeni Collusion-lisäosan. Se kerää ajantasaista tietoa kaikista liikkeistäni verkossa. Jo muutaman uutisen, kuvan katselemisen ja blogipostauksen lukemisen jälkeen ohjelman piirtämä seitti näyttää yllättävän laajalta. Sen avulla näkee, miten kymmenet erinimiset sivustot linkittävät erilaisia sivustoja toisiinsa. Verkostoituminen näkyy vain omalla koneella, joten ymmärtääkseni sen kokeileminen on turvallista.

Tietoja kerätään täsmämainontaa varten koko ajan. Luultavasti voin kieltäytyä silmille hyppäävistä mainoksista vasta sitten, kun Blogger muuttuu maksulliseksi tai opin itse räätälöimään hakutarpeeni.
Lisäosa on kehitystyön alla ja sen tarkoituksena on saattaa netissä surffailumme seuraaminen näkyväksi, jolloin voimme itse valita, haluammeko olla jatkuvan tarkkailun alla vai emme.
Not all tracking is bad. Many services rely on user data to provide relevant content and enhance your online experience. But most tracking happens without users' consent and without their knowledge. That’s not okay. It should be you who decides when, how and if you want to be tracked. Collusion will be a powerful tool to help you do that.
Tänään oli huikaisevan kaunis auringonnousu. Paksu sumu peitti vastarannan napakan pakkasyön jälkeen. Kymmensenttinen uusi lumikerros oli miltei koskematon. Jänis oli avannut polkunsa ensimmäisenä.

13 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia kokeiluja teet. Ei pysty enää mitenkään liikkumaan salassa netissä, googlen silmä valvoo. Ärsyttävintä on, että esmeks yahoo lykkää minulle aina eteen arabiankieliset sivut vaikka miten yrittäisin niistä kieltäytyä.. kiukuttaa ajatus että robotti 'ajattelee' puolestani.
  Takatalvea muistan myös inhonneeni aina, mutta siitä en voi googlea syyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Minäkin kokeilen välillä hakea yahoolla, kun en löydä hakemaani googlella. Jotkut tuon lisäosan "paljastamista" näkymättömistä seuraajista saattoivat olla arabiankielisiäkin. En ainakaan ymmärtänyt kirjaimen vertaa.

   Robotit ovat robotteja ja ihmiset kai vielä ihmisiä. Jokainen assosioi omalla tavallaan. Robotti kai vain yhdellä tavalla?

   Poista
 2. Kaunis valokuva. Googlen hakua paljon kauniimpi. Pitaisikohan minun kaydan Collusionissa vahan katselemassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HPY,
   Kiitos. En tiedä pitäisikö, mutta olihan se yllättävää. Eilen huomasin, että nyt tämänkin blogin kuvat avautuvat mustalle pohjalle klikatessa. Milloin lie sekin muutos tapahtunut?

   Joidenkin vanhojen postausten kuvien laatu on näyttänyt surkealta, vaikka sanovat, etteivät pikselit kulu käytössä. :)

   Poista
 3. Taivaan sävytkin ovat aamuisin tähän aikaan vuodesta taas kuin uudet, vaikka sohjossa pyörällä mutkitellessani mietinkin ettei kevät aina pelkkää ihanuutta ole.

  Täytyykin tutustua tuohon linkkiin, mukavaa kun valaisit taas lisää tätä netin ihmemaailmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mk,
   Kevään valo tuntuu joka vuosi uudelta. Tämä yöpakakkasten ja päiväsohjon vaihe on hankalinta. Hippunenkin lunta iljanteen päällä voi olla kohtalokas. Kumisaappaat ja niissä liukuesteet ovat edelleen käytössä.

   Poista
 4. Siinä on pelastuksen rengas, mutta entä nuo tapit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a-kh,
   Tappiteline oli tuotu rantaan uudenvuoden ilotulitusta varten. Suuri osa kyllä ampui rakettinsa vajaan kymmenen metrin päästä makuuhuoneemme ikkunasta tieltä. Mitä sitä nyt rantaan asti kävelemään?

   Poista
 5. Sulavan lumen alta paljastuu kaikenlaista roskaa ja joukossa on tosiaan myös raketin raatoja. Niiden ampujat saisivat jälkikäteen käydä siivoamassa omia roskiansa, mutta ei taida tulla monellekaan mieleen.* Lainasin kirjastosta viikko sitten englanninkielisen kirjasen, joita on monentasoisia kieltenopiskelijoille. Yleensä harmittaa, kun jotkut kirjoittelevat käännöksiään tekstin yläpuolelle eivätkä muista kummata niitä pois, ennenkuin palauttavat kirjat . Tällä kerralla sieltä löytyi runsaasti arabiankielistä kirjoitusta. Se oli pientä ja sievää katsella. Kirjasen taso oli viitosta ja joukossa oli outoja sanoja. Niinpä nyt harmitti, ettei ymmärtänyt merkkien sanomaa ja piti itse nähdä vaiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delilah,
   Niin saisivat, mutta harva niin tekee. Kun lapsemme olivat pieniä, he kävivät keräämässä niitä aina "kukkakepeiksi".

   Kirjaston kirjoihin ei tietenkään saisi tehdä omia muistiinpanoja. Kynä ja paperi tai nykyään kai läppäri tai täppäri ovat sitä varten. Sillä tavalla oppiikin paremmin. Kannattaa antaa palaute kirjastolle, että poistavat ko. kappaleen. Aikoinaan oppilaat yrittivät päästä halvemmalla (sen hyvin ymmärrän) ja käyttivät valmiiksi täytettyjä harjoituskirjoja. Ikävä kyllä, tekemättä mitään ei yleensä opikaan mitään.

   Poista
 6. Uusi lumi kuvassasi on ihanan puhdas. Täällä etelässä vanha lumikerros on likainen ja ilma pölyinen. Toissa päivänä huomasin, että meren jääpeite on lähtenyt ja ensimmäiset krookukset pilkistävät maasta lähimmän pankin seinän vieressä.

  Työpaikalla huomasin, että hakujani seurattiin netissä ja sain usein täsmämainoksia ruutuun aiheesta, josta olin lukenut tarkemmin ammattini puitteissa. Silloin käytin Internet Exploreria. Kotona käytän nykyään mieluummin Firefoxia. Täytyy pitää mielessä tämä Collusion-lisäosa, jos mainokset alkavat häritä minua liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Käväisin näkemässä saman lumipuhtauden siellä viikonloppuna. :) Visiitti oli niin täynnä ohjelmaa ja jaksamisellani on rajat, joten en ehtinyt nähdä krookuksia missään, mutta mustarastaan kuulin ja näin. Vettäkin satoi jossakin välissä.

   Jokaista täällä netissä seurataan. Kai nuo seuraajat ovat joitakin auto-ohjautuvia robotteja, mutta niiden suuri määrä yllätti.

   Poista
 7. Youг article featurеs established necessarу to me personally.
  Іt’s really useful аnd yοu are naturаllу
  very well-informеd in thiѕ aгeа.
  Υou hаve opеned up my fаce in order to numerous νiewѕ оn thiѕ pаrtіculаг topic
  using intriguіng, nоtable and sound articleѕ.


  Feel frеe tо surf to my web page; buy phentermine
  Also visit my webpage ; phentermine

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!