28. kesäkuuta 2011

Vielä ja taas

Pionit eivät tykkää paikanvaihdosta. Tämä yksilö oli koko viime kesän poissa tolaltaan. Se ei ollut missään kukkapenkissä edes valeistutettuna, vaan isohkossa muoviämpärissä omassa ylhäisessä yksinäisyydessään. Juuri ennen lumia se saatiin istutetuksi uudelle paikalleen. En uskaltanut odottaa, että se tänä kesänä kukkisi. Toisin kävi. Kukkia on vain tämä yksi, mutta se on sitäkin kauniimpi. Pionissa seikkaili paljon paljon muurahaisia ja jo pelkäsin, että ne vaurioittavat sen yhden ja ainoan nupun.

Isohirvenjuuri on myös pelastettu kukkapenkkiin ja ne siniset kissankellot ovat nousseet yllättävään paikkaan juuri liljojen viereen. Eli ne kestivät sen pihamyllerryksen ja kukkivat jo kauniisti. Ja junatkin kulkevat taas kuin ennen juhannustauon jälkeen. Uusi reilun puolentoista kilometrin pätkä rautatietä saatiin ajoissa valmiiksi. Uitot näkyvät myös jatkuvan. Parhaillaan tukkilautta lipuu hitaasti kohti kulkuaukkoaan. Ja ovat ne kaivatut silkkiuikutkin täällä jossakin lähellä, vaikka eivät ole minulle näyttäytyneet. Naapuri oli päässyt kuvaamaan ne.

Ja teeruusu avasi ensimmäisen nuppunsa samana yönä kuin pioni. Joutuu kovin äkkiä tämä kesä. Maitohorsmakin on kukkinut jo viikon. Viileämmän jakson jälkeen on taas luvassa hellettä. Nyt lämmintä on tosin vasta 19 astetta varjossa, mutta ilmankosteus on 73% . Toivon, että lämpötila pysyy kohtuudessa. En kaipaa viime kesän korkeita lukemia.

10 kommenttia:

 1. Meilla oli eilen lamminta, liiankin silla varjossa lahes 40 astetta! Onneksi sai pysya sisalla viilehkossa talossa.
  Pioneista minakin olen aina uskonut ettei niita pitaisi siirtaa, mutta omiani olen siirtanyt jo monta kertaa ja ain ane vaan kukkivat kauniisti, aivan kuin niihin ei olisi kukaan koskenutkaan. Paaasia taitaa olla ettei niita laita liian syvalle (mutta miten silloin kay SUomen pakkastalvessa?)

  VastaaPoista
 2. Ihania kukkia!
  Edellisessä blogikirjoituksessasi kerroit valkolehdokista ja siitä oli hieno kuvakin. Uusi tuttavuus minulle, en varmaan ole sitä koskaan luonnossa tavannut.
  Elänköhän niin kauan, että sen vielä tapaan?
  Jospa otankin seuraavaksi tavoitteekse etsiä uusia kasveja, missä nyt sitten liikummekin vaunun kanssa.

  VastaaPoista
 3. Alkukesän sateiden ansiosta tuntuu kuin kaikki olisi nyt mahdottoman rehevää ja upeaa.
  Ja jossain vielä siis uitetaankin tukkeja, luulin että ne kulkevat kaikki jo pyörien päällä.

  VastaaPoista
 4. Pionit ovat ihania kukkia. Kukkien aatelia, sanoisi joku. Nyt ne raukat ovat lujilla, kun välillä tulee ukkoskuuroja ja välillä aurinko yrittää läkähdyttää. Lämpömittari näyttää jo 26 astetta varjossa. TOivottavasti vesi mökkijärvellä on lämmennyt juhannuksen 19:stä edes muutaman asteen. Sinne ihan pian osoittaa auton nokka. Ehkä muutama mattimyöhäinen juhannusruusun kukka odottaa siellä.

  VastaaPoista
 5. Hieno juttu, kun pionin siirtäminen onnistui. En ole uskaltanut siirtää äitini vanhaa pionia, joka kituu paikallaan. Ehkä yritän joskus. Toisessa pionissa oli muutama vuosi sitten muurahaisia, mutta se ei kärsinyt kovin paljon niistä.

  Kiitos rautatieinformaatiosta. Lähdemme muutaman viikon päästä "huviretkelle" junalla Kajaaniin Kuopion kautta. Hyvä, että junaliikenne toimii normaalisti. Yritän katso ikkunasta, missä tämä uusi pätkä on.

  VastaaPoista
 6. Hélène,
  Pienen mökkireissun jälkeen taas kotona ja mittari näyttää näin iltalukemiksi 25. Huomiseksi on luvassa enemmän lämmintä.

  Hyvä tietää, että pionin istutussyvyys on tarkka. Jospa se nyt osui sopivaksi. Mitä talvisuojaukseen tulee, viime talvena lunta oli suojana toista metriä.


  Rosina,
  Uusia kukkatuttavuuksia löytyy luonnosta koko ajan. Nytkin minulla on kameran muistikortilla kaksi luonnosta kuvaamaani han minulle tuntematonta kukkaa. Toisaalta on ihan mukavaa puuhaa yrittää selvittää, mitä ne ovat. Mukavia vaunureissuja sinulle!

  VastaaPoista
 7. Mk,
  Äskettäisellä Etelä-Savon reissulla näin jo pietaryrtin kukassa. Minusta ne ovat syyskesän kukkia. On todella rehevää ja monenlaista vihreää nyt kaikkialla ja ensimmäiset tuorerehut aumoissa ja paaleissa.

  Kyllä tukkilautat vielä seilaavat. Se on kai kustannustehokasta toimintaa.

  Lailalle,
  Kukkien aatelia ovat ainakin kokonsa perusteella. :) Makrovalokuvaus on tuonut mukanaan uuden ulottuvuuden kukkien kauneuteen. Rikkaruohoina pidetyt kasvit ovat aivan upeita, kun katsoo oikein tarkasti.

  Hyviä mökkikelejä teille!

  Olivia,
  Kituva pioni varmaan kannattaisi siirtää.

  Uutta junaradan pätkää ei voi olla huomaamatta. Se alkaa miltei välittömästi vanhan nostosillan jälkeen ja vierellä on menossa lukuisia siltatyömaita. Tuolla sivupalkissa linkistä Projekti löytyy ottamiani kuvia tuosta pätkästä. Enää ei oikein pääse mistään päin kuvaamaan, koska emme omista venettä.

  VastaaPoista
 8. Hankkikaa ihmeesä venho. Siinä on suojaisaa rantaa soudella.

  VastaaPoista
 9. Kiitos vihjeestä. Katselin Projektin kuvia. Kyseessä on iso hanke, jota matkustaja ei voi olla huomaamatta.

  VastaaPoista
 10. a-kh,
  On meillä ollut kaksikin soutuvenettä, mutta toinen jäi mökkijärven rantaan ja toisen taisimme myydä pois jo ennen mökkiä. Tällä helteellä sillä saattaisi olla käyttöä...

  Olivia,
  Näin on. Näkymä muuttuu koko ajan.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!