21. toukokuuta 2011

Tarkkaillen

Voikukkien keltaiset auringot täplittävät jo vihertyneitä nurmikoita aurinkoisissa paikoissa, vaikka toisaalla varjoisin kohdin on vielä likaista lunta. Innokkaimmat auringonpalvojat ovat ulkosalla päivät pitkät. Itse olen kävellyt keskimäärin joka toinen päivä edes pientä ympyrää tai kahdeksikkoa lähistöllä. Ensi viikolla alkaa onneksi lyhyt allasjumppasarja.

Koivun lehti näyttää itse asiassa jo melkein täysikokoiselta. Vaahteran kukat ovat avautumassa varjoisalla rantapolulla. Tuomessa tässä vähän ylempänä näkyy jo hiukan alkukesän valkeaa unelmaa. Osa syksyllä uuden paikan saaneista vuorenkilvistä kukkii, muuten penkki on sinisenään kevätkaihonkukkia. Tulppaaneja näkyy nousevan vain yksi, narsisseja oli neljä. Mihin ne talven aikana katoavat? Lipstikka löytyi ja vaihtoi paikkaa pohjolanukonhatun kanssa. Pääsi raparperin kanssa samaan nurkkaan.

Olisikohan ukonhattu pitänyt hävittää, koska sekin on myrkyllinen kasvi? Olen käynyt kurkkimassa puistossa, alkaako maasta nousta isohirvenjuurta. Tekisi mieli siirtää sekin karkulainen pihapenkkiin. Miten sitkeä kasvi se mahtaa olla? Viime kesänä en nähnyt sen kukkivan ja sen jälkeen puistoa on perattu. Ettei vain olisi jäänyt uuden polun alle.

Iltaisin ja aamuisinkin tulee katseltua tyyntä järvenselkää, mutta jonnekin on kaikonnut jokakeväinen into lähteä kuvaamaan.  Joka tapauksessa se rusakko on aina liian kaukana, nokkos- ja sitruunaperhoset viipyvät vain hetken auenneilla kukilla, tielle on liian pitkä matka ja askellus on hankalaa. Ja se kaunis valo on  tipotiessään, ennen kuin saan tarpeelliset vermeet päälle. Jo kenkien jalkaan laittaminen on sellainen operaatio, etten oikein viitsi vaivautua.

Juuri nyt on sen kauneimman hennon vihreyden aika. Viipyisivät vielä helteet, jotta tämä jakso saisi kestää pitempään. Toisaalta mustikkakin jo kukkii...

Radiossa soi entisten nuorten sävellahja. Laitan kuitenkin kuunneltavaksi uudempaa. Sama kappale on soinut täällä ennenkin.

9 kommenttia:

 1. Kevät on ihanaa tarkkailun aikaa. Juuri nyt joka paikassa tapahtuu.

  VastaaPoista
 2. Kevät on kaunista kasvun aikaa. Puut kukkivina ovat parhaimmillaan juuri keväällä.
  Koskettavat sanat Ruonansuun laulussa.

  VastaaPoista
 3. Mayo,
  Kyllä ja nopeasti. Opin viikolla, mikä on pakurikääpä ja heti löysinkin sellaisia rantakoivusta. Sanovat sitä suomalaiseksi superfoodiksi.

  Arleena,
  Kaikki kevään valkoiset kukat ovat ihastuttavia runsastuvan vihreyden keskellä.

  Tämä on aikeastaan ainoa tuntemani Ruonansuun koskettava laulu. Se oli aikanaan omana postauksenaan blogissa ja keräsi koko ajan roskakommentteja. En tiedä, johtuuko tuubista vai mistä. Lopulta poistin sen.

  Kaunista sunnuntaita! Täällä oli eilen kevään ensimmäinen ukkosilma.

  VastaaPoista
 4. Ja sitten vain popsimaan pakurikääpää, ja kun sitä tarpeeksi syö, häipyvät kaikki vaivat.

  VastaaPoista
 5. a-kh,
  Taitaa kyseinen tote olla lääkekäyttökiellossa Suomessa. Kyselin kipulääkäriltä lääkerk....ksen käyttökokeiluista Suomessa. Jotkut saavat käyttää sitä erikoisluvalla, mutta se maksaa eläkkeen verran kuukaudessa. Tahtoo konstit loppua.

  VastaaPoista
 6. Nyt voi todeta tosiaan: " Oi ihana toukokuu!" Tuomet kukkivat, voikukkien loistava hehku teiden varsilla, peipposten ja laulurastaiden ihanat laulut, västäräkkien hypähtely rannalla.

  VastaaPoista
 7. Laila,
  Niin voi. Tutkin viimevuotisia kuvia ja silloinkin tuli helleaalto ja toi samalla tavalla ihanan toukokuun.

  Helsingissä kuulemma jo sataa, täällä tällä hetkellä tuulee etelästä, mutta navakasti.

  VastaaPoista
 8. Kuuntelin - ja kuulin - ensimmäistä kertaa Jope Ruonansuun Enkeleitä toisillemme -laulun. Kiitos. Sinulla on blogissasi usein lauluja, jotka vastaavat omaa makuani ja herättävät kauneutta, iloa - ja hitusen kaihoa. Laulut välittävät parhaimmillaan hyvä tahto ihmisten kesken -sanomaa.

  VastaaPoista
 9. Lastu,
  Laulut hoitavat ja itse laulaminen hoitaisi vielä enemmän. Ilolla olen seurannut myös Maestro-ohjelmaa televisiosta, jossa amatöörit ovat ottaneet mittaa toisistaan kapellimestareina. Mutta kun sinulla ei ole sitä televisiota...

  Finaali on ensi sunnuntaina. Kai se netissäkin näkyy, koska samanaikaisesti voi kommentoidakin.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!