18. huhtikuuta 2011

Joku tekee sen puolestasi

Olisi ollut helppo heittää pensselit santaan ja rukkaset naulaan viime viikolla. Kokemuksesta tiedän, että tämä Blogger osaa temppuilla milloin mitenkin, mutta ensimmäisen kerran näytti kadonneen kaikki, mitä olen vuosien mittaan tänne kirjoittanut ja kuvia ladannut. Wordpress ja Vuodatus toimivat, mutta kaikki Google-tuotteet ilmoittivat minun kadonneen.

Itse asiassa ihmettelin reaktiotani. Bloggaamisen äkkilopettaminen käväisi mielessäni. Luontaiselle uteliaisuudelleni en kuitenkaan mahtanut mitään. Halusin selvittää, mitä oli tapahtunut ja miksi. Lopulta löysin syyn tilini sulkemiseen Googlen toimesta. Gmailpostilaatikkooni oli murtauduttu Kiinasta ja lähetetty roskapostia nimissäni. Avattuani kyseisen postilaatikon, sen yläreunassa luki punaisella pohjalla, että ko. laatikossa oli havaittu epämääräistä toimintaa ja sen seurauksena tilini oli suljettu.

Ennen kuin pääsin edes näkemään tuon virkkeen, minun täytyi monien mutkien kautta kirjautua tililleni uudella salasanalla. Salasanan pääsin tosin muuttamaan vasta annettuani puhelinnumeroni, johon lähetettiin koodinumero. Arkailin puhelinnumeron antamista, koska siinä vaiheessa en tiennyt aivan varmasti, ettei sekin joutuisi vääriin käsiin. Rohkea rokan syö, ajattelin. Vaihdan sitten vaikka liittymän toiseen.

Prosessin aikana opin, että gmail-laatikon alareunassa on Tiedot-linkki, josta näkee, käyttääkö kyseistä tiliä joku muu samanaikaisesti. On se siellä ollut aina, mutta enpä ole tullut lukeneeksi kaikkia ohjeita. Opinko tästä mitään? Selvitin, mitä oli tapahtunut ja osasin palauttaa kadonneet tekstit ja kuvat. Miksi juuri minun tilini onnistuttiin murtamaan, en tiedä. Entistä vahvemmin tiedän, että isoveli seuraa tavallista tallaajaakin erittäin tarkasti ja salasanat kannattaa vaihtaa säännöllisesti.

Tämän postauksen jälkeen voisin kysyä monien ohjesivujen tavoin: Oliko tästä vastauksesta (= postauksesta) mielestäsi mitään hyötyä? Vastausvaihtoehdot: kyllä/ei.

10 kommenttia:

 1. Minä ihmettelin , kun mennessäni blogiisi vastaan tuli "blogi on poistettu".
  Syy selvisi nyt. Kannattaa siis olla tarkkana sähköpostien suhteenkin. Bloggerissa on tehokas roskapostisuodatus ja aikaisempien roskien sijaan roskapostia ei enää ole sanottavasti tullut ja sen pääsee poistamaan.
  Aikaisemmin jouduin poistamaan yhen vanhan postaukseni, koska se kerrytti roskia.
  Minulla on hotmail käytössä bloggauksessa ja siellä on hyvä roskapostisuojaus, mutta eihän sitä koskaan tiedä....

  Mukava, että kaikki oli sinulla palautettavissa ennalleen.

  VastaaPoista
 2. Eraalle Pariisissa asuvalle bloggaajalle kavi samoin vahan aikaa sitten. Han oli epatoivoissaan, mutta sai myos kaiken korjatuksi. Mitakohan itse miettisin jos tapaus tulisi vastaan?

  VastaaPoista
 3. Liisa, olihan tämä aikamoinen juttu! Onneksi jaksoit olla sitkeä ja nyt on ongelma ohi. Itse pitää todeta: "Huoleton hevoseton poika." Kun ei ole blogia, ei ole näitä murheita. Minulla on Elisan turvaohjelma, jonka kunniaksi ilmeisesti pitää lukea, ettei ole (vielä) ollut ongelmia murtautumisista. Kävin tsekkaamassa mainitsemasi kohdan gmailista ja taidan tehdän sen silloin tällöin vastedeskin. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 4. Arleena,
  Totta. Bloggerin suodatin kerää nyt hyvin roskapostit. Tämä gmail on missä lie, joten oman koneen suojauksilla ei siihen voi vaikuttaa.

  Näin jälkeenpäin päätellen ensimmäinen vihje, että jotakin outoa oli tekeillä, oli se, että tilin kieli oli "itsestään" vaihtunut suomesta englanniksi. Ei soittanut kelloja minun päässäni...

  HPY,
  Tuossa Arleenalle jo vastasin, mikä oli ensimmäinen vihje, että jotakin on tekeillä.

  Kun tietää, että yleensä verkosta ei saa mitään sinne laittamaansa lopullisesti pois, teki mieli tutkia, minne kirjaimet ja kuvat olivat muuttaneet.

  Laila,
  Kyllä tälläkin koneella on muurit ja turvat, mutta tuo murtautuminen tapahtui nimenomaan sinne gmailiin. Ei tarvitse olla blogia. Google-robotti (?) suojasi blogit ja kuvat piilottamalla ne, kun havaitsi gmail-osoitteen murron.

  Kaikenlaista sitä osuu kohdalle.

  VastaaPoista
 5. Kiva kun kerroit, enpä ole tullut koskaan katsoneeksi sinne Tiedot-osastoon, nyt katson.
  Välillä ottaa päästä kun kone luulee ajattelevansa paremmin kuin minä, nimittäin heittää minut useimmiten automaattiseti algerialiselle google-sivulle, jolta en pääse gmailiini suoraan, vikailmoitusta vaan tulee, pääsen postiini vain google.comin kautta. Yahookin lykkää automaattisesti sivuksi arabiankielistä versiota..vaikka olen itse kielekseni englannin valinnut.
  Yhtä ärsyttävää kuin puhelimissa ne valmiiksi syötetyt tekstiviestisanat (jotka sentään onneksi saa pois päältä).
  Tahtoo valita itse!

  VastaaPoista
 6. Mielikuvitukseni laukkasi oikein kunnolla, kun en löytänyt blogiasi.
  Mietin ja mietin, mitä on tapahtunut.
  Pessimistinä tuli kaikkea kauheaa mieleen. :-O
  Mutta onpa hyvä tietää, että kaikkea voi sattua, minullakin on yhtenä sähköpostiosoitteena gmail. Myös blogissani.

  VastaaPoista
 7. Kokemuksestasi oli hyötyä kovasti.

  VastaaPoista
 8. Sirokko,
  Nämä koneet näkyvät päättävän puolestamme kovin monista asioista. Tuo tesktisyöttö tekstareissa on todella ärsyttävä. Joskus syntyy todella kummallisia viestejä, ainakin suomeksi.

  Saakohan sen pakkosyötön pois omastani? Täytyy tutkia. On tämä yhtä tutkimista. :)

  Rosina,
  Vastaavia ajatuksia on pyörinyt minun päässäni, kun/jos olen havainnut vastaavan ilmoituksen pitkään seuraamani blogin kohdalla.

  On hyvä olla ainakin kaksi sähköpostiosoitetta. Palautusoperaation jossakin vaiheessa tarvitsin toista toimivaa osoitetta.

  a-kh,
  Kiitos vastauksestasi. Luin jostakin, että postausta ei koskaan pidä lopettaa kysymykseen. Se on kalastelua, sanovat.

  VastaaPoista
 9. Kaikenlaista sattuu tekniikan maailmassa. Onneksi selvitit ongelman ja sait kuvat ja tekstit palautumaan. Sähköpostin kauttaa tulee sitä sun tätä, vaikka oma kone olisi kuinka hyvin suojattu. Googlessa kannattaa harkita mitä hakusanoja käyttää. Ystävä käytti hakasunanana sukunimeä, jolla on oma merkityksensä englanniksi, ja eksyi pedofiilisivustoille. Hänen työkoneensa joutui virushyökkäyksen kohteeksi.

  P.S. Sinivuokot kukkivat eilen kesäasunnon pihassa.

  VastaaPoista
 10. Olivia,
  Täällä lumet ovat sulaneet oikeastaan muualta kuin varjopaikoista ja kasoista.

  Sinivuokossa ei näy edes nuppuja vielä. Viime yönäkin oli pakkasta viisi astetta. Siksi ihmettelenkin monien blogien keväisiä kuvia. Olisi ehkä kuitenkin aika vaihtaa tuo otsikkokuva keväisempään versioon.

  Sisällä sentään saintpauliat kukkivat ja passiflorassa näkyy ensimmäinen nuppu! Vihertää se rairuohokin. :)

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!