8. helmikuuta 2011

Sähäkän sinistä postia

Vanhoja valokuvia plaratessa osui silmiini sellainen kuva kodistamme, jossa ovessamme oli vielä postiluukku. Pääsihän siitä toki kylmänkohme talvella sisälle, mutta aamuisin hauska saada lehti siihen eteisen lattialle. Ei haitannut, vaikka postiluukkuluukku kolahti. Muu posti jaettiin normaalisti postilaatikoihin.

Sitten taloyhtiöön vaihdettiin postiluukuttomat ovet. Sanomalehteä varten piti rustata postilaatikko tai jokin korintapainen ovenpieleen. Aikansa lehti kannettiin sitten siihen. Tämä järjestely mahdollisti vielä viestinnän lehdenjakajan kanssa. Laatikkoon sai sujautetuksi esim. jonkun jouluyllätyksen.

Vieläkin lehden saa lisämaksusta ovelle asti. Muoviset avoimet postilaatikot alkavat olla historiaa. Nykyään näyttää olevan ajan hengen mukaista käyttää metallisia lukittuja postilaatikoita. Niiden kai pitäisi taajamissa ja lähiöissä olla mielellään useamman laatikon ryppäinä. Ne ovat todella lujatekoisia. Kerran rankkasateessa ahtaassa tilassa autoa kääntäessäni peruutin erääseen postilaatikkoon. Postilaatikko voitti. Asia on sovittu asianosaisten välillä ja auton lommo korjattu.

Joku aika sitten Itella lähetti postia joka kotiin. Siinä kerrottiin uudistuvasta postilaatikkokäytänteestä lähtevälle postille. Nyt helmikuun alusta vanhojen tuttujen postinkeltaisten laatikoiden viereen tulisi 311 uutta sinistä ykköspostilaatikkoa. Lähettäjä ohjeistettiin lajittelemaan postinsa oikeaan laatikkoon. Ykköspostit. Kakkospostit. Muuten ihan hyvä esite, mutta se kaikkein tärkein tieto siitä puuttui. Hinnat. Olisi ne ollut hyvä ilmoittaa, vaikka pysyvätkin ennallaan. Tiedotteen alareunassa oli tietenkin www-osoite, josta voi käydä hakemassa lisää tietoa tai sitten lähimmästä postista, joka nykyisin alkaa olla monella kovin kaukana.
"Uudistunut 2. luokan posti on aiempaa nopeampi, helpompi ja 1. luokan postia edullisempi vaihtoehto. Postimerkkien hinnat (2. lk 0,60 euroa ja 1. lk 0,75 euroa) pysyvät tässä muutoksessa ennallaan."
Täytyykin tänään kaupunkireissulla vilkaista, näkyykö luvattuja laatikoita jo jossakin. Yritin  nimittäin postin www-sivuilla katusoitteemme mukaan löytää lähimmän sinisen postilaatikon. Ei onnistunut sitä kautta.

22 kommenttia:

 1. Meillä lehdet,kirjeposti ja pienet paketit pudotetaan luukusta lattialle. Monta vuotta sitten taloyhtiö suurensi luukut, jotta HS ja isot kirjeet mahtuisivat niistä. Tämä kai on sitä isojen kaupunkien ja kerrostalojen luksusta. Mietin, miltä näyttäisi, jos pihassa olisi 36 laatikkoa, eli laatikko per huoneisto. Toinen luksus on ikioma ystävällinen postikonttori 500 metrin päässä.

  Olen nähnyt muutaman sinisen laatikon, esim. Kampin terminaalissa. Täällä saaressa en ole löytänyt sellaista. Postimaksut löysin monen klikkauksen jälkeen Itellan sivulta.

  VastaaPoista
 2. Saamme viela laittaa ykkos- ja kakkospostin samoihin luukkuihin. Ykkosposti, se kalliimpi,maksaa maksi 20 gramman kirjeesta 58 senttia kun taas kakkospostissa hinta on 53 senttia. Olen huomannut etta kakkosposti usein liikkuu yhta nopeasti kuin ykkosposti mutteihan kerrota sita jotteivat ne keksi laittaa meillekin erivarisia luukkuja! Kaytan melkein aina kakkospostia sisamaan postirahdissa.

  VastaaPoista
 3. Minä bongasin ekan laatikkoparin, kun menin postiin hakemaan priority-merkkejä. Ykkösluokassa lähtee posti minulta, sillä olen hamstrannut ykkösluokan merkkejä.

  VastaaPoista
 4. Näin se muuttuu käytäntö. On se kuitenkin vielä hyvä että on edes postilaatikko mihin voi kirjeensä laittaa.
  Kyllä se kohta muuttu ettei niitä ole missään - netillä voi kirjoitella.
  Tuolla maasedun rauhassa ei enään paljon postilaatikon kannet kolahtele.
  Meilläkin Mökki-postin saa hakea kilometrin päästä.
  Hyvä niin. Voi sekin muuttua että posti on haettava Kirkolta 50-kilometrin takaa.
  Onneksi vielä on jonkinlainen tie-ura jossa voi autollakin ajaa...!

  VastaaPoista
 5. Posti kulkee, kun kusti polkee...niinkauana kuin palkka juoksee.

  Eipä ole meilläkään Valintalon kulmalla kuin keltainen laatikko, mutta Valintalossa on postipalvelut.
  On se edes jotain, kun asemakin viedään, sentään jotain jää =D

  VastaaPoista
 6. Hyvä kun blogeista saa tietoa ajoissa, olisin taas kesällä saanut ihmetellä uusia sinisiä laatikoita, joita en postiksi olisi osannut mieltää.. sinisiä.
  Meillä ei ole ykköstä ja kakkosta, on vaan se yksi, joka kulkee milloin jaksaa eikä aina silloinkaan.

  VastaaPoista
 7. Ns. itsepalvelustahan tässä postin laatikkojutussa on kysymys. Sen sijaan, että kirjelähetykset lajiteltaisiin postissa, ne lajitteleekin postittaja. Säästöä (lue voittoa) syntyy, kun taas avautuu mahdollisuus antaa osalle työntekijöistä kenkää. Postipalveluja on vaikeaa siirtää Aasiaan, mutta pidän ihan mahdollisena, että asialaiset joskus omistavat tämän mikä se nyt on - Itellan. Naurettavan nimen alkuosa tarkoittaa informaatioteknologiaa ja loppu on olevinaan latinaa.

  VastaaPoista
 8. Olivia,
  Siirtyminen lukon takan oleviin metallisiin postilaatikoihin lisäsi aluksi liikuntaa, koska avain piti käydä hakemassa. Nyt sen jo muistaa.

  Sinisten postilaatikoiden bongaamisesta voisi tehdä vaikka meemin, koska 311 laatikkoja ripoteltuna Suomen kokoiseen maahan tuntuu melkein geokätköilyltä.

  VastaaPoista
 9. HPY,
  Samaan keltaiseen meidänkin on postimme laitettava edelleen, oli postimerkki sitten mikä tahansa. Laatikoiden tyhjennysaikataulut näkyvät muuttuneen.

  Luulen, että ainoa varsinainen muutos on se, että saa lähettää kakkospostina vaikka yhden kortin. Ennen piti olla vähintään 20 lähetystä yhtä aikaa.

  VastaaPoista
 10. SusuPetal,
  Hyvä. Jo toinen bongaaja. Minä varmaankin laitan merkinnän vähintään kalenteriini, kun näen ensimmäisen.

  VastaaPoista
 11. KooTee,
  Tässä kohden postipalvelut löytyvät vajaan kilometrin päästä R-kioskista. Siirtovaiheessa posti oli keskustassa. Ei tullut siellä käydyksi.

  Automaatio korvaa ihmisen joka paikassa. Onko aseman lopettaminen jo lopullinen päätös?

  VastaaPoista
 12. Eko,
  Kyläkoulut, asemat, postit, pankit, kaupat viedään maaseudulta tai on jo viety.

  En ole perehtynyt, mutta aika erikoiselta tuntuu tuo Itellan tarjoama iNet-palvelu. Ei kaikilla ole tietokoneita.

  VastaaPoista
 13. Sirokko,
  Kuten huomaat kommenteissa, ne taitavat olla bongauskohteita. :) Kuten tuolla taisin jo mainita, en ole nähnyt vielä yhtäkään. Ensimmäinen testipostaus tehty eilen.
  Laitoin kakkoslaatikkoon ykkösmerkillä varustetun kortin, mutta huomaan tuolta Susun kommentista, että siitähän puuttui se Priority-merkki.

  VastaaPoista
 14. Kalevi,
  Vihreä Itella antaa tuossa tiedotteessaan www-osoitteeksi vanhaan malliin www.posti.maatunnus muistaakseni. Minulle asia on vieläkin niin epäselvä, että siksi kirjoitin aiheesta.

  Rahahan se pyörittää tätä maailmaa. Kaikiin peruspalveluihin liitetään tuo jatkuvan kasvun ja tuottavuuden tavoite. Se nyt vain saattaa ehkä mahdollisesti kuitenkin olla sillä tavalla, että ihmisyydelle käy tässä ajattelumallissa loppupeleissä huonosti.

  VastaaPoista
 15. Asioin tänään postissa ostamassa ystävänpäivämerkkejä, jotka muuten ovat kakkosluokan postille ja postitettava huomenna 10.2. ehtiäkseen ajoissa. Kysyin, paljonko pitää laittaa lisää postimaksua, jos kyseisen merkin liimaa ykköspostin kuoreen. Vastaus oli: 15 snt. Kun ihmettelin postineidille, josko ykkösluokan maksu nyt nousee, vastasi hän, että ei nouse. Nyt voi kakkosluokkana lähettää kuka vaan vaikka yhden lähetyksen. Aikaisemmin piti olla 20 kpl, jotta sai lähettää kakkosluokan halvemmalla hinnalla.
  Postin ulkopuolella kökötti vanha tuttu oranssi laatikko, johon nyt pudotetaankin kakkosluokan posti ja sininen laatikko vieressä tärkeille ykkösille. Kuulun niihin onnekkaisiin, joille lehdet ja kirjeet putoavat edelleen omasta postiluukusta. Tämä suunnattomasti kiusasi omakotitalossa asuvaa entistä työtovereiani. Tasa-arvo kuulemma kärsi moisesta. Hän joutui hakemaan postinsa tienreunasta, satoi tai paistoi. Minusta se oli ihan OK, jotain luxusta kerrostaloasukkaallekin. : )

  VastaaPoista
 16. Laila,
  Niin se menee. Korttiin tai kirjeeseen ykköspostissa pitää kirjoittaa 1. luokka tai ilmeisesti laittaa se priority-tarra.

  Olet siis kolmas sinisen laatikon bongaaja.:) Minä en oikein jaksa uskoa, että Itellalla olisi kuitenkaan eri kuljetukset pelkästään siniselle postille.

  Kerrostalossa ei saa/tarvitse tehdä yleensä lumitöitäkään. :)

  VastaaPoista
 17. Meille tulee Savon Sanomat (asumme kerrostalossa) aamuisin "puolittain". Lehti ei putoa eteisen lattialle vaan jää roikkumaan luukusta. Lehdenjakajat on varmaan ohjeistettu minimoimaan meluhaitta. Ihan mukavaa ja ajattelevaista, sillä makuuhuoneemme on lähellä.

  En ole vielä bongannut sinisiä laatikoita. Tuleeko niitä jokaisen keltaisen kaveriksi? Kalliiksi uusien laatikoiden valmistus ja istutus tulee mutta ehkä ajan mittaan kannattavaksi, koska tähän on päädytty.

  Postikonttoreissa, missä olen asioinut, on erittäin mukava henkilökunta.

  Saankohan sakot, jos pudotan postini vääränväriseen laatikkoon? Ja missä vaiheessa kontrolloidaan, että merkkejä on kylliksi? Mitä tapahtuu, jos ei riitä. Postinsaajako joutuu lunastamaan lähetyksen? (Näin kävi kerran joulukortille, johon olin laittanut vahingossa liian vähän merkkejä. Joulukortin saaja kiitti kortista ja huomautti onneksi hymyn kanssa tästä.)

  VastaaPoista
 18. Liisa, meillä käy talkkari palvelufirmasta ja normaalit lumityöt hoidetaan firman toimesta, luxusta sekin. Sensijaan katolle kertynyt lumimassa ja sen sulamisesta syntyneiden jääpuikkojen pudotus ei kuulu palveluun. Niinpä onkin kuluneella viikolla talon reipas ja rohkea eläkeläismies keikkunut korkealla ja toiset, vähemmänrohkeat, vahtineet maassa, ettei kukaan satu kohdalle, kun lumikököt putoilevat. Työn edistyessä on kököt lapioitu lähes miehenkorkuisten lumivallien päälle. Kimppatyön ilo jatkuu edelleen. Raitista ilmaa saadaan, mutta selkäparat ovat kovilla.

  VastaaPoista
 19. Liisa, sinisten postilaatikoiden bongaaminen on hyvä idea. Pidän silmät auki kun liikun kaupungilla ja raportoin sinulle.:-)

  Kampin linja-autoterminaalissa on 2 keltaista ja 1 sininen laatikko, hauskasti numeroitu 2 2 1.

  VastaaPoista
 20. Lastu,
  Jos niitä tulee 311, Elon laskuopin mukaan niitä ei riitä kovinkaan moneen paikkaan.

  Älä laita lähettäjän nimeä. Käytä vaikka pseudonyymiä, niin ei varmasti tule sakkoa.

  Tuosta joulukortista. Minulle on käynyt kerran toisin päin. Olen käynyt uteliaana lunastamassa hden joulukortin. En vain muista keneltä se oli.

  Laila,
  Äkkinäisiä, joka minun kielessäni tarkoittaa tottumattomia, on varoitettu liiallisesta lumenluonnista. Ajatella, miten lumi tukee suomalasiten yhteisöllisyyttä.

  Olivia,
  Luultavasti täälläkin täytyy olla ainakin yksi. Ehkä se on pääpostin luona. En ole varta vasten lähtenyt etsimään. Se olisi jo sitä mainitsemaani geokätköilyä.

  VastaaPoista
 21. Posti ja postilaatikot aiheuttivat ison kommenttitulvan!
  Kyllä huomaa, että posti ja sen kulku on meille suomalaisille tosi tärkeää.
  Täällä kirkonkylässä on kauppojen kohdalla yksi keltainen laatikko, asiamiespostin seinässä vajaan kilometrin päässä toinen ja sitten yllätys, yllätys, siitä noin kolmensadan metrin päässä pienen asuinalueen kupeessa kolmas.
  Sen voisi poistaa, mitenköhän se on sinne aikanaan saatukaan??

  VastaaPoista
 22. Rosina,
  Kommenttien määrää ihmettelen minäkin. On posti tärkeä ja ikäpolveni muistaa pienten kylien omat postikonttorit, joissa sai lähetetyksi rahat ja paketit ja ottaa myös vastaan. Posti oli myös pankki.

  Keltaiseen laatikkoon pudottamani ykköspostimerkillä varustettu kortti oli mennyt yhdessä päivässä perille. Ja nyt on sitten ostettu niitä kakkospostimerkkejä tulevia tarpeita ajatellen. Myös niitä priority-tarroja. ;)

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!