1. helmikuuta 2011

Mummulan taivas ei tummu

Ota maitoa 1,75 dl, luomukaurahiutaleita 0,75 dl. Anna maidon kuumeta kiehuvaksi, lisää hiutaleet, keitä reilu minuutti, laita kansi päälle ja hauduta vähintään kaksi minuuttia. Ota Maisa- tai Muumi-lautanen ja laita puuro jäähtymään jonnekin , vaikka kahvikeittimen taakse. Anna lapsen touhuta aamuleikkejään ja kata aamiainen myös aikuisille.

Jos selkä taipuu, voit siinä samalla nostella astianpesukoneesta pestyt astiat paikoilleen. Alva auttaa, jos annat hänelle mahdollisuuden. Säästät selkääsi, kun annat hänen ojentaa lautasen kerrallaan käteesi. Varo kuitenkin koko ajan, ettei hän nouse pesukoneen luukun päälle. Se ei ole tarkoitettu astinlaudaksi ja astianpesukone saattaa alkaa vuotaa luukusta. Sitä paitsi aterinlokerikossa on myös teräviä veitsiä.

Marjoilla tai marjasoseilla maustettu puuro maistuu vaihdellen. Syöminen itse tai vanhemman avustuksella vie noin puolisen tuntia. Sitten on aamupuuhien aika. Pesut, vaipanvaihdot, päivävaatteiden pukeminen. Välillä on mukava livahtaa nakuna kirmaamaan huoneesta toiseen. Seuraavaksi voi syventyä kirjojen katseluun tai musiikin kuunteluun. Tietyt tutut musiikkikappaleet saavat polvet notkumaan. Tanssii mummun kanssa.

Mummu tutkii ruokalistaa ja Alvan on aika päästä ulos. Onneksi on vaari, joka pystyy nostelemaan ja pysyy tarvittaessa taapertajan perässä. Mummu miettii tarkkaan, millä maustaa mitäkin. Suolaa pitää välttää, mutta makua pitää olla. Joka kerta lopputulos on arvoitus, koska kotiruuanlaitto kahden seniorin huushollissa on ihan toisenlaista. Mummu on iloinen, kun Alva tykkää. Ja jälkiruuista ja välipaloista hän tykkää kovasti. Tiputtelee tahallaan esim mandariinin tai luumun lohkoja lattialle. "Tippu."  "Ei haittaa." Katseensa kiertää kuin kysyen, kuka nostaisi ylös. Muutaman "tippumisen" jälkeen on "kiitos". Käsien ja kasvojen pesun jälkeen käy napsimassa suuhunsa "tippuneita" herkkuja, ellei niitä ole ehditty siivota pois.

Rauhallinen musiikki ja tutut kirjat saattelevat häntä päiväunille ulos. Sen ajan, tunnista kolmeen tuntiin, on oltava kuulolla ja voi lajitella pyykkejä koneeseen tai narulta, siivottava, käytävä kaupassa jne jne. Heräämisen jälkeen leikitään ja kohta on välipalan aika. Sitten alkaa seuraavan aterian valmistaminen ja siinä sivussa lapsen pukeminen iltapäiväulkoilua varten. (Ks. edellinen kappale.)

Vahdi, ettet ole unohtanut jakkaroita vääriin paikkoihin. Kaikki mielenkiintoisimmat tavarat ovat ylhäällä. Oma tuoli on sopivan melkein sopivan korkuinen, mutta siihen istuutuminen vaatii suoranaista akrobatiaa. Kirjastosta lainattuja kirjoja ei saa syödä. Luukkukirjat ihastuttavat.

Ja sitten vielä iltapuuro. (Ks. ensimmäinen kappale.) Lapselle tavallisen päivän ilta. Mummulle epätavallisen. Vielä kotiin palattuaan mummu ensimmäisenä aamuna luulee heräävänsä siinä huoneessa, jonka ovelle Alva aamulla tepsuttaa katsomaan, joko mummu olisi hereillä. Mummulla on hiuslenkki päässä. Olkoon se vaikka se naurunuttura. Mummulan taivas ei tummu. Ja ne muut mukavat uudet lastenlaulut.

Kuuntelimme myös vanhoja. Olivat ihan erilaisia kuin uudet. Muistanette: Ikävän nyt kerron teille, Mirri sairastui. Mikki-hiiri merihädässä, Karhunpoika sairastaa..., Neljä Kissanpoikaa.

Ja paljon muuta siinä ohessa. Kivunhallintaa parhaasta päästä sopivina annoksina. Suosittelen.
___

Edit.3.2. Kännykällä ottamani kuva on jäänyt näköjään pienentämättä. Valoa näin Valon päivänä.

14 kommenttia:

 1. Mummunpäivät ovat ilomme, eikö vain!Onko Alva 2v?

  VastaaPoista
 2. Ellinoora,
  Kyllä vain.Alva on toisen vuotensa alkutaipaleella. Kaksi vuotta täyttyy vasta marraskuussa. Mutta ässäkin löytyy jo.

  VastaaPoista
 3. Ihana tuo Mikki-Hiiri merihadassa! Menenkin tasta kuuntelemaan sita toistamiseenkin. (Vanhoja muistoja, silla en ole enaa Alvan ikainen...)

  VastaaPoista
 4. On maailma muutunut. Minulla oli Aku Ankka- ja serkkutytöllä Mikki Hiiri -lautanen. Muumi-lautasen kyllä tiedän, mutta mikä on Maisa-lautanen? Meri-Maisako siihen on kuvattuna?

  VastaaPoista
 5. Ihana tarina pikkuisesta Alvasta mummulassaan. Jotain tuttuakin siinä.

  VastaaPoista
 6. Sanavarastossa ovat jo tärkeimmät kuten "tippu" ja "ei haittaa". Niillä pärjää jo oikein hyvin.

  Ihana kuvaus, nautin ja eläydyin.

  VastaaPoista
 7. Oli mukava lukea Alvan päivästä mummun ja vaarin kanssa. Alvan sanavarasto karttuu varmaankin kovaa vauhtia. Yläkerran naapuriperheessä on pieni Veera, melko samanikäinen kuin Alva.

  VastaaPoista
 8. HPY,
  Aika surullisia ja pelottavia ovat nuo vanhat laulut. aina on joku pulassa tai sairaana.

  VastaaPoista
 9. a-kh,
  Maisa-hiiri on Lucy Cousinsin luoma lastenkirjahahmo. Lautaset ja mukit ovat kai samaa tuoteperhettä. Nykyään on valinnan varaa lasten astioissa.

  Laila,
  Ei yksi postaus itse asiassa mitenkään riitä edes yhden päivän kuvaamiseen. :)

  Lastu,
  Niillä pääsee pitkälle ja kun vielä kaikkien kamppeiden paikat ovat tiedossa, kommunikaatiokatkoksia ei kovin usein tullut.


  Olivia,
  Koko elämä on uuden oppimista. Pienissä lapsissa uuden oppimisen nopeus hämmästyttää.

  VastaaPoista
 10. Herttaista kuvausta, minullakin oli kesällä melkein 2-v hoivissani ja täytyy sanoa, että liikkeessä piti. Paljon on kuitenkin helpottunut arki pikapuuroilla ja pikavaipoilla verrattuna siihen omaan ensi äitiyteen. Vanhat lorut ja laulut kelpaa sentään vieläkin.

  VastaaPoista
 11. Mukava kuvaus vauhdikkaasta mummun päivästä.
  Samanlaisia muistoja nousi mieleeni, lisämausteena mikrouunissa paistettu kännykkä ja videolaitteeseen tungettu kinnas. Fröbelin palikat tanssitti ja mummo hengästyi.

  VastaaPoista
 12. Sirokko,
  Ei oikein käsitä, miten on joskus ihan yksin selvinnyt monenmonta päivää. Joo, housuvaipat ovat loistava keksintö.

  Simpukka,
  Kaikki laitteet kiinostavat kovasti. Nykyajan ilmiö on jo näinkin pienten lasten tietoisuus digikuvaamisesta. Pääsevät = tulevat heti kohta katsomaan, millaisia kuvia heistä ja toisistakin tuli.

  VastaaPoista
 13. "Tanssii mummun kanssa" on ihan varmasti maailman paras ohjelma :)

  VastaaPoista
 14. mm,
  Olisikin aika keksiä uusia formaatteja.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!