29. tammikuuta 2011

Kevättä ilmassa

Tuli suvikeli ja heti tuttu harakkapariskunta näkyy hyppelehtivän lumipeitteisen pesänsä ympärillä. Laiskanpulskealta näyttävä varis viipyili myös tovin pesäpuun alla. Ei tainnut saada mitää halusi, koska lähti hitain askelin tallustamaan kantavaa hankea pitkin etupihan suuntaan.Kolme pikkulintua kisaili myös saman salavan oksilla. Kiikari on jo hukassa enkä tiedä, olisiko siitä apua. Tarvitsisin oman veikko neuvosen.

Eivät kai harakat näin aikaisin erehdy pesäpuuhiin. Aamulla kuulin radiosta, miten presidenttimme oli ottanut varaslähdön pihabongaukseen viikko sitten. Varsinainen massatapahtuma on vasta tänään ja huomenna. Tuossa sivupalkissa ylimpänä on suora linkki asiaan vihkiytyneille tai kiinnostuneille. Pihalintuja on tarkoitus bongata.

Rivitaloyhtiöissä lintulaudat ja talipallot aiheuttavat joskus keskinäisiä kiistoja.Toivottavasti toissapäivänä lahjaksi saamani Apple Holder, omenanpidike, ei aiheuta. Siitä linnut eivät ainakaan kuljeta siemeniä toisten varastoihin. Ripustimme sen vasta äsken parvekkeelle omenineen. Yksinään tintti ei ole sitä toistaiseksi huomannut. En saanut sitä tämänvuotista pihabongausta varten, vaan helpottamaan valokuvausharrastustani, koska kamerani zuumi on kovin lyhyt.

Tuolla aiemmin kirjoitin toisella kotimaisella bonganneeni kolme teertä. Mikä ilo! Kaipailin myös naakkoja Isonkyrön ja Laihian seuduilla. Paluumatkalla luulen nähneeni niitäkin, joten huoleni naakkapopulaation katoamisesta oli turha. Vai ovatko kuvan linnut puluja?

Pari viikkoa sitten bongasin lumikon Puijon laella. Se ei kyllä ole lintu, mutta mainitsemisen arvoinen bongaus, koska en näe niitä usein..

19 kommenttia:

 1. Olen kuullut muutaman talitintin. Muuten täällä Helsingissä on hyvin talvinen sää. Tänään taivas on täysin harmaa. Keskiviikkona oli onneksi ensimmäinen aurinkoinen päivä.

  Palaan kahvilakysymykseesi tässä lintuaiheen lisänä. Primulan kahvilasta muistan, että se oli Kalevankadun ja Mannerheimintien risteyksessä. Saattaa olla, että se muutti sieltä pois jossakin vaiheessa. Nyt en ole nähnyt Primulan kahvilaa missään, mutta HBL:ssä lukee: "Ett annat kafé med gamla anor är Primula från 1908." Mielestäni sekä Primulan että Colombian kahvilat siirtyivät jossakin vaiheessa Fazerin tai jonkun muun omistukseen. Hmm... yritän pitää silmät auki kun liikun kaupungilla.

  Valion kahviloissa kai tarjottiin muodikkaita maitojuomia (milk shake ym). Siksi kaupungin koululaiset suosivat Valion baareja 1960-luvulla.

  Porthanian kahvilaan en tottunut, mutta Fabianinkadun yo-kahvila oli vakiopaikkani koska suomen kielen laitos ja lähes kaikki luentoni olivat samassa rakennuksessa.

  VastaaPoista
 2. Hymyilevä eläkeläinen1/29/2011 3:44 ip.

  Linnut ovat hienointa mitä luonto on keksinyt! Miten ihmeessä ne pysyvät hengissä näin talvellakin? Ehkä tämä ihmisten ruoka-apu auttaa edes joinkin verran.

  VastaaPoista
 3. Olivia,
  ika vähän tuli kahviloissa käytyä, kun oli työ ja opiskelu päällekkäin kolmannesta opiskeluvuodesta alkaen.

  Minä kävin usein siellä suomen kielen laitoksen aulassa monistamassa xeroxilla, mikä oli uutta tuolloin, partituureja. Siellä oli lähin käytettävissä oleva A3 kokoa monistava laite. Sibelius-Akatemiassakaan ei ollut.

  Nykyään tekniikkaan upotetaan rahaa surutta. Jotkut kunnat tarjoavat essim. läppärit ilmaiseksi lukiolaisilleen.

  VastaaPoista
 4. Hymyilevä eläkeläinen,
  Ihme se onkin! Jotakin ne napsivat puiden silmuista pieniin ja isompiin nokkiinsa. Haaskat häviävät myös nopeasti. Luonto on varustanut ne ankariinkin oloihin.

  VastaaPoista
 5. Täällä harakat kisaavat myös keväisesti heti kun aurinko näyttäytyy. Eilen näin suuria varis ja naakka parvia ja meteli oli sen mukainen. Talitiaisen tityy, ei ole vielä titityy, mutta kuulostaa ihanalle auringon noustessa kuultuna.

  VastaaPoista
 6. Australiassa asuva tyttäremme (eläinekologi) pyysi, että raportoimme hänelle kaikki linnut mitkä uuden kotimme ikkunasta havaitsemme. Hän tunnistaa "kaikki" linnut, minä mieheni kanssa vain kaikkein yleisimmät. Ehkä se riittää. Paitsi että nyt on jo sormi suussa, kun emme erottaneet, ovatko parvet mitkä tässä lentelevät, naakkoja vai muita...

  Pihabongaus on hieno idea. Linnut kiehtovat. Jo niiden nimet ovat kauniit.

  VastaaPoista
 7. Ei ole naakat kadonneet Pohjanmaalta.
  Täällä jotkut ei niistä tykkää, minä kuulun tykkääviin. Kuuluvat mielestäni kirkkojen liepeille. :)
  Lintubongaukseen otan osaa, aloitin kun muutimme maaseudulle vuonna 2003.
  Tunnissa ei kyllä montakaan lintua näe kerrostalon pihalla.
  No, ainakin harakoita, jos ei sitten niitä naakkoja.

  VastaaPoista
 8. Linnut ovat verrattomia, selvästi niiden viserryksessä on keväinen sointi :)

  VastaaPoista
 9. Tiitsa,
  Olen ollut melkein koko ajan sisällä kirkkaallakin säällä, joten kuulohavainnot puuttuvat. Aurinkoa ja sinistä taivasta on kyllä viikon aikana näkynyt. Eilenkin ihan vähän.

  Lastu,
  Osuit suoraan ongelman ytimeen. Tunnistamiseen. Kuopossa olen nähnyt vain kaksi naakkaa - koskaan. Eikä kukaan ole toistaiseksi kommentoinut tätä kuvaakaan, ovatko nuo niitä kuuluja naakkoja vai eivät. Kaukaa en mitenkään erota. Mustia ovat.

  Äsken kyllä tunnistin, että kaakana on käki ja sen pesä on Maaningalla.

  Rosina,
  Näyttävätkö nuo kuvan linnut naakoilta? Voiko ne tunnistaa profiilista?

  Sinä oletkin jo konkari Pihabongauksessa. :)

  Marjamatilda,
  Jospa huomenna pääsisin kuuntelemaan viserrystä. Sää kyllä enteilee muuta. Täällä on nollakeli ja liukkailla liikkuminen on hankalampaa. Pieni pakkanen olisi parempi.

  VastaaPoista
 10. Liisa,
  pihabongaushan alkoi vuonna 2006, vasta siitä lähtien olen bongannut. En nyt sentään sitä aiemmin. :)

  Kyllä ne naakoilta näyttävät! Mistäpäin kuva on?
  Kotiseudultasiko?

  VastaaPoista
 11. Meillä käy kova vilske lintulaudan ympäristössä.
  Siellä kulkevat talitin ti ja pari mustarastasta olen myös nähnyt, harakka.
  Orava käy säännöllisesti ja maahan pudonneita siemeniä käy vaivihkaa hakemassa myyrä.

  Kaunis kuva sinulla bannerissa, ihastelin myös sitä.

  VastaaPoista
 12. Rosina,
  Kuva on Pohjanmaalta. Isokyröä muistaakseni. Ei jää täsmälliset paikat mieleen autolla ajaessa.

  Arleena,
  Oravia olen nähnyt tänä talvena vähemmän kuin yleensä. Lintulautaa minulla ei ole olekaan. Tekisi mieli ulos, mutta käy kova viima ja oikea silmä on tulehtunut. :(

  Bannerikuvan sain takaisin aikani temppuiltuani.

  Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
 13. Eipä täälläpäinkään ole muita kuin tinttejä ja harakoita nähty..ai niin ja urpiaisia ;)
  Aurinkoisia bongausilmoja!!

  VastaaPoista
 14. Anu,
  Tänään kävi sitten niin, että sää pakastui ja oli kirkasta. Kävin pienellä kävelyllä ja sen aikana näin viisi harakkaa ja kuulin jotakin sirkutusta puista näkemättä yhtään pikkulintua. Sitten asettauduin katselemaan pihalle. Edes eiliset harakat ja varis eivät näyttäytyneet. :)

  VastaaPoista
 15. Epävirallisena uutisena: tänään kevät tuli Hesaankin: aurinko sai tintit tiltattamaan jo aamusta! Mustarastasta en ole vielä kuullut. Naakkaparvet ovat kerääntyneet keskustaan - sinne missä lämpöä piisaa sydäntalvellakin, ja niiden naksunta ja nau'unta on sitten kiivasta!
  Tuosta pihabongauksesta tuli mieleen, että viime vuonna bongausaikaan näimme lähimetsässä viirupöllön (ei sentään pihassa.. kaupungissa..). Pihassa asti on käynyt varpuspöllö, kun harakat olivat sen kimpussa, se tuli hädissään meidän porrassyvennykseen suojaan.
  Tänä aamuna ikkunalaudalla kävi tinttien lisäksi tikka!! Laitamme pähkinämurskaa ja auringonkukansiementä (ja piparitaikinan jämiäkin...) laudalle jotta tiput jaksavat sinnitellä selvempään kevääseen.

  Teeri onkin mahtava pongaus!

  VastaaPoista
 16. Kutuharju,
  Lintujen ruokinta (jos se asumismuodosta riippuen on mahdollista silmien(kin) iloksi) pitääkin aloittaa ennen lumia ja pakkasia. Ei siis ihme , että omenahoukutin on saanut olla kaksi päivää koskematon.

  Hienoja bongauksia sinulla. Kaupunkimme siis kuhisevat urbaanieläimiä. Niin oudolta kun se kuulostaakin, lähimpänä esim. elävää hirveä olen ollut tässä omassa kodissani. Eräänä varhaisena kesäaamuna hirvi juosta jolkotteli tästä ohitse.

  VastaaPoista
 17. Näyt bonganneen pulujakin.

  Siinä ensin mainitussa kahvilassa Pertti Salolainen oli muinoin tavattavissa vaalien välilläkin. Samaisessa kuppilassa istuin jossakin palaverissa Armas Äikiää vastapäätä.
  Sosialistinen opiskelijayhdistyskin kokoontui siellä joskus.

  VastaaPoista
 18. a-kh,
  Sinne noustiin muistaakseni toiseen kerrokseen. Ei ollut itsellä koskaan aikaa istuksia kahviloissa (eikä rahaakaan).

  Palkka puolipäivätyöstä 60-luvun lopulla oli ensin 280 mk, nousi sitten 400 markkaan. Sillä piti tulla toimeen.

  VastaaPoista
 19. Meidän ikkunoista on näkynyt harakoita keväthyrinöissään, tali- ja sinitiaisia ja jokunen varis. Aamupäivällä kotimme ohitse kiitää suuri parvi naakkoja kohti muutamien (10 km?)kilometrien päässä olevaa kaatopaikkaa ja ennen pimeän laskeutumista ne palaavat takaisin. Toisinaan koputtelee tikka valopylväiden metallipäätä, mutta nyt juuri se ei ole näyttäytynyt. Kovin rikas ei lintumaailma tammikuussa tunnu olevan kerrostalon vaiheilla, kun ruokkiminenkin on kiellettyä.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!