26. tammikuuta 2011

Piha pilalla

Kello seitsemän alkaa talo täristä, kun setä keltainen koneessaaan alkaa murjoa tontin ainoaa sisääntulotietä palasiksi. Ennen kuin aamupuuro on valmis, ovikello soi ja setä ruskea tulee ja kysyy, moneltako teidän pitikään päästä pihasta autotielle. Voisitte viedä auton valmiiksi muutaman sadan metrin päähän pakkaseen odottamaan. Ei, ei se nyt käy, kun on pakkasta kaksikymmentä astetta. Lupaavat, että täyssaarto on ohitse kymmeneen mennessä.

Kymmeneen mennessä väliaikainen tie on valmis. Jään tekemään lihapullia ja bataattiperunasosetta. Onneksi sähköt katkeavat vasta sitten, kun ruoka on valmista. Sipaisen kuitenkin saappaat jalkaani ja toppatakin päälleni ja ampaisen ulos ilmoittamaan kaivurin setä keltaiselle, kuinka on käynyt. Vika tietenkin voi olla vaikka missä. Oli vain huoli huushollin pyörittämisestä.

Reaaliaikaisen viemärityömaan seuraaminen käy tositeeveestä. Kaikki tapahtuu yllättävän nopeasti. Maalämpö ei todellakaan ole mitään huuhaata, koska routarajan alapuolelta ylös nostettu maa-aines eri muodoissaan höyryää pakkasessa sakeana usvana. Jotenkin tästä työmaasta muistuu mieleeni Käpälämäen metsäautotien uudistus. Silloinkin olimme jumissa. Tosin kilometrien päässä valtaväyliltä.

6 kommenttia:

 1. Hommahan käy siellä nopsaan!
  Olenkin silmäillyt uutisia Suomen sähkökatkoista, aika paha juttu monelle, varsinkin kun siellä kaikki toimii sähköllä.

  VastaaPoista
 2. Sirokko,
  Kyllä kaikilla työmailla näkyy olevan kiire. Koneet ovat isoja ja tehokkaita. On paljon asuntoja, joissa ei ole tulisijaa. Nykyisin se käsittääkseni vaaditaan uusiin taloihin. Ja sähkö kallistuu koko ajan.

  VastaaPoista
 3. Täällä pääkaupungin saaristossakin on kaikenlaisia työmaita. Keltaiset ja oranssinväriset sedät kuuluvat katukuvaan. Sähkökatko on todella ikävä juttu tällaisella talvisäällä. En muista, että ihmisiä ennen olisi jouduttu evakuoimaan sähkökatkojen vuoksi, mutta näin maailma muuttuu.

  VastaaPoista
 4. Sähkökatkot ovat monille nyt ajankohtaisia harmeja, mutta viemäriputketko ne siellä katkesivat

  VastaaPoista
 5. Mistakohan johtuu etta noita toita mielellan seuraa kun ne ovat lahella. Meillakinkatkesi sahko kun naapuri rupesi kaatamaan puita ja sellainen repi sahkojohdon pois tolpastaan. Kuulin pahan tomahdyksen, nain sahkojohdon liikkuvan kuin hyppynaru, ja sitten oli kaikkikin ihan mustana, PC'ta myoden. Soitin sahkolaitokselle joka lahetti miehen tarkistamaan sahkomittariani selityksistani huolimatta! Mutta illemmalla - kun sahkolaitos oli vihdoin ymmartanyt mita oli taphatunut - tuli kaksi pakettiautoa ja kaksi miellyttavaa nuorta miesta korjaamaan tapahtunutta. Pakastimessa oli viela tarpeeksi kylmaa ja onneksi minulla on myos puulammitys. Taallakin tietaakseni uusiin taloihin pitaa nyt varata paikka sellaista varten, mutta se taitaakin olla ihan uusi pakko. Jos on.

  VastaaPoista
 6. Olivia,
  Ennen ei tieto liikkunut yhtä nopeasti. Onneksi viestintävälineissä on akut, jotka kestävät aikansa, jos sähköt ovat pitempään poikki.

  Arleena,
  Putkia uusitaan ja sattui juuri eilen tälle kohdalle. Tulee seuratuksi tarkkaan, kun saa katsella lämpimässä sisällä.

  HPY,
  Jos mistä niin sähköstä olemme riippuvaisia. Sähkömiehet kai etsivät viat poissulkumenetelmällä, vaikka "tilaaja" tietäisi tarkkaankin mitä on tapahtunut. Sähkömiehet ovat kovilla tarpoesaan pitkin linjoja ja korjatessaan lumen kuormittamien puiden aiheuttamia katkoksia. Auttaisikohan linjojen leventäminen yhtään? miettii maallikko.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!