11. tammikuuta 2011

Internetti hyötykäytössä


Laittoivat Pakinaperjantain aiheeksi sanan härrävärkki. Minä en tiedä mikä se sellainen on. Se on varmaankin substantiivi. Jokin laite, vekotin. Päätin ottaa asiasta selvää. Minulla on tietokone edessäni. Varmaankin sanan merkitys aukeaa tuossa tuokiossa harrastamalla hiukan nörtin kliktivismiä. Sitten kirjoittaisin sen pakinan.

Klikkasin synonyymisanakirjan sivulle ja hain sieltä kyseistä sanaa. Ei tullut vastausta. Se tarkisti kysymystäni: Tarkoititko sanaa harrastus? Ei, härrävärkkiä minä etsin. Neuvoi etsimään toista sanaa. Niin minäkin tekisin, jos en tietäisi. Sanoisin vain päästäkseni pälkähästä, että hyvä on kysymys.

Piti seuraavaksi siirtyä etsimään sanaa sivistyssanakirjasta. Jotenkin tuo härrävärkki ei muistuta lainkaan muinoin koulussa ulkoa opeteltuja sivistysanoja. Vaihtoehdot olivat kuitenkin vähissä. Klikkasin siis sivistyssanakirjaan.

Taas sama tarkistuskysymys: Tarkoititko härskare tai härskarinna? En tarkoittanut. Ei ole sivistyssana. Niin arvelinkin. Hyppäsi ihan selvästi ihan toisen kotimaisen kielen puolelle. Jatkoin seurustelua koneeni kanssa. Se kysyi: Etkö löytänyt etsimääsi? En löytänyt. Konekaverini ei luovuttanut vielä, vaan neuvoi: Lähetä kysymys VastausWiki-yhteisölle.

Lähetin kysymyksen eteenpäin. Seuraavaksi olisi pitänyt vastata itse tähän lähettämääni kysymykseen tai lähettää kysymys edelleen Facebookiin. Siihen torppasi klikkailuni. En ihan härrävärkin takia viitsi liittyä naamakirjaan.

En kuitenkaan menetä toivoani, koska Pakinaperjantain viikkohaasteeseen näkyy tulleen jo useita vastauksia. Aion myös kysyä asiaa lapsilta, koska he tietävät nykyään paljon enemmän kuin aikuiset. Sitä paitsi odotan innolla vastausta sinne VastausWiki-yhteisöön. Siellä näkyy jo entuudestaan olevan kymmeniä ellei satoja (en jaksanut skrollata) kysymyksiä jonossa.

Ei taaskaan syntynyt sitä pakinaa.

Sanoja:
internet = verkko, web, webbi, www, netti, tietoverkko
nörtti = (engl. nerd) on arkikielessä innokas tietotekniikan harrastaja. Stereotyyppisessä merkityksessä nörtti on harrastukseensa tai tieteeseensä syventynyt, sosiaalisesta elämästä hieman syrjäytynyt. (wikitietoa)
kliktivismi = (engl. clicktivism) tehoton asioihin vaikuttaminen internetin (keskustelu) sivuja klikkailemalla (Suomen Kuvalehden vuoden 2010 sanoja. Sulut minun)
substantiivi = nimisana
synonyymi = samaa tarkoittava, samamerkityksinen sana
härskare = on ruotsia ja tarkoittaa valtias, hallitsija
härskarinna = em. sanasta johdettu naista tarkoittava sana, valtiatar
härrävärkki ?
skrollata = vierittää
_____

Pakinaperjantain 215. haaste

10 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen1/11/2011 1:08 ip.

  Kysypä lapsilta: keksivät ainakin kymmenen selitystä. Joskus television Teemalta tulee ohjelmanpätkää, jossa lapset selittävät erilaisia sanoja. Hurmaavia selityksiä. Me vanhukset olemme kadottaneet luovat kykymme.

  VastaaPoista
 2. Paljon löytyi pakinaperjantain vastauksistakin härrävärkille selityksiä :) Minulle ei olisi tullut mieleen muuta kuin hyrrä, mutta taidanpa esittää kysymyksen 6-veelle :) Kliktivismikin oli minulle aivan outo sana.

  VastaaPoista
 3. Ihan mielettömän hyvä idea odottaa muiden pakijoitsijoiden vastauksia mieltä askarruttaviin subjektiiveihin!

  Hauska juttu!

  VastaaPoista
 4. Hymyilevä eläkeläinen,
  Juuri se ohjelma olikin mielessäni. Lapset osaavat myös piirtää vaikka millaisia hilavitkuttimia.

  Sirokko,
  Minulle ei taas hyrrä ollenkaan mieleen. Kielen mielteiden kanssa olemme jokainen yksilöitä. Kiitos sinun, tulin menneeksi tutkimaan noita sanakirjoja. :)

  SusuPetal,
  Kiitos! Yleensä en toimi niin, mutta tämä jäi sen verran askarruttamaan. :)

  VastaaPoista
 5. Mukava pakina siitä että ei (muka) syntynyt pakinaa.

  VastaaPoista
 6. runopasanen,
  Kiitos. Jospa se härrävärkki on se naamakirja tai sitten se voisi olla jotakin särkyäkin....

  VastaaPoista
 7. Peikko tykkää kaikista härrävärkkijutuista :) Ne kaikki syventävät merkityksiä. Se on mukavaa. Kiitos :)

  VastaaPoista
 8. Isopeikko,
  Tämä oli todella mielenkiintoinen aihe. Jos peikko sattuu olemaan siellä facebookissa, eikö hän voisi toteuttaa tämän tietokoneen viimeiseksi ehdottaman vaiheen. Jospa se viisaus asuukin nykyään siellä? :)

  VastaaPoista
 9. Eräs opettajani (ja kouluajastajanihan on aikaa) sanoi, että kun vieraan kielen sanan toistaa kolmekymmentä kertaa, se jää päähän ja sen oppii.

  Härrävärkki on nyt tullut jäädäkseen :).

  Hauska on kiertomatkasi, kyydissäsi viihdyn ja Facebookin ovea jo kolkutimme. En ole minäkään siellä sisällä, mutta ovella sentään kävimme, härrävärkin kanssa.

  VastaaPoista
 10. Lastu,
  Minä näen "härrävärkkejä" nykyään joka paikassa. Katollamme on yksi toimimaton ilmastointiin liittyvä, tuolla Kunttarillakin oli allastiloissa vaikka kuinka monenlaisia härrävärkkejä. Meille sana ainakin jäi asumaan.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!