26. syyskuuta 2010

Sesonkimorsiamet

Paikoin alkaa jo näyttää syksyltä. Sieniä näkyy olevan paljonkin, mutta niitä haluttuja kantarelleja ei ole näkynyt ensimmäistäkään. Sääennusteen yhteydessä ainakin kerran tänä syksynä on muuten näytetty ruskaraja. Hieskoivun lehden kellastumisesta se kai sitten määräytyy. Ja vaeltavan kansan täytyy saada tietää. Kysyntään vastataan. Kuvassa näkyy tämän leveyspiirin ruskatilanne.

Pihlaja, alkukesän valkeaan pukeutunut seppelepäinen morsian, on veitikkamainen. Nykyään morsiamet eivät enää välttämättä pukeudukaan valkoiseen. Pihlaja on syksyn punaiseen pukeutuva upea morsian. On itsenäinen tai itsepäinen, kukin vuorollaan haluaa kukoistaa. Ei ole laumasielu lainkaan, ei valtavirtaa. Tilhiparvet ovat tyhjentäneet pihapihlajat jo marjakruunusta, mutta lehdet vasta vaihtavat väriä omaan tahtiinsa. Paikasta riippuen jokin pihlaja on vielä melkein kauttaaltaan vihreä.

Olen muuten seurannut telkkarista Teemalta Ville Haapasalon junamatkaa Venäjän halki 30 päivässä ja eilen näytettiin miten Habarovskissa paikallisessa avioliittopalatsissa pariskuntia vihittiin pari toisensa jälkeen kuin liukuhihnalla. Sitten maan tavan mukaan kierrettiin ottamassa kuvia tärkeimpien nähtävyyksien luona ennen kuin varsinainen hääjuhla alkoi. Venäläinen vieraanvaraisuus näkyy toimivan Siperiassa asti. Pidetty näyttelijä pääsi kuokkimaan moneen hääjuhlaan. Olen joskus päässyt itsekin. Suomessa ei taitaisi onnistua.

12 kommenttia:

 1. Tama kirjoitusblogisi oli jaanyt unohduksiin - olen kylla kaynyt taalla aikaisemminkin, mutta siita on kauan. Nyt taidan palata ainakis sen verran mita aikaa riittaa. Tata on kiva lukea, ja kuviakin on mukava katsella.

  VastaaPoista
 2. HPY,
  Tästä koko bloggaaminen aikanaan alkoi. Kuvablogin perustin tyhmyyttäni silloin, kun Valokuvatorstai alkoi. Olisinhan voinut linkittää kuvat täältäkin.

  VastaaPoista
 3. Täällä päin on syksy jo melko pitkällä . Puissa ei ole paljon enää lehtiä .

  VastaaPoista
 4. Helsingissä puissa on paljon vihreitä lehtiä. Viime viikolla kävin lapsuuden maisemissa Länsi-Uudellamaalla. Siellä vaahteran lehdet olivat muuttuneet keltaisiksi ja oranssinvärisiksi.

  Liisa, metsämaisemasi on upea. Täällä etelässä ei enää ole isoja yhtenäisiä metsäalueita eikä maisema ole yhtä jylhää kuin kuvassasi.

  VastaaPoista
 5. Kyllimarjaana,
  Nyt on ollut kahtena yönä hiukan pakkasta. Tilanne muuttunee nopeasti.

  VastaaPoista
 6. Olivia,
  Vaahteran väipaletti on kirkkaampi ja laajempi kuin pihlajan. Tulee seuratuksi enemmän pihlajia, vaikka on tässä lähistöllä myös paljon vaahteroita. Kadunnimeksi asti.

  Eiköhän muistakin maamme kaupungeista löydy vastaavalainen syysmaisema. :)

  VastaaPoista
 7. Liisa, aivan oikein. Kyllä joka kaupungista löytyy syysmaisema. Täällä Helsingissä meri hallitsee kaupunkikuvaa joka vuodenaikana, myös syksyllä.

  VastaaPoista
 8. Tarkennapa vähän, miltä kohtaa kuvan otit.

  VastaaPoista
 9. Miten alkoikin soida mielessä Uralin pihlaja alkukielellä. Piti oikein tarkistaa, josko sen linkki olisi jossakin näkynyt. Venäläiset taitavat olla sosiaalisempia kuin suomalaiset; eivät pahastu(neet) kuokkavieraista.

  VastaaPoista
 10. Taitaa olla tuolla oikealla kädellä Savon sellu.

  VastaaPoista
 11. Olivia,
  Täällä ruska on kauneimmillaan todella näyttävää värien ilotulitusta kumpuilevassa maastossa vasten havupuiden syvää vihreää. Nyt on jo enemmän, vaan tällä viikolla kiire kuljettaa minua.


  a-kh,
  Kuvassa vasemmalla oleva kokouma on Laivonsaari. Siitä voi ehkä päätellä mistä kuva on otettu.

  Laila,
  Tuolta löytyy yksi versio, jossa on sanat mukana.

  Ой, рябина, рябинушка...
  http://www.youtube.com/watch?v=xbKJ3rgaQD8

  Saattavat olla sosiaalisempia, he ovat ainakin todella vieraanvaraisia. Saattavat antaa vaikka taulun seinältään, jos vahingossa ihailee sitä. :)

  VastaaPoista
 12. Liisa, kiitos! Kauniisti alkoi aamu Uralin pihlajalla!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!