7. syyskuuta 2010

Ilman puntarointia


Luulin jo syksyn tulleen liian äkkiä. Matalapaine navakoine tuulineen koleutti sään eikä sisälläkään ollut tarjeta. Piti kaivaa villahuopa esiin ja villasukat. Tuli vihdoin ostetuksi myös uudet peitteet, jotka vaativat totuttelua. Pitävät ääntä pussilakanan sisällä ja ensialkuun tuntuvat liian lämpimiltä.

Tänään ja eilenkin on ollut kirpeänkirkasta. Korkeapainetta. Perhosia ei sentään lentele, mutta kukkakärpäsiä kyllä. Sanovat ruskan olevan aikasessa. Viikossa se on tullut, varmaankin sen kylmän jakson vuoksi. Pudotus syksyn tavallisiin lämpötiloihin oli niin raju, että luonto ei jäänyt miettimään, vaan toimi heti. Lehtivihreä alkoi kiirehtiä talviteloille. Jokunen vaahtera on jo kokonaan punastunut, isoimmissa punertavat latvat. Toisaalta taas puna-apila kukkii ja ruoho kasvaa. Rantakukka ja rantaminttu samoin. Ja kuvan rucola.

Säälittää karhujen kohtalo. Ravinnon puutteessa tulevat omenavarkaisiin ja yhdellä tassunhuitaisulla aukovat jäteastiat. Uskaltavatko ihmiset mennä enää puolukkametsäänkään? En minä muutama vuosi sitten osannut karhuja pelätä. Pikemmin syksyisillä marjastusretkillä kiusasivat hirvikärpäset. Kerrankin toimme niitä mäelle vaatteissamme kymmeniä. Kaivon kannella oli täysi vesisaavi. Yritimme hukuttaa ne upottamalla hikiset vaatekertamme kaivoveteen. Eivät hukkuneet. Hirvikärpästorjuntaan kului huomattavasti enemmän aikaa kuin marjasaaliin perkuuseen. Niitä löytyi monta vielä kotona.

Luin tämänpäiväisestä Tiede-lehdestä Marko Hamilon artikkelin Suomen luonnon tuntemus harrastajien varassa. Hyvä niin. Harrastajat tekevät valtavasti vapaaehtoistyötä omalla kustannuksellaan. Metsästäjät laskevat vuosittain riistakantaa. Lintuharrastajien uutteruuden ansiosta esim. Suomen lintujen levinneisyys tunnetaan 10x10 kilometrin ruutujen tarkkuudella.

Kuriositeettina poimin artikkelista tiedon, että "Euroopan unioni määräsi vuonna 2006 Suomen palkkaamaan kaksi pyöriäistentarkkailijaa, vaikka ennestään oli tiedossa, että Itämeren pyöriäiset käyvät harvoin Suomen aluevesillä. Veronmaksajien kustantamat virkamiehet eivät löytäneet yhtään yksilöä." Jospa he tarkkailivat vain virka-aikana.

2 kommenttia:

  1. Täällä Helsingissä puut ja puistot ovat vielä vihreät. Ei merkkiäkään ruskasta. Viime viikolla toin maalta tullessani kotiin hirvikärpäsen. Se oli kai tarttunut vaatteisiin. Väitetään, että pitäisi pukeutua vaaleisiin vaatteisiin, koska hirvikärpäset välttävät niitä. En tiedä, onko siinä perää. Minulla oli viime viikolla valkoinen takki ja kuitenkin otus viihtyi "kyydissä".

    Pyöriäistentarkkailija, onpa siinä virka!

    VastaaPoista
  2. Olivia,
    Tällä korkeudella ruskan värit oli nähtävissä jo kuivuudenkin takia, ja nyt kylmä jakso vauhditti värimuutosta. Luultavasti hirvikärpänen tarttuu kaikkeen liikkuvaan mikä osuu kohdalle. Suojaavia vaatteita on myytävänä, mutta kyllä niiden sisällä on tukala olla.

    VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!