14. elokuuta 2010

Nopan hiontaa


"Jos sään perusteella arvioi ilmastoa, tekee ajoittain oikeita, ajoittain vääriä johtopäätöksiä", luen uusimmasta Suomen Kuvalehdestä Ilmatieteen laitoksen erikoistutkijan Heikki Tuomenvirran sanoneen. Säälle on ominaista suuri luontainen vaihtelu. Sää ei muutu miksikään ilmastonmuutoksen myötä. 1) Sään ennustamista voi verrata nopan varovaisesti heittämiseen. 2) Ilmaston ennustaminen on nopan heittämistä satoja kertoja. 3) Ilmastonmuutos taas merkitsee arpakuution viilaamista.

Siinäpä se lyhyesti. Minäkin olen ajatellut hiljaa itsekseni helteiden loppua odotellessa, että maapallon akseli on varmaankin vinksahtanut uuteen asentoon. Puhukaamme siis vain edelleen ilmoista. On niitä edelleen pidellyt. Tänäänkin luvassa 27 astetta ja selkeää.

Eilisen yatsy-session aikan ja jälkeen jäi mieltä vaivaamaan, milloin vanha mökki on muuttunut täyskädeksi ja miksi. Kaapissa on nimittäin sekä vanha alga- että uusi tictac-versio. En olisi huomannut koko muutosta, ellei vanhan pelin pistelistoja olisi enää ollut tallella eikä kahta paria tositarkkoja silmiä. Nerokas ja viihdyttävä peli. Moni uudempi saa väistyä klassikon tieltä. Nopat tosin ovat herkkiä katoamaan. Joukossa saattaa olla myös väärin painotettuja noppia.

Yksittäisen heiton tulosta ei voi ennustaa, mutta voi veikata. Voi veikata, mille uimarannalle pääsemme kartatta, vanhasta muistista ja miten kauan matka kestää ja räjäyttävätkö lisää kalliota sillä aikaa. Voimme veikata, onko poimuvuoristolta näyttävä pannari varmasti hyvää ja mikä vesilinnuista kuikuilee kunakin aamuna rannassa. Tänään se oli silkkiuikku. Monena aiempana telkkä. On ollut nolla-aamujakin.

2 kommenttia:

 1. Minäkin söisin mielelläni poimuvuoristolta näyttävää pannaria! Tänä aamuna mökillä kuulimme outoja ääniä järveltä. Mies matki ääntä, ja kohta lensi kaksi kurkea mökkimme ylitse kurkistellen pihallemme. Piti oikein ällistyä onnistunutta matkimista. Sorsaäiti ui laiturin ohi vain kolme kuudesta poikasesta perässään. Olisikohan hauki verottanut puuttuvat? Luonto on joskus julma. Tai ehkä tämä olikin toinen sorsaäiti, eikä vanha tuttumme.

  VastaaPoista
 2. Laila,
  Pannaria tulee tehtyä vain silloin kun on vieraita. Kyseisestä tuli iukan liian paksua, koska tein liikaa taikinaa enkä hoksannut laittaa kahdelle pellille, mikä kiertoilmauunissa olisi ollut täysin mahdollista.

  Kohat on sorsilla kiire piiloon myös ihmistä. Ovat todella tuttavallisen luottavaisia näin kaupungissa.

  Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!