10. heinäkuuta 2010

Tukaluusalueelle?


Tänä kesänä on taas voinut syödä ulkona, siis parvekkeella. Hellerajan ylityttyä se onkin paras paikka oleilla, ellei satu hyttysarmeija kohdalle. Hellejakson jatkuessa äsken huomasimme, että eipä tullutkaan enää kiikutettua keittolautasia ulos. On myönnyttävä sen tosiasian edessä, että liika on liikaa lämmössäkin. Lapsena sitä kirmaili jaksavana, ainakin oman muistinsa mukaan, hellepäivätkin. Ei ollut huolta nesteytyksistä, suoloista eikä muista ravinteista. Silloin selvisi ihan hyvin vaikka pelkällä piimävellillä ja ruisleivällä. Olin kai silloin vielä kesäihminen. Sittemmin on tullut aurinkoihottuma, mikä on kehon selkeä viesti pysytellä varjossa. Saa nähdä, annetaanko maahamme hellevaroitus.

Ilmatieteen laitos on jo lanseerannut helteen tukaluus -mittarin. En todellakaan ole ainoa, jota tällainen jatkuva kuumuus uuvuttaa. Kun katselee tämänhetkisiä lämpötiloja, näyttää ikäänkuin maanosat olisivat vaihtaneet paikkaa. Lehdet ovat täynnä niksejä, miten oloaan voi viilentää. Lämpöaallon jo tultua kaikki tuulettimien kaltaiset hätäapulaitteet häviävät kaupoista alta aikayksikön. Olisi pitänyt osata varustautua ajoissa. On meillä yksi hyrisijä, mutta se ei tunnu vaikuttavan mitään. Ukkosrintaman mukana tuoman sateen seurauksena ilma jäi kosteaksi. Pyykitkään eivät kuivu kunnolla.

Luen, että kylmä suihku onkin pahasta. Minttua kannattaa nuuhkia, samoin kanelia ja sitrushedelmiä. Uutta tietoa minulle. Kofeiinia ja alkoholia kannattaa välttää. Sen tiesin. Hiuslakkaa eikä- geeliä tule käyttää. Hikoilulle pitää antaa mahdollisuus. (Vastaavasti pakkasilla on tärkeä suojata pää.) Viisainta on siis pysytellä kuumin aika varjossa. Sisällä on monissa asunnoissa jo tukahduttavan kuumaa.

Jos on pakko työn (kuva) ja jonkin muun syyn takia olla auringolle alttiina, iho tulee suojata sopivalla kevyellä vaatetuksella ja auringolle alttiit ihoalueet suojavoiteilla. Toisaalta kyllä ihmettelen suojakerroinvoiteiden ja sunblockien suosittamista. Nehän muodostavat iholle kalvon, joka estää kehon luonnollisen tavan tasapainottaa elimistön lämpötilaa. Ja se pitäisi vielä uusia useita kertoja päivässä.

Onneksi on tuo järvi vieressä. Kaislikko on jo kasvanut niin paljon, ettei piisamista ole ollut näköhavaintoja. Linnutkin ovat kaikonneet jonnekin. On melko hiljaista. Hiekkatie rapisee uimarantaan ja takaisin ramppaavien askelista ja pyöränkumien rahinasta. Ja sauna lämpiää. Mihinkäs sitä suomalainen muualle helteellä?

Lämmintä ja aurinkoista viikonloppua! Syökää mansikoita. Sopivasti.

4 kommenttia:

 1. Tukalaa on juu. Kurkkasin mittaria ja oikeasti olisi ollut mukavampi olla tietämättä.. Suomessa se on vielä tukalampaa kun asunnot on niin kuumia.. mutta totta että sauna tehoaa helteeseenkin, ihan hyvä keino huijata kehoaan sillä tavalla, ja päälle uimaan, aah.

  VastaaPoista
 2. Sirokko,
  Ilmankosteus sen tekee ja tuulettomuus. Ei ole asunnoissa ilmastointia. Neuvotaan menemään kuleksimaan kauppojen pakastealtaiden ja maitotaloustuotehyllyjen lähettyville. Saksassa on avattu kirkot.

  VastaaPoista
 3. Ei helle luita riko, sanottiin lapsuudessa. Silloin tämmöisiä, 30 astetta hipovia ja monta päivää kestäviä hellejaksoja ei tainnut ollakaan. Tosin ainahan lapsuudessa oli lämmin ja aurinko paistoi. Tultiin mökiltä kuumaan kaupunkiin, sillä tänä iltana pelataan jalkapallon MM-kullasta. Se pitää miehen saada katsoa, vaikka yöllä sulaisi kuumuuteen. Kerrostalon paksut seinät ovat varanneet monta päivää auringon lämpöä ja toimivat kuin varaava takka. Ilmastointi on, mutta ei se paljoa jäähdytä. Ehkä viileä suihku helpottaa.

  VastaaPoista
 4. Laila,
  Kyllä se meilläkin katsotaan. Toistaiseksi en ole katsonut yhtään ottelua, kuullut monta. :)

  Kuumenneissa kerrostaloasunnoissa asuvat vanhukset ja sairaat tulevat minulla usein mieleen. Toisaalta joitakin vanhemman ikäpolven ihmisiä pidetään tervaskantoina, joilla on tietotaito selvitä erilaisista luonnon yllätyksistä.

  Lämmintä sunnuntaita ja jännittävää jalkapalloiltaa!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!