22. kesäkuuta 2010

Kiireessä jotakin

Sitä on alkavinaan tehdä jotakin ja huomaa sen linnunpoikasen kuivuneella vaahteranoksalla, joka oli niin kaunis kukkiessaan, että kannoin sen sisälle. Niinkuin kannan kesäkukkia kuihtumaan, hetken iloksi. Aamuaurinko paistoi. Ei ollut hukassa poikanen, koska kohta rääkymisen jälkeen ilmaantuivat vanhemmat ruokkimaan. Kantavat vastuunsa, toivat monenmonta hyönteistä, siementä tai matoa. En saanut selvää, mutta kuin suukkoja olisivat vaihtaneet.

Pikkuinen pörhisteli ja hyppeli ja tasapainoili. Näytti ettei uskaltaisi takaisin siivilleen. Aika kauan sitä leikkiä sai katsella kahdenkin eri huoneen ikkunasta. Kuvasi vaikka tiesi etteivät kuvat voisi olla kummoisia.

Nyt tuntuu lämpenevän. Lupiinit ovat kohta kauneimmillaan, näin jo myös isonuppuisen mesiangervon ja erilaiset ruusut tietenkin. Ajattelin että vain minttu puuttuu, vaan ei puutukaan. Valkoapila kukkii. Ja ne tuoksut. Jossakin tuoksui illalla saunavasta. Ja uikkupariskunta oli iltauinnillaan. Toisaalla rantatiellä yksinkertaisen valkoisen ruusun tuoksu melkein pökerrytti. Kurttulehtisetkin punaiset näkyivät kukkivan kaupungilla. Mutta satamatori huusi autiuttaan sunnuntaina iltapäivällä. Ei tanssinut eikä soinut.

Joku naapuri saattoi paistaa eilen illalla muurinpohjalettuja. Ne tuoksut. Tuli mieleen kymmensenttiset lettupinot jokaiselle lapselle omassa lapsuudessa ja omille lapsille. Pienet limpparipullot. Nyt on kaikki niin suurta ja on kaikkea ylenpalttisesti. Tätä kesää ja vihreää nyt. Ja raparperiä ja lipstikkaa. Suunnitellaan sitten yhdessä, mitä ja miten ja missä. Ihan rauhassa. Nyt kuitenkin ne bataatit, parsat ja kesäkurpitsat valmiiksi.

Aurinkoista juhannusviikkoa jokaiselle!

11 kommenttia:

 1. Niinpä niin. ruusut tuoksuu meidänkin pihalla. Harmi vaan, että sitä kestää vain hetken.
  Meille tulee juhannusvieraita Posiolta ja oisin toivonut, että juhannusruusut ja juhannusmorsian ois kukkinut vasta silloin, mutta näytää,että ne on ohi jo viikonlopuksi:(

  Kuin myös sinulle.

  VastaaPoista
 2. Amalia,
  Juhannusruusu on valitettavasti vain hetken kukassa. Onneksi viileä kesä hiukan viivytti tuomia ja pihlajia,ja angervoja onneksi riittää kukoistamaan. Ja nuo kedot! Päivänkakkarakin on auki jo suotuisilla paikoilla. Iloitaan niistä mitä on ja siitä minkä jo saimme taa kerran nähdä.

  (Minä en oikein pidä tästä kommentoinnin vaikeudesta lainkaan, pyytää kirjautumaan koko ajan. Jokin muutos tässä(kin) on tapahtunut.)

  VastaaPoista
 3. Lettupino, lapset ja limpparipullo. Mitä muuta juhlaan ja elämäniloon tarvitaan kuin nämä - ai niin, kukkien tuoksut ja emojen kaikkinainen huolenpito poikasistaan.

  Hyvää Juhannusta myös Sinulle!

  VastaaPoista
 4. En siellä satamatorilla muuten voinut ollakaan. Ehdotin joskus paikallisessa SS-lehdessä, että pyhitettäisiin edes yksi päivä viikossa sellaisille kulkijoille, jotka eivät halua kuunnella ravintolarämppää.

  VastaaPoista
 5. Luonnonniityt ovat katoamassa ja ketoja saa etsiä suurennuslasilla.

  VastaaPoista
 6. Taidankin paistaa lettuja mökillä seuraavan kahvipöydän iloksi. Ei se vanhankaan suu tuohesta ole. Tarinaasi lukiessa nousivat laspuuteni tuoksuvat, kovareunaiset lättypinot silmieni eteen. Niiden päälle riitti aina runsaasti isän keittämää mansikkahilloa tai tuoreita mansikoita.

  Hyvää juhannusta Sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
 7. Lastu,
  Kolmen ällän liitto: letut, lapset, limppari. Itsellä aikoinaan ilman hilloa, vain sokerin kera, ne letut. Ne toivat juhlan arjen keskelle, työn lomaan. Nyt käyvät juhlaruuasta, koska niin harvoin tulee niitä tehdyksi. Ja se pieni ikioma limsapullo, jota ei tarvinnut jakaa.

  Aurinkoista mittumaaria!

  VastaaPoista
 8. a-kh,
  Hämmästelin sataman hiljaisuutta, koska ajattelin että siellä olisi ollut jotakin ohjelmaa festivaaliin liittyen. Sattui ns. tyhjä aika. Vain Vanha satama oli auki ja laivat odottelivat turisteja. Kaikki kojut olivat kiinni. En ole viitsinyt käydä katsomassa torimonttua vielä...Täällä syrjässä on melkein kuin maalla.

  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 9. Laila,
  Kyllä ne rapsakkareunaiset letut ovatkin parhaita. Täällä on mietintämyssy vielä päässä. Toistaiseksi on suunnitteilla juhannuspäivän jälkkäriksi ns. kompostia. Se tarkoittaa sokerikakkupalasia, kermavaahtoa ja kononaisia marjoja.

  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 10. Siis mitä tarkoitat torimontulla? Onko kalahalli jo hävitetty?

  VastaaPoista
 11. a-kh,
  Kävin eilen kaupungilla Puistokadun ja Minna Canthinkadun kautta. Haapaniemenkatu on revitty jo auki, patsaat viety evakkoon. Ei kai sitä hallia vielä ole revitty, koska lehdissä näkyy edelleen kirjoituksia puolesta ja vastaan. Savolaista vuohkoomista tyypillisimmillään.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!