19. kesäkuuta 2010

Kuninkaallisia korkeuksia


Naapurimaan ainutkertaisia kruununprinsessa Victorian ja hänen valittunsa Danielin tänäisiä häitä ei pääse helposti sivuuttamaan. Eilen illalla katselin ja kuuntelin juhlakonserttia, johon käsittääkseni pääsivät osallistumaan kutsutut. Aika moni siis. Konsertti vaikutti melko rennolta tilaisuudelta. Huonosti tunnistin häävieraita, tunnustan.

Tuli siinä sivussa muisteltua kruununprinsessan vanhempien häät 34 vuotta sitten. Sekin alkukesä oli sateinen ja kolea täällä kotomaassa. Muistan sen ajan hyvin, koska tuona kesänä kotikotona oli työn alla saunan ja sisävessan rakentaminen. Se tiesi mm. likakaivojen kaivamista ihan lapiopelillä, vanhan ruokahuoneen ja vintinportaiden purkamista, kaivonrenkaiden hankkimista, hiekanajoa. Vanhan rakennuksen purkutyö oli pölyistä työtä, mutta silmä- ja hengityssuojia ei tuolloin ymmärretty käyttää. Saunassa päälliset pölyt sai pestyksi, mutta hengitetty puupöly aiheutti miehelleni peräti kuumeen. Näin jälkiviisaana voi sanoa, että ehkä olisi kannattanut käydä edes lääkärissä.

Kesälomaihmiset, siis minäkin perheineni, elimme tavanomaista maalaisarkea siinä sivussa. Juurikasvi- ja mansikkamaan kitkemistä, puutarhahommia, kalastamista, pyykinpesua, silittämistä. Kalansaaliit ongella eivät olleet aina isoja. Kunhan kissalle, jonka neljä pentua löytyi seuraavalla viikolla navetanparvelta.

Varsinaista juhlapäivää edeltävänä yönä oli satanut. Päivälläkin satoi silloin tällöin. Vanhempani kävivät kaupassa. Telkkari oli jo olemassa ja päivällä äidin päiväkirjamerkinnän mukaan "katsottiin telkkarista Ruotsin kuninkaan vihkiäiset. P. tuli linja-autossa, meni hakemaan hiekkakuorman. Saunottiin.". Itsekään en ehtinyt istuen niitä katsella kuin ohimennen, koska esikoinen ja keskimmäinen olivat parhaassa vipellysiässä.

Mitä näiden tämänpäiväisten tuhottoman kalliiden häiden avoimuus, ja ennen kaikkea kalleus, tulee maksamaan monarkialle, jää nähtäväksi. Mikäpä siinä, rahalla saa ja hevosella pääsee. Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista. Ihanaa! EVVK. Vuvuzelat soikoon! Jalkapallo vai häät? Monelle ei kumpikaan.

On kesäkukkien aika. Grattis, Victoria & Daniel!

9 kommenttia:

 1. Kuningasparin häät muistan siitä kun omani olivat samana kesänä. Esikoisetkin syntyivät samana vuonna ja kakkoseni Madeleinen vuonna. Että hyvin olen seurannut kuninkaallisia. Siihen se seuraaminen sitten on jäänytkin, en osaisi luetella edes kaikkia eurooppalaisia hallitsijoita enää. Mutta ei se mitään, nuuhkinkin mieluummin kukkia.

  VastaaPoista
 2. Sirokko,
  Sinullapa on siis vielä varmennat muistilaput. Nuorimmaiseni on prinsessan kanssa samanvuotinen. Paljon noita hallitsijasukuja näyttää olevan, vaikka kuningaskunnat ovat harventuneet.

  Nuoruudesta muistan Kreikan Konstantinin, Iranin shaahin, Sorayan, Farah Diban, mutta sitten on jäänyt piiiitkä tauko. Seuraava mieleen jäänyt oli kai prinsessa Diana.

  Nuuhkitaan kukkia. Nyt on ruusun aika. Tuoksuvat todella vahvasti. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Mutta kummanko puoliskon prinnsiherttua Daniel sai, Pohjois- vai Etelä-Ruotsin?
  Mukavaa on se, että perheriidan sattuessa tulee tarpeeksi etäisyyttä.
  Me tavalliset avioparit joudumme turvautumaan peräkamariin tai pihan perän huussiin. Yritä siinä sitten vihanpitoa yli kolmea tuntia. Tulee nälkä ja jano ja vaikka mitä!

  Iisi

  VastaaPoista
 4. Iisi,
  Eilisillan telkkarinohjelmatarjonnan mukaan saattoi saada Suomenkin, koska kaksi kanavaa lähetti samaa kuvavirtaa. Meillä kylä kuva pätki tai digiboksi.

  Eikä toki kaikkea kerrottu eikä näytetä. Juhlapäivällisen ruokalistaa tutkittiin YLEn studiossa, arvosteltiinkin, mutta esim. kuninkaallisten ruokailua ei etiketin mukaan saa kuvata.

  VastaaPoista
 5. Luonnonkukat ovat kaunepia kukkia, mutta kestävät niin kovin vähän aikaa maljakossa.

  VastaaPoista
 6. Aivan ihana tuo kukkakimppu maljakossa! Luonnonkukkia, hentoja ja herkkiä, ryhdikäs lupiini pitämässä niitä silmällä. Prinsessa Victorian hääkimppu oli myös kaunis, ei pramea vaan nimenomaan kaunis. Ehkä pieni väripilkku olisi tehnyt siitä vielä ihanamman. Victoria on minun kuopustani vuoden nuorempi. Daniel sai prinsessansa. Koskahan kuopus löytää omansa? Aika kulkee niin vinhaa vauhtia, että hänen prinsessansa saattaa ehtiä keski-ikään.

  VastaaPoista
 7. Hauska huomata, että muutkin muistavat vielä :)
  Itse muistan, että meille silloin poikkesi vieraita, joita nuo häät eivät yhtään kiinnostaneet. Minä kurkistin välillä vähän salaa toisen vieraan avaamaa televisiota toisessa huoneessa...

  VastaaPoista
 8. a-kh,
  Kurjenpolvet varsinkin karisevat heti. Lemmikit kestävät aika pitkään. Juhannusruusukaan ei kestä maljakossa.

  VastaaPoista
 9. Laila,
  Prinsenssan kimppu oli herkänkaunis ja tyylikäs. Kai siinä oli hiukan vihreyttä mukana väriksi. Ja onhan valkoisessa sävyjä. Millähän menetelmällä luonnonkukat saatiin pysymään freesin näköisinä?

  MM,
  Luulen, että jokaisessa TV-huushollissa tapaus jollakin tavalla on jäänyt mieleen. Ehkä häitä saattoi seurata myös radiosta. Nämä tapahtumat ovat niitä, joista voi kysellä, missä olit silloin kun...

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!