27. toukokuuta 2010

Seurantaa

Vajaa parikymmentä vuotta sitten jouduin ostamaan verenpainemittarin. Paineet olivat koholla ja työterveyslääkäri vaati käymään mittauksissa joka toinen päivä. Se oli niin hankalaa, että marssin apteekkiin ja ostin senaikaisen uutuuden, ns. rannemallisen mittarin. Kallis se oli, mutta verenpainetta laskeva. Säästi aikaa, josta silloin oli puute. Moni epäili rannemittausten luotettavuutta, mutta laite "kalibroitiin" lääkärin vastaanotolla. Lääkäri mittasi toisesta kädestä omalla mittarillaan ja minä toisesta samanaikaisesti. Tulokset olivat samat.

Nyt tuo kätevä laite on kuitenkin tullut matkansa päähän. Tänään kävimme ostamassa uuden mittarin. Laite puristaa napakasti kyynärvarresta, mittaa, muistaa ja laskee kolmen peräkkäisen mittauksen keskiarvon. Verenpainetta se ei tietenkään laske. Mitä hintaan tulee, se entinen pieni maksoi aikanaan mummonmarkoissa enemmän kuin tämä uusi isompi. Kuten kaikkien digilaitteiden kanssa käy, niin on käynyt tässäkin. Ominaisuuksia tulee lisää, mutta hinnat laskevat.

Samalla reissulla kävimme lelukaupassa. Niissä riittää valikoimaa. Ja hintahaitaria. Hauskin yllätys oli kävellä nukkehyllyn ohi ja kuulla, miten yksi nukeista alkoi jokeltaa ja nauraa kihertää. Siinä riitti mummulla ihmettelemistä. Ilmeisesti nuken silmissä oli liiketunnistin, joka laukaisi ääniefektin. Ominaisuuksia riittää leluissakin. Ei nyt sitä tällä kertaa, koska siinä luki 3+.

Taisin jo julistaa kesän alkaneeksi viikon hellejakson perusteella. Nyt kai sitten pitää perua puheensa. On kesän merkkejä toki paljonkin. Tuomi on jo sirotellut kukkansa maahan tuulessa ja tuiverruksessa. Pihlaja, syreeni ja omena kukkivat parhaillaan. Perhosia lentelee suotuisissa paikoissa. Kahdentoista asteen lämpö, sekin tuulen puolittamana, ei oikein istu kuvioon. Toisaalta on niitä koettu kylmempiä juhannuksiakin.

Piisami saa pesiä rauhassa pohjoisrannalla. Nyt on mentävä metsän suojaan, jos ulos mielii. Vänärin tuulisilla rannoilla ei näkynyt kuin yksi uikun pesä. Sekin oli niin kaukana ja tiheässä kaislikossa, ettei saanut edes kuvaa. Sorsia oli sentään jokunen. Pari haapanapariskuntaa.

2 kommenttia:

 1. Et halunnut mainostaa mittariasi, mutta kertoisitko sen merkin? Mieheni verenpainetta pitää seurata melko tiiviisti, ja oma mittari voisi olla järkevä hankinta. Uusi mittarisi kuulostaa hyvältä.
  Aurinkoterveisiä sinne "pohjoiseen".

  VastaaPoista
 2. Laila,
  Omron se on kuten entinenkin. Entinen kesti kauan. Siksi päädyimme samaan merkkiin. Niitä on eri versioita. Haulla löytyy netistä ja samalla voi verrata hintoja vekkokauppojen ja muiden liikkeiden välillä.

  Kyllä aurinko täällä aina piipahtaa, mutta, kumma kyllä, se ei oikein ehdi lämmittää. Nytkin lämpötila on 12-13 astetta.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!