Näillä säillä on melkein pakotettava itsensä ulos. Viikolla arvuuttelivat radiossa kuuntelijoilta, minä vuonna on ollut aikaisin jäiden lähtö Kallavedestä. Monet radio-ohjelmaformaatit perustuvat nykyään kokonaan kuuntelijoiden kysymyksiin, vastauksiin, onnitteluihin, mielipiteisiin. Koko ajan kehotetaan "menemään nettiin" ja klikkaamaanan kohdasta Viesti juontajalle. Se on kuulemma etusivulla siinä saitilla. Ja uutiset tulevat YLEllä(kin) väistyvän pääjohtajan mielestä liian hitaasti. Hän suositteli Twitteriä. (Mihin ihmisillä on niin kiire?) Tai voi laittaa tietenkin tekstiviestin tai sähköpostia tai ihan vaikka kissa- tai koirapostikortin. Kaikki käy. Tempo on vain mennyt niin rivakaksi, että Itellan kautta lähetetyt musiikkitoiveet toteutetaan melkoisella viiveellä. Palkkioksi vaivannäöstä ja puhelumaksusta tarjotaan teepaitoja, lippiksiä, lippuja tapahtumiin...
Niin se vastaus oli vuonna 1921. Pari kuuntelijaa tiesi ajankohdan tarkkaan vanhempiensa kalenterimuistiinmerkintöjen perusteella. Tarkistin tietenkin luotettavasta lähteestä. Ja opin taas uutta.
Kallaveden aikaisin kirjattu jäänlähtö on vuodelta 1921, jolloin jäät lähtivät 20.4. Myöhäisin jäänlähtö on vuodelta 1867, jolloin jäät lähtivät melkein kaksi kuukautta myöhemmin eli 17.6. Kallaveden havaintojakso on maailman pisin yhtäjaksoinen järven jäätymistä ja jäänlähtöä kuvaava havaintoaineisto. Havainnot on aloitettu v. 1834. Vielä pitempään on seurattu Tornionjoen jäänlähtöä, josta on havaintoja aina 1600-luvun lopulta lähtien.
Kuva ei ole minun ottamani. Mieheni kuvasi tuon ruokapaikkaa etsivän sorsapariskunnan pyynnöstäni kännykkäkamerallaan. Minun kännykästäni tuo ominaisuus puuttuu. Olisi 32 euron bonusseteli operaattorille ja uusi kännykkä maksaisi 35 euroa. Mutta varsinkaan näin nuukuusviikolla ei tule kauppoja, koska edellinenkin kännykkäni vielä toimii.
Tämän keinunnan kuunteleminen olisi sopinut paremmin tuonne alempaan postaukseen. :)
Minä jo katsoin, että vettenkö päällä ne tepsuttelevat, niin on peilikirkas jää, on siinä ihmettelemistä sorsillakin.
VastaaPoistaHuhtikuussa on aina tullut takatalvi, ainakin silloin kun minä olen Suomessa ollut, siksi inhoan syvästi huhtikuuta.. ensin esimakua kesästä ja sitten pam kylmä kalahtaa kuin rautapunnus päähän, en yhtään tykkää tuommoisesta väärien toiveiden herättelystä.
Kiitos tenhoisasta musiikista! Tuli Karoliina mieleen. Hänkin se löysi kaihoisia ja kauniita kappaleita jaettavaksi.
VastaaPoistaHyvä kuva isännän kännykkäkameralla on tullut. Periaatteesi on esimerkillinen; ei turhaa kulutusta, ei uusia kännyköitä, kun entinenkin toimii. Kevätterveisiä sinivuokkojen ja leskenlehtien keskeltä sinne Kallaveden rannalle! Hyvää vointia Sinulle.
Sirokko,
VastaaPoistaOn tämä säävaihtelu vaarallistakin. Kesärenkaat on jo vaihdettu melkein kaikkiin autoihin. Aika paljon on onnettomuuksia sattunut. Vappusima on nyt kuitenkin pullotettu, pakkasaamuna.
Laila,
Minustakin kuva on yllättävän hyvä. Onneksi edes osuivat kuvaan nuo sorsat. Vasta kotona koneen näytöltä pystyi tarkistamaan, onnistuiko kuva. Sorsat olivat rauhallisia ja seisoskelivat malleina pitkään.
Viime yönä on muuten ollut vielä kylmempää. Eilisen harmauden jälkeen tosin paistaa aurinko. En ole vieläkään nähnyt leskenlehteä ja sinivuokot nuput pysyttelevät "kyyryssä".
Mies innostui osallistumaan Savon Sanomien jäidenlähtökisaan (meille tulee jo Savon Sanomat; täytyy tietää, minne muuttaa). Olipas sinulla mielenkiintoista tietoa jäiden vapautumisesta.
VastaaPoistaKännykkäkuva on hieno. Kevättä on takatalvessakin.
Lastu,
VastaaPoistaRadio on minusta parempi tiedonjakaja kuin televisio. (Ei väsy silmät eikä tarvitse istua paikallaan.) SS on varmaankin hyvä paluumuuttajan tietopaketti. :)
Minä olen veikannut toukokuun kahdeksatta päivää jäidenlähtöpäiväksi. En kuitenkaan osallistunut lehden kisaan.