29. huhtikuuta 2010

Erikoinen aamu


Olen aika usein harmitellut sitä, etten pysty kuvaamaan pikkulintuja (en sen puoleen isompiakaan) läheltä kuten monet harrastukselleen todella antautuneet kuvaajat. Puuttuu välineet ja ennen kaikkea taito esimerkiksi tällaisiin kuviin.

Mitään tällaista tapahtumaketjua en kuitenkaan olisi halunnut.

Aamumme siis alkoi operaatiolla: Pystymmekö pelastamaan pihaan pökertyneen punatulkun?

Lintu löytyi lehdenhakureissulla nurmikolta. Mitä sille oli tapahtunut? Aivotärähdys? Humaltuminen? Ruuasta vai keväästä? Lintunen teki retken pihaverannalta työhuoneen kautta takaparvekkeelle. Tointuminen kesti useita tunteja. Tulleeko tervehtimään myöhemmin?

Ilmassa käydään parastaikaa taistelua. Juuri äsken (klo 11.35) harakka ja punatulkku törmäsivät yhteen. Punatulkku putosi maahan. Sen päässä oli haava. Lintu pyrähti kuitenkin heti lentoon. Olisiko ollut sama lintu, joka noin tunti sitten nousi parvekkeen seinämän alta siivilleen? Jos näin oli, herää kysymys, oliko kyse sattumasta vai jatkuvammasta vihanpidosta kahden luontokappaleen kesken?

Lentokoneet jylisevät jo normaaliin tapaan. Jokohan tämä vulkaaninen tuhka (Olivier Vandeginsten hieno kuvasarja) on satanut sinne, minne se on sataakseen? Lumi-, räntä- ja vesisade vuorottelevat. Tulee kolea vappu.

5 kommenttia:

 1. Voi sentään! Toivottavasti punatulkku selviää harakan hätyyttelystä, vai kumpikohan se hätyyttelijä alunperin mahtoi olla? Muistan jonkun kertoneen, että punatulkku on lintulaudalla aika aggressiivinen muita kävijöitä kohtaan.

  VastaaPoista
 2. Laila,
  Jäi epäselväksi, kuinka lopulta kävi. Meillä ei ole lintulautaa, joten minulla ei ole käsitystä miten eri lintulajit käyttäytyvät ruokintapaikoilla.

  VastaaPoista
 3. Entinen työkaverini kertoili taannoin lintujen lintulautakäyttäytymisestä. Olivat lintubongareita koko perhe. En minä siitä muuten tietäisi. Lapsuudenkodin lintulaudalla en muista nähneeni kuin talitinttejä. Lauta oli keittiön ikkunan takana, ja kissa istui usein pöydällä katselemassa kuono kiinni ikkunassa. Se naksutteli suutaan, kun ei muuta voinut.
  Hyvän vapun toivotukset!

  VastaaPoista
 4. Laila,
  Muistan miten eläinopin tunnilla oli tylsää, kun piti opetella lintuja. Nyt harmittaa, että en silloin ollut kiinnostunut. Nyt en enää tunne oppivani erottamaan eri lintuja. Kyllä meilläkin oli lintulauta kotona, mutta en muista että vanhemmat olisivat opettaneet lintuja sen kummemmin.

  Hauskaa vappua myös sinulle! Täällä näkyy olevan sakea sumu ja lämmintä nyt aamulla vain 3-4 astetta.

  VastaaPoista
 5. OIKEIN MUKAVAA VAPPUA MYÖS SINULLE!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!