21. helmikuuta 2010

Finland Ice Marathon

Työaikana oli aina niin kiire, etten ehtinyt mennä edes katsomaan tätä Kuopion suurta talviurheilutapahtumaa (linkki Savon Sanomien videonpätkään). Luistelemaan minusta ei olisi ollutkaan. Yhden kerran olen hiihtänyt Puijon laturetken ja yhden kerran kuutamohiihdon. Nyt olisi aikaa, mutta ei ole terveyttä eikä voimia mennä ihmisjoukkoihin. Tänä vuonna ei sääkään suosinut.

Kävimme kuitenkin apteekkireissulla perjantaina pari tuntia ennen kuutamoluistelun (jota valaisivat jätkänkynttilät, koska itse kuu oli vain pieni sirppi) alkua katsomassa, ehtiikö kaikki valmiiksi. Ajoimme niin lähelle rantaa kuin pääsi. Siellä oli vielä täysi työn tohina käynnissä. Vedettiin johtoja, testattiin videoscreeniä ja oli joku urheilutarvikekauppiaskin jo asetellut myytäviä tuotteitaan esille.

Hyytävä viima pureutui äkkiä toppa- ja villavaatteiden lävitse. Varpaitakin alkoi palella, vaikka viivyimme paikalla vain hetken. Tänä talvena olen ensimmäisen kerran harmitellut, että tulin aikoinaan antaneeksi kirpputorille kelsiturkkini. Olihan se aika naftikokoinen, mutta tänä vuonna ei mikään kerrospukeutuminen tunnu riittävän. Sormet ja kamera kohmeessa otin nopeasti muutaman kuvan. Vain yksi luistelija näkyi viilettävän kaukaisuudesta kohti rantaa.

Lähirannassakin on ollut menneitä talvia huomattavasti hiljaisempaa. Oravat ovat kai pesissään, koska niitäkään ei ole näkynyt. Kävelin yhtenä päivänä pilkkihaalari päällä nostosillalle ja jäätä pitkin takaisin. Lapset ovat kyllä rakentaneet rantaan komean hyppyrin, mutta sekin oli käyttämätön, koska lumi on niin pehmeää. Jäällä ei ollut edes latua, vaan ainoastaan jälkiä muutamista epätoivoisista yrityksistä ajaa moottorikelkalla tai moottoripyörällä. Vettä näkyi olevan lumen alla joka kohdassa. Rypyliäiseksi jäätyneillä moottorikelkan jäljillä käveleminenkin oli haastavaa. Oli aurinkoista. Nyt tuiskuttaa ja tuulee vimmatusti. Nietostaa ja kovaa pakkasta taas luvassa. Joulukuiset jääruusut kukoistavat edelleen.

6 kommenttia:

 1. Masentavaako, mies joka on talven viimassa Utössä?

  Teillä on nyt ollutkin oikeita pkkasia, meilläkin hiukan yli -20, mutta kova tuuli kyllä tuntuu.

  Täällä ei Tuusulanjärvellä voitu pitää luistelumaratonia, jäällä vettä?? Niin tosiaan onkin, kävi tsekkaamassa. Lunta liikaa jäällä, eipä ole päässyt jäätymään. Eivät osaa enää hoita niin, että aurattaisiin välillä pikkukoneilla jotta jää pääsisi paksuuntumaan. Sitten vasta isoilla laitteilla uraa tekemään.
  Uusi yrittäjä Vanhankylän niemessä varmaan harmittlee aiakkaiden menetystä, ei saa luistimiakaan vuokrattua. Nyt vielä estettiin kesän konsertin pito siellä.
  Yrittäjillä on kovaa Järvenpäässä ;)
  Koita kestää, kevät on tulossa.

  VastaaPoista
 2. Minulla alkoi jo varpaita palella kun katselin kuvaa, luistimien ajattelu sai ne jo jäätymään. On hyisen näköistä... kauneudella on kova hinta.
  Tässä palellessa sentään opin uutta asiaakin, että vesi ei jäädy lumen alla..enpä tiennyt.

  VastaaPoista
 3. Ihanat jääruusut ikkunallasi! Hieno idea! Taannoin tuli Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta jumalanpalvelus, ja alttarilla oli jäälyhty, jonka seinämissä oli punaisia tulppaaneita. Kaunista! Kirkossa oli pakkasta, joten muunlaiset kukat eivät olisi pärjänneetkään. En ole aiemmin koskaan nähnytkään "jääkukkia". Siskoni on kyllä kesällä tarjonnut juotavaa sellaisten jääpalojen raikastamana, joissa on ollut mansikoita ym. marjoja.

  VastaaPoista
 4. a-kh,
  On se sitäkin, vaikka yrittää kääntää kaiken parhain päin. Aamu näytti, ettei lunta vielä tullut ennustettua määrää. Lisää on kai luvassa.

  KooTee,
  Minustakin tuo lumen alle jäälle noussut vesi oli aikoinaan yllätys. On sitä muinakin vuosina ollut, mutta ei tässä mittakaavassa. Kyllä sitä jäämratonrataa on höylätty ja aurattu ja railoja paikattu ison rahan edestä.

  Päivät ovat jo sentään pidentyneet huomattavasti. Eikös yrittäjillä ole aina kovaa?

  Sirokko,
  Vahvin jää syntyy talvella, ellei heti samalla sada lunta. Järvi kyllä jäätyi, mutta syksyllä vesi oli ennätysalhaalla. Sitten v edenpinta alkoi nousta ja koska jää oli siinä esteenä, sen oli noustava jään päälle. Näin kai se lumen ja jään välissä oleva vesipatja syntyy. Sitten uskalikot lähtevät jäälle ajamaan autoilla ja muilla moottoroiduilla ajoneuvoilla varoituksista huolimatta ja juuttuvat hyhmään. Täällä on ainakin ilmoitettu, ettei jääteiden ulkopuolelle juuttuneita ajoneuvoja pelastuslaitos lähde vetämään, vaan asia on saatava kuntoon omatoimisesti.

  Delilah,
  Kiitos! Pakastimme joulukoristeiksi nuo ruusut piimäpurkissa. Silloin ei ollut vielä tietoa, että ne kukkisivat näin pitkään. Ajattelin jopa, että sellaisen voisi viedä vaikka haudalle pakkasten alettua.

  Kakkuvuoassa voisi jäädyttää vaikka haluamansa näköisen kranssin.

  VastaaPoista
 5. Kun viime vuosituhannella muutin Kuopioon, pääsin luistelemaan luonnonjäällä. Myöhemmältä ajalta en vastaavanlaista jäätalvea muista.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!