11. tammikuuta 2010

Pastellipakkasta(kin)

Ensimmäisen kerran tuli kuljetuksi poikki Suomen pakkassäässä. Seurattavaa ja katseltavaa riitti. Lämpötilamittari esimerkiksi. Sokerikuorrutetut koivut ja tykkylumiset kuuset. Viimeksi mainitut erottuvat selvästi yksilöinä painavassa lumipuvussaan. Siinä on vaikeaa nähdä metsä puilta. Kesällä on toisin. Havupuut ovat vain vihreää taustamattoa lehtipuiden eri vihreille sävyille.

Kärnänkoskella alkoi aurinko kirkastaa puiden latvat aiemmin kuin mihin Puijon katveessa on tottunut. Puhtaan lumen ja auringon yhteisheijastus on niin viiltävän kirkasta, että tuskin kahdetkaan aurinkolasit olisivat riittäneet suojaamaan vetistäviä kuivia silmiä. Mikä paradoksi tuokin. Silmät ovat kuivat, kun ne vetistävät.

Jonkin matkaa kimalteiset koivut ja muut tienvarren kasvustot häikäisivät. Auringon aletessa sai ihmetellä pitkiä varjoja ja lopulta Pohjanmaan lakeuksilla päivänlasku alkoi maalata meille akvarelleja. Reitti oli kuin uusi talvipakkaspuvussaan. On ollut sumuisia, sateisia, yöllisiä ajoja suuntaansa. Tällä kertaa oli aurinkoista molempiin suuntiin. Paluumatka rasitti enemmän silmiä, kun satuimme näkemään valtaisan halovaloilmiön. Kuvasin sitä vastavaloon ja näin lopulta melkein tähtiä, vaikka aurinkolasit olivat silmien suojana.

Totta puhuvat. Täällä on vähiten lunta tällä hetkellä. Suomenselällä lunta näytti olevan eniten silmämääräisesti arvioiden. Pakkanen vaihteli 15 ja 29 asteen välillä. Onneksi vain pari autoa näkyi jääneen (tai tarkoituksella jätetyn) tien varteen. Sen sijaan polanteiden aiheuttamia melkein-ojaanajojälkiä näkyi runsaasti.

10 kommenttia:

 1. Hieno tuo Sinun kuvasi haloilmiöstä! Voisi kokea sen vähän pelottavanakin, jos ei eläisi nykyaikana. Liittäisi sen johonkin maagiseen, yliluonnolliseen.
  Tämä leuto sää on tervetullut, kovalla pakkasella ei meinannut uskaltaa ulos mennä. Pysyttelisipä lämpö kuitenkin hiukkasen pakkasella, lumi on niin kaunista ja antaa valoa. Talviterveisin Laila

  VastaaPoista
 2. Laila,
  Nyt näyttää lauhtuneen kunnolla, mutta kirkkaus katosi saman tien. Juuri ja juuri näkee rantaan.

  VastaaPoista
 3. Olihan mahtavat haloilmiöt, olen kai kerran elämässäni nähnyt jotain vastaavan tapaista vähemmän upeana versiona.
  Talvimaisemia on kiva katsella auton ikkunasta. Kuvailusi herätteli muistoja opiskeluajalta jolloin ajelimme talvisin lakeuksien halki Pietarsaari Tampere väliä, kaikenlaiset värit taivaalla olivat tervetulleita ilmiöitä.

  VastaaPoista
 4. Sirokko,
  Mainitsemasi väli on minulle outo. Ajoimme Kuopiosta Viitasaaren ja Kyyjärven kautta Vaasaan. Paluumatkalla tasaisen lakeuden jälkeen Keski-Suomen kumpuileva maasto vaati jo keskittymistä liikenteeseen. Lakeuksilla riittää taivasta.

  VastaaPoista
 5. Olen pyöräillyt useasti Kuopiosta Viitasaaren ja Kyyjärven kautta, mutta en Vaasaan, vaan Alajärven kautta ielleen.

  VastaaPoista
 6. a-kh,
  Ohi vilahtivat Konginkangas, Saarijärvi, Karttula (tuli KooTee mieleen), Laukaa jne...
  Pitkiä ovat pyöräretkesi olleet. Minä kun en tahdo jaksaa edes autossa istua.

  VastaaPoista
 7. Tuttujen kylien kautta olet kulkenut.

  VastaaPoista
 8. po. Karstula tietenkin. Karttula on väärässä suunnassa.

  VastaaPoista
 9. Meinasin jo korjata ;)

  On hauskaa lukea, että olet ollut noin paljon liikkeellä, eikö pitkä istuminen autossa ota selkään?

  Kaimanikin heitti kameransa mereen ja lopetti kuvabloginsa. Harmi,sillä Utön kuvia on ollut mukava seurata.
  Nyt blogillani seurataan taas kuvia Kuopiosta ja tietty kaikkia muitakin kuten tätä. Olen ollut aika laiska kommentoimaan, mutta toki käyn myös täällä.

  VastaaPoista
 10. KooTee,
  Olisit vain korjannut. Eihän siinä ollut kuin yhden kirjaimen virhe.

  Ottaa se selkään. Eilen fysioterapeutti hiukan venytti lihaksia ja määräsi liikettä, mutta ei missään tapauksessa autolla.

  Kommentointilaiskuutta on täälläkin päässä. Ja aika moni on lopettanut blogejaan. Minunkin pokkarini ilmoitti eräänä pakkaspäivänä, että "tapahtui virhe". Ettei olisi enne?

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!