9. heinäkuuta 2009

Ennusteen mukaan

Vilkaisin paikkakuntakohtaista sääennustetta. Se lupasi kovaa sadetta tänne tänään 15-16. Totta tosiaan. Se piti tismalleen paikkansa. Peltikatto soi ja vesi virtaa noronaan pihakiveyksiä pitkin. Kovaksi kuivunut maa ei ehdi oikein jaolle. Lempeää ja pehmeää kesäsadetta luonto kaipaisi eikä tällaisia voimakkaita ryöpsäyksiä. Jotenkin sääheiluri on jäänyt ääriliikkeeseensä, hallasta helteeseen, kuivuudesta kaatosateisiin. Sen verran oli kosteutta jo eilen ilmassa, että ensimmäinen itikka löysi ranteeni.

Kastehelmiä kuvatessani löysin ensimmäisen kypsän ahomansikan. Maitohorsmat alkavat olla kauneimmillaan, siis puoliksi auki. Mesiangervot ja apilat tuoksuvat luonnossa. Omassa pihassa vihattu kurtturuusu, kerrottu ja yksinkertainen, tuhlaa tuoksuaan. Enemmän kuitenkin odotan harjaneilikoiden avautumista.

Marjoja ei kahdesta syksyllä leikatusta mustaherukkapensaasta juuri tule, karviaisessakaan ei taida olla kahtakymmentä marjaa enempää. Onneksi löytyy marjanviljelijöitä. Mansikkaisännät ja -emännät eivät ole koko kesänä saaneet iloita. Keväällä myyrätuhot, alkukesän kuivuus ja kylmyys, samaa kuivuutta ja koleutta parhaaseen mansikka-aikaan. Ei ihme, että hinta pysyy korkeana. Etelän sato lienee jo kypsynyt. Täällä iloitaan siitä, että saatamme saada kunnonkokoisia mansikoita tämän jälkijunassa tulleen sateen myötä. Kesä kuin kesä, keli kuin keli, hinta kuin hinta, lähiaikoina niitä herkullisia punaposkisia marjoja ostettaneen. Poimijoiksi ei meistä ole.

Kuva ötököiden vikuuttamasta rentunruususta sopii jotenkuten päivälehden (SS) sutkaukseen kasvihuoneilmiöstä. "....On se tämä varsinainen kasvihuoneilmiö, mikkään ei ennee kasva kun kasvihuoneessa..."

4 kommenttia:

 1. Olemme taas tulossa Savon suuntaan: kesäsade ropotuksineen on rauhoittavaa, mutta rankkasateen vaikutus voi olla kasvustolle, miksei ihmisillekin, haitallinen.

  Sutkauksen Alma on oikeassa: kyllä osasikin olla taannoin kylmää saaressa. Olen ruvennut uimaan märkäpuvussa, se helpottaa kun heittäytyy Kallaveteen :).

  Täälläkin koko päivän satanut ja tuullut, nyt kirkastuu.

  Mansikoita pitänee tulla tutkimaan ensi viikolla torille. Ehkä oikein kukkaron ja kopan kanssa.

  VastaaPoista
 2. Lastu,
  Kahtena päivänä oli kesälämmin vesi tässä kohdalla.

  Kyllä se tästä vielä lämpenee.

  Laitoin muuten leivän nousemaan (ohjeesi mukaisen, paitsi että meillä oli vain kuivahiivaa). :)

  VastaaPoista
 3. ilmojen armoilla. Joskus niin ihanien, ett haluaa syleillä koko maailmaa, mutta sitten maailma syleileekin takaisin.
  Kauniskesäilmatuoksuineenjaonnellisine ajatuksineen juuri tulossa.

  VastaaPoista
 4. Utukka,
  Kiitos että lähetit kauniin ilman tänne. Nyt paistaa aurinko, mitä nyt vähän tuulee. On ponnistettava ulkoilmaa nuuhkimaan.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!