18. huhtikuuta 2009

Down by the Laituri

(Klik! Kuva on tahallisesti isossa koossa.)

Samalla kun vilkuilen tuon tuostakin ikkunasta alas rantaan, vastaan Inkiväärin valokuvahaasteeseen. Kysymys on kuvissani usein toistuvasta teemasta. Kollaasin kuvissa, yhtä lukuun ottamatta, jokaisessa on yksi ja sama laituri. Se on ollut monessa muussakin kuvassani mukana, milloin pääosassa, milloin viitteellisesti. Se on vuosien mukana vaihtunut uudeksi, huojunut ja rapistunut askelteni alla. Olen kuvannut sitä päältä ja alta. Sen tolpat ovat olleet kamerajalustani yrittäessäni kuvata nousevaa tai laskevaa aurinkoa, sumuja, sateenkaarta, hallan tanssia, varjoja, veden väikkeitä, pilvien piirtoja, lasten vesileikkejä.

Mitäkö vilkuilen? Ihmettelen hyytävän viiman nostattamaa lumituiverrusta jäällä ja seurailen, miten aiemmin talvella kaadettujen puiden rungot muuttuvat konevoimalla polttopuiksi ja risut kasautuvat rantajäälle valtavaksi kokoksi. Kaislikkoon lähelle laituria. Talkoilla.

Allakan mukaan on kevät. Jokunen krookus on auennut kaukolämpöputken kohdalla. Vuorenkilpien ja sinivuokkojen lehdet osoittivat elonmerkkejä toissapäivänä. Nyt on toisin. Käsittääkseni kevään tulo on pysähtynyt koko maassa muutamaksi päiväksi.

___

Edit 19.4.

Täältä löytyy muutama Picasa3: lla tekemäni kollaasi. Haasteen voi napata mukaansa kuka tahansa. Hyvää sunnuntaita!

14 kommenttia:

 1. Laiturilla minäkin aina olisin, jos sellaisen omistaisin.
  Vai on kevät pysähtynyt. Eilen kuulin enteilyä, että Global warming alkaisi pysähtyä 2010. Olisikohan siitä jo kysymys (hah), joten kestä vielä urheasti pari viikkoa, ja sitten se kevät, "Se on sitten kevät" M-L V.
  Hienoja kuvia! Olet taitava kuvaaja! Valkoinen kollaasisi sai vetämään henkeä!

  VastaaPoista
 2. Utukka,
  Tämä laituri on asukasyhdistyksen yhteislaituri. Ei aina siis vapaa. Mutta esim. kesäaamuisin ennen kuutta aina. :) Olisipa oma!

  Global warmingia olen itsekin ajatellut tässä kylmyydessä.

  Kiitos kehuista. Kollaasit tekee tuo Picasa, kun vain valitsee itse ensin kuvat. Itsekin pidin siitä valkoisesta. Ei tulisi otetuksi kuvia, ellen bloggaisi...

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Voi , että kun tukisi kesä . Laiturille tekisi mieli . Meillä on mökki ja laituri ym. mutta viime kesänä ei oltu montaa päivää .Ihan mökin haaskausta sellainen . Siellä naapurit olivat jo kerraan luuleet , että me on kuoltu , kun ei käydä mökillä . Mies ei tahdo viihtyä , kun ei ole siellä tekemistä !!!

  VastaaPoista
 4. Hieno kollaasi laiturin eri vaiheista ja veden olomuodoista - pikavilkaisun jälkeen piti tarkentaa katsetta olettamaani uimariin, sehän olikin pyöräilijä eikä suinkaan vetten päällä:)

  Allakka ei voi olla väärässä, mutta sää on väärään aikaan liikkeellä - hyytävän kylmä puuskittainen tuuli täällä puhaltaa. Oltiin kirkossa hautajaisissa (ei läheinen) ja tuuli vinkui jossain nurkissa tai ikkunanraoissa luoden vähän aavemaista tunnelmaa...

  VastaaPoista
 5. Katselin pitkään kuvaa suuressa koossa: ihana ranta, ihana maisema, ihana laituri, ihanat säänvaihtelut. Kyllä se kohta on taas täällä, kesä. Vanha kansa sanoi, että uusi lumi on vanhan surma.

  VastaaPoista
 6. Millä ihmeen ohjelmalla ihmiset näitä kollaaseja oikein tekevät? Kokeilin Picasaa, mutta sillä sain vain säännöllisiä, tasaisia neliöitä. sinunkin kollaasissa on suorakaiteenmuotoisiakin kuvia. Millähän tämä on tehty?

  VastaaPoista
 7. Kyllimarjaana,
  Kyllä se kesä vielä tulee. Meidän piti myydä mökki toissa vuonna, kun siellä oli liikaa tekemistä. Se oli sellainen vanha korven keskellä oleva isohko maatilan pihapiiri aittoineen. Nyt sillä on ihan uusi aktiivikäyttö.

  VastaaPoista
 8. Inkivääri,
  Kiitos! Laiturikuvia olisi ollut vaikka millaisia. Monenlaista menoa tuolla rannassa näkee. Veneet, vesiskootterit, tukkilautat, purjeveneet, luistelijat, hiihtäjät, pyöräilijät ja mopo- ja moottoripyöräilijät. Tällä kohtaa ei sentään autoja...

  Täällä ei lunta tullut kovin paljon, mutta viima toi mieleen arot.

  Neulekirppu,
  Paikka on sopiva moneen. Kunhan jäät lähtevät, minusta otetaan taas mittaa, vieläkö uskallan hileisiin.

  Maijamuru,
  Veden äärellä säävaihtelut näkyvät ja tuntuvat selvimmin.

  Kirlah,
  Tämä on tehty juuri Picasa3:lla. Siinä on muistaakseni ainakin 3 eri vaihtoehtoa. Kun valitsee kuvat ja klikkaa sieltä Kollaasi-kohdasta, samalla aukeaa valikko eri kollaasityypeistä. Yksi on mainitsemasi säännölliset neliöt, yksi asettelee kuvat satunnaisesti eri paikkoihin eri kokoisina ja muotoisina, yhdessä on valittavissa oleva keskikuva ja muut kuvat asettuvat sen ympärille. Kuvien järjestystä voi vaihtaa.

  En muista, oliko Picasa2:ssa näitä ominaisuuksia. Onkohan sinulla uusin versio?

  VastaaPoista
 9. No minulla sattuu näköjään tietysti olemaan versio 2. Ilmankos ihmettelin. Kiitos tiedosta.

  VastaaPoista
 10. kevät on siellä kuulemma 2 viikkoa myöhässä.

  VastaaPoista
 11. A-K.H.,
  Tuntuu että enemmänkin. Nytkin pakkasta hiukka vajaa neljä astetta ja pohjoisenpuoleista tuulta 10 m/s.
  Sentään pouta.

  VastaaPoista
 12. Hetken istuin laiturillasi. Veden kuvajaista jäin pitempään katsomaan.

  Kylmää on ja klomppista, ehkä tuulet lauhat pian saapuvat?

  VastaaPoista
 13. Kaanon,
  Mukava kun viivähdit. Ei kärsi vieläkään mennä laiturille istuskelemaan. Pakkasta on ja tuulta.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!