26. joulukuuta 2008

Vielä aattoaatoksissa

Heräsin aattoaamuna varhain ja nostin pienen kattilan hellanlevylle. Päätin toteuttaa ajattelemani poikkeuksen jouluperinteistä. Siis ohrapuuroa. Vaari nukkui sikeää untaan niin pitkään, että en malttanut odottaa hänen heräämistään. Istuin yksin aamiaisella keittiön joulunsinisellä liinalla ja kaislakaitaliinalla verhotun pöydän ääressä. Siinä sitä ehti kiertää ajatuksissaan kaikki läheiset ja rakkaat.

Ehti se järvi jäähän jouluksi. Vilkaisu tielle riitti. Tievalot eivät enää monistuneet veden pintaan. On kuin maa olisi kohonnut metrejä. Katse töksähtää heti rantaan. Huvituin ohrapuurosta. Päivälehti otsikoi ohrapuuron joulun ekoteoksi. Hih! Mutta ei se riisipuurolle maistunut. Vahva on perinteen ote. Siksi nyt tapaninaamuna, taas yksin hereillä, laitoin riisipuuron hautumaan. Yllätys herääjälle. Kanelia, sokeria ja maitoa. Jos tulee riisi kaukaa, niin tulee kanelikin. Se siitä ekoilusta.

Aattoiltana seurasin, vieläkö ekaluokkalainen uppoaa joulupukkisatuun. Jännitystä oli ilmassa. Ei tahtonut ruoka maittaa eikä laulujen sanatkaan muistua mieleen. Olihan pukille lähtenyt ainakin kolme kirjettä. Odotus palkittiin. Joulupukki oli kyllä jäädä laulamatta jatkamaan matkaansa. Lahjoja piti jo tutkia. - Paljon tuli lahjoja, mutta tulikohan sitä joulumieltä? - aprikoi Noora, 7v.

On lunta ja pakkanen käväisi kymmenessä asteessa. Melkein palellutin sormeni perinteisellä Puijon jouluvalojen kuvauskeikalla. Ihastuin kun näin valmiiksi softatun tornin ja maiseman. Nyt ei tarvitsisi tuskailla kuvien tarkkuudella. Tunsin miten kostea pilvi liikkui mäen laella. Muutamalla muullakin seikkailumetsään tutustujalla näytti olevan kylmä. Ja kamerat mukana.

Olen luvannut luistelu- ja hiihtokelit kaukaa tulijoille. Nyt näyttää kääntyneen asteen verran plussan puolelle. Tuuleekin melko navakasti. Katoilla on vielä toistakymmentä senttiä lunta. Jäisi jo pysyväksi.

10 kommenttia:

 1. Helsingissä ei ole hiventäkään lunta, ei ainakaan ydiskeskustassa. Jostain Tikkurilan tienoilta alkaa maasta erottua jotain lumentapaista.

  VastaaPoista
 2. AKH,
  Tällä on vedetty ladut jo Puijonsarven ympäri. Tosin suojasää pudotti lumet katoilta ja teki laduista vaaralliset. Antikkalan pellolla on hyvä hiihtää luomulatua.

  VastaaPoista
 3. A-k, Mitäpä siellä Helsinginseudulla lumella oikein tekisikään, puurouttaa vain liikennettä. Toinen hyvä puoli lienee, että voi kävellä pikkukengissä kesät talvet.

  Liisa

  Ohrapuuro on herkkuani, ja karjalanpiirakoitten täytteeksi se sopii mielestäni paremmin kuin riisi, mutta makunsa on meillä kullakin.
  Upea on kuusikuva ja kuusi!

  VastaaPoista
 4. Joulu se tulee Kaliforniaankin, joululaulut Supermarketeissa, valot kuusissa (vaikka kesäistä). Toiset kulkee turkissa, toiset siinä vierellä shortseissa! Perinteen ote on ihmisessä kova. Kunhan nyt Suomi pysyisi Suomena.
  Käytän ohraa paljon keittoihin ja muhennoksiin.
  Uudempi riisiruoka: pehmeäksi keitettyä riisiä, maustettu basilikalla, pieniä katkarapuja seassa, sidosaineena ehkä juustoa. Makoisa mössö.
  Kiva joulu sinulla lasten kanssa!

  VastaaPoista
 5. Teillä on sentään ollut joulutunnelmaa, jos lumesta puhutaan. Meillä oli lähes musta joulu. Mitä nyt pikkuisen kuuraa maassa pyhäpäivinä. :)
  Minä kyllä vierastan tuota ohraa ja riisipuuro se kypsyi aattoaamuna haudekattilassa. :)
  Meillä ei eskari-ikäinen lapsenlapsi oikein tahtonut uskoa pukkiin. Epäili, kun sillä oli samanlaiset housut ja kengät kuin ukilla ja äänikin niin samanlainen. :))
  Oikein hyvää alkavaa vuotta 2009 Sinulle ja terveyttä enentyvää! :)

  VastaaPoista
 6. Leonoora,
  Kyllä se ohrapuuro olisi asiansa ajanut, jos olisin tehnyt uuniversion.

  Puijon kuusi on muuten kauniimpi kuin torin. Sulkevat sekä tornin että majan, koska uutta yrittäjää ei ole. Pitävät auki 10. päivään tammikuuta asti venäläisten jouluvieraiden takia.

  Utukka,
  Tuota mössä pitää kokeilla, kunhan pääsee eroon noista jouluruuista.

  Säilyykö Suomi Suomena? EU viimeksi kielsi kotimaisen ruuan symbolien käytön ruuissa, joissa valtio on tukemassa tuotantoa. Kilpailu vääristyy. Direktiivejä pukkaa.

  Lapset ovat vieläkin täällä, siksi vähän täällä.

  Tarjuska,
  Jouluaatto oli kuin tilauksesta sopivasäinen. Pakkasta, lunta, siis jouluista.

  Kyllä täälläkin piti ottaa oikein valokuva isästä ja joulupukista, että olivat samaan aikaan paikalla. Tämänvuotinen joulupukki tuli jostakin syystä aurinkolasit silmillä sisään eikä ottanut niitä pois koko aikana. :)

  Hyvää alkavaa vuotta sinullekin. Koskaan emme tiedä mitä on edessä.

  VastaaPoista
 7. Neulekirppu,
  Kiitos samoin sinulle!

  VastaaPoista
 8. Hyvää ja tervehdyttävää uutta, alkavaa vuotta Sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 9. Leonoora,
  Kiitos. Hyvää uutta vuotta myös sinulle. Täällä paukkuu ja rätisee, vaikka sää ei ole mielestäni lainkaan ilotulitteille sopiva.

  Ihmeellsitä rahan viskelyä taivaalle.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!