14. marraskuuta 2008

Näyttö

Kesti tovin ennen kuin Anna Emilialle selvisi mistä näytöstä kirjoittaa. Näkyä, näkyvä, nähdä, näyttää. Nimisana näyttö vrt. käyttö, täyttö. Siis tietotekniikassa. Entä jos kuitenkin guuglaisi:

(Näyttöjen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat pikselin eli kuvapisteen koko (esim. 0,26 mm), resoluutio, kaistanleveys (kHz) ja virkistystaajuus (Hz). Nämä määräävät sen, kuinka tarkkaa näyttötilaa on mahdollista monitorilla käyttää. Nykyisissä monitoreissa värien määrä ei yleensä vaikuta käytettävään tarkkuuteen. Näytönohjaimen tehtävänä on piirtää kuvat näytölle, ja näytönohjaimen muistin koosta riippuu miten suuria resoluutioita ja värimääriä näytöllä voidaan esittää.)

Monitori. Moni tori. Monella torilla livekonserteissa onkin näkynyt isoja litteitä näyttöjä. Jotenkin on kai jännää, kun sama ohjelma, jota lavalla esitetään, pyörii koko ajan siinä taustalla. Ne ovat siitä hankalia, ettei tiedä kumpaa katsoisi. On niitä tarpeellisiakin: liikenneasemilla, koulujen käytävillä ja lennonjohtotorneissa. Vähiten miellyttävää on muuten seurata näytöltä vaikka mahalaukun tähystystä. No, nämä ovat esimerkkejä näytön käytöstä.

Asiaan. Näyttö on siis vain se ruutu, joka näyttää tarvittaessa kaiken millä kone ja netti on täytetty. Anna Emilian oman koneen näytön täyttää kaunis digikuva erämaajärvestä. Osin kyllä kuvan vasen laita on ikävästi kuvakeviidakon peittämä. Nämä näytöllä olevat kuvakkeet ovat oikoteitä laajakaistalle ja erilaisiin ohjelmiin. Aina kaikki ei kyllä toimi. Näyttö saattaa pimetä jonkin automaattisen päivityksen takia juuri pahimmalla hetkellä. Joskus se taas huutaa erroria. Kone on juuri toipunut vakavasta virheestä. Ottakaa yhteys ylläpitäjään…

Näyttö on erittäin herkkä kapistus. Koneen mukana tuli tarkat ohjeet siitä, miten sitä tulee paapoa. Se on pidettävä puhtaana, varottava koskemasta siihen terävillä esineillä jne. Rasvaiset sormetkin pilaavat sen. Sylimallisissa koneissa näytön paikkaa on mahdoton valita, joten kannattaa hankkia erillinen. Toisaalta kannettavaa konetta voi siirrellä mielensä mukaan. Näyttöä pitää myös säästää, mikä alkaneen taantuman aikana on ihan järkeenkäypää. Anna Emiliallakin on jokin näytönsäästäjäsysteemi pyörimässä. Sen kyllä luulisi kuluvan siinä, kun se koko ajan jotakin näyttää…, mutta ei hän ymmärrä tuosta em. virkistystaajuudestakaan mitään. Silmät tässä väsyvät.Taas.

______

Pakinaperjantaille 103. aiheesta.


11 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihan tututulta. =)
  Anna Emilian huolet ovat meillä arkipäivää. =)

  VastaaPoista
 2. Olikos Anna-Emilia jotenkin pehmosella tuulella tänään? Sanovat, että liika näytön tuijottaminen saa ihmisen näyttämään zombielta. Ei varmaankaan kannata uskoa, eihän? Virkistystaajuus tarkoittaa vaan yksinkertaisesti kahvitaukojen määrää päivässä.

  VastaaPoista
 3. Hallatar,

  Ihmeellistä on IT!

  Isopeikko,
  Kyllä, liika näytön tuijottaminen muuttaa silmät nelikulmaisiksi.

  Miksi selkokielisiä ohjeita ei ole edes käsikirjoissa? Siis lisää kahvitaukoja. Isopeikko osaa kääntää asiat suomeksi. Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Hauska oivallus pakinasi.
  Sitä selkokielistä opasta kaipaisi aika moni.

  VastaaPoista
 5. Mainio näyttöjuttu! Mukavaa luettavaa.

  VastaaPoista
 6. Mk ja Aimarii,
  Voi kiitos. Unohtuivat kokonaan navigaattorit, peruutustutkat jne. Näitähän riittää.

  VastaaPoista
 7. Hihih! Näyttää ihan näytöltä!

  VastaaPoista
 8. Ensin oli radio, jota tuijotettiin vaikkei kuvaa ollutkaan, sitten tuli televisio, jossa oli kanavia vain kaksi ja osan ajasta ruutu oli pimeä ja nyt on laajakaistanäyttö ja välillä tuntuu kaistapäältä, eikö viidakosta löydy mitään vai näkyykö liikaakin. Ennen oli yksinkertaista, nyt on monimutkaista.

  Ihanan selkeä, myötäelävä pakina näytöstä.

  Onnea nimipäivälle!

  VastaaPoista
 9. Mimosa,
  Ajattele, kaikki ei ole sitä miltä se näyttää. Tämä virtuaalikin on ihan tavallista elämää. Opin eilisestä Tohlopin kasvatuskeskustelusta.

  Lastu,
  Monimutkaista on, mutta ihan normaalia ja tavallista ja jokapäiväistä... (ks. ed. vast.)

  Mukava saada nimipäiväonnea. Kiitos!

  VastaaPoista
 10. Vitsikäs ja monelta eri kantilta näyttöä tarkasteleva juttu:
  "Monella torilla livekonserteissa onkin näkynyt isoja litteitä näyttöjä."
  Hauskalla tavalla informatiivinen, juu!

  VastaaPoista
 11. Kutuharju,
  Kiitos. Miten me tulimme toimeen ennen ilman näyttöä?

  Tämä Blogger näköjään muuttuu melkein päivittäin. Nyt hän on havainnut, että erisnimet kirjoitetaan isoilla kirjaimilla. Juuri kun monet bloggaajat ovat vallan luopuneet niistä. :)

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!