15. lokakuuta 2008

Entten tentten?

Olin aamulla purentafysiologilla. Oikeavoittoinen oli. Siitä oiva aasinsilta alkaneisiin vaaleihin. Hiottiin hiukan ja nyt vasemman puolen hampaatkin ottavat osaa purentaan. En taida olla yksin tämänkään ongelmani kanssa.

Olen enemmän kuin pulassa. Jääköhän äänestämättä? Jos kuntavaaliehdokkaat ovat vastanneet samanlaisella mutu-tuntumalla vaalikoneiden kysymyksiin kuin itse olen yrittänyt pari päivää vastata, koko touhu näyttää arpapeliltä. Olen kokeillut Ylen ja MTV3:n vaalikoneita. Jälkimmäisen nuorille tarkoitettua versiotakin. Joka kerta loppututos on ollut täysin erilainen. Ylen koneella lähimmäksi kantojani pääsi eräs ehdokas muistaakseni n. 80 prosentin tarkkuudella.

MTV:n vaalikoneella pallukoiden paikalleen asettelu oli hankalampaa, vaikka olenkin melko tottunut näppäilijä. Ja kas kummaa, tuli vaikka kuinkan monta yli 90-prosenttisesti samaa mieltä kanssani olevia ehdokasta. Ei tällaisesta ole mitään apua äänestäjälle, joka ei pääse kasvokkain ehdokkaiden kanssa. Ehdokkaiden on ollut melko helppo ruksia mielipiteitään kotikoneilta. Ja ovatko kysymykset lainkaan merkittäviä itse valtuutetun tehtävän kannalta? Vai ollaanko vain yleiseksi tiedetyn mielipiteen takana varmuuden vuoksi? Ja ovatko minun omat mielipiteeni kunnan edun mukaisia? Liian monta muuttujaa?

Kaikki puolueet tuntuvat ajavan samoja asioita vain hiukan eri sanankääntein. Lehtimainonnassa kikkaillaan vaikka kääntämällä vaalimainos ylösalaisin, jotta aamukahvipöydässä aviopuoliso voi lukaista iskusanat ja -lauseet odottaessaan saavansa edes puolikkaan päivälehdestä itselleen silmäiltäväksi. Miten tämä vaalitouhu on tällaiseksi pullamössöksi mennyt, ettei tavallinen kuolevainen ota siitä mitenkään selvää. Paljon puhetta, vähän villoja.

Postilaatikkomainonta on ollut melko hiljaista (tai sitten mieheni on kantanut ne lappuset suoraan paperinkeräykseen). Mitähän tekisin? On aika ennakkoäänestää, mutta ketä? Tuttu, tunnustettu, arvostettu, ahkera, aikaansaapa, empaattinen, rohkea, nuori, keski-ikäinen, eläkeläinen, se sama kuin viimeksi? Siinähän pähkäilen ja jos jonnekin liikkeelle pääsen, olen kuulolla. Miten te teette?

Edit. klo 18.30 Huomasin, että Pissismummokin on muuten testannut jotakin apparaattia. :)

6 kommenttia:

 1. Niin pähkäilen minäkin!!!??? En löydä omien arvojeni mukaista ehdokasta. Täytyy vaan tsekata tarkemmin, kyllä se ehdokas varmaankin löytyy!!!Toivotaan niin.

  VastaaPoista
 2. Marjamatilda,
  Näkyihän tuota vaalipostia taas tänään tulleen. Enimmäkseen kyllä isoja kuvia. :)

  Ehkä se oma ehdokas vielä löytyy.

  VastaaPoista
 3. Koska en tänäkään vuonna asettunut ehdokkaaksi Kuopiossa, älä äänestä ketään. En äänestä minäkään.

  VastaaPoista
 4. A-K.,
  Näinköhän demokratia toteutuu?

  VastaaPoista
 5. Minulla on onneksi ehdokas, jonka kanssa olen istunut saman pöydän ääressä pelaamassa lautapelejä. Uskaltaa äänestää...

  VastaaPoista
 6. Mikko,
  Pelien aikana ehdokkaan varjelluitmatkin piirteet, reaktiot, tullevat esiin. :)

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!