19. tammikuuta 2008

Kiusa se on pienikin kiusa

Tutuista paikoista otetut ilmavalokuvat ovat mielenkiintoisia katsella. Eilen illalla lukiessani mielikuvalentelin mm. Kaipolan yläpuolella. Muistui monta asiaa mieleen. Olin siellä yhden kesän töissä paperitehtaan laboratoriossa. Tutkin massaa ja sitten valmista tuotetta l. paperia, jonka valmistaminen tämän päivän Suomessa alkaa olla liian kallista. (Jos olen oikein ymmärtänyt.)

Työ oli kolmivuorotyötä. Työvaatteena oli valkoinen itsetuntoa kummasti kohottava työtakki. Se piti muistaakseni itse hankkia, koska minulla on tallella yksi sellainen vieläkin. Tai ainakin oli viime kesänä. Saattoi se mennä Kontin säkkiin. En pitänyt lainkaan massan analysoinnista, koska en omasta mielestäni oikein hallinnut sitä. Jo itse näytteen hakeminen oli pelottavaa. Tehdassalissa oli valtavasti desibelejä, mutta jostakin syystä 60-luvulla ei käytetty kuulonsuojaimia. Ei edes korvatulppia. Tai me laborantit emme ainakaan käyttäneet.

Sen sijaan valmiin tuotteen tutkiminen oli mukavaa työtä, vaikkakin kiireistä. Paperipojat toivat vihertävissä putkiloissa useita näytteitä vuoron aikana. Entinen piti aina saada alta pois ennen seuraavaa. Leikata, punnita, ottaa lujuudet, sileydet, painot yms. Kaikki kirjattiin muistiin lomakkeille. Paljon siinä sai pyörittää käsin veivattavaa laskukonetta. Kerran koko homma meni kyllä työpaikkakiusaamisen puolelle.

Palopukit ovat minulle tuttuja ötököitä. Niitähän on aina siellä missä on vastasahattua puuta, esim. lautataapeleissa. Yksi palopukki kerrallaan ei haittaa maalaistyttöä lainkaan, vaikka se tarraisi napakasti ihoon kiinni. Eräs paperipojista (tai ehkä se oli porukan jäynä) toi paperirullakotelossa tuliaisiksi työpöydälleni kymmeniä palopukkeja. Koska työ oli hektistä jo muutenkin, oli iskeä paniikki. Miten hävittää hetkessä kymmenet öttiäiset? Muistaakseni sain apua työtovereilta ja paperi tuli tutkituksi ajallaan. Ja maailma sai paperinsa laadukkaana.

8 kommenttia:

 1. Mökkeröllä noita palopukkeja tippui yöllä niskaan. Ovat sen verran suuria, että vähän kyllä inhotti. Mökki oli juuri valmistunut ja puu tuoretta ei niitä enää siellä näy. :)

  VastaaPoista
 2. Leena,
  Eivät olleet varmaankaan mukavia petikavereita. Tuosta tuli taas mieleen luteet. Ehkä kirjoitan niistäkin vielä joskus. :)

  VastaaPoista
 3. Hei! Käy Arrun blogissa: http://arru.vuodatus.net noutamassa kukkasia!

  VastaaPoista
 4. Arru,

  Kiitos päiväni pelastamisesta!

  VastaaPoista
 5. Matalalla olet lentänyt. Oikein hyvä kuva.

  VastaaPoista
 6. AKH,
  Siipeni ovat jotenkin kutistuneet. :)

  VastaaPoista
 7. Kyllä yksikin tukkimiehen täi kerrallaan riittäisi. Vai että oikein kymmenittäin sait. Jospa takana oli sama "tauti" kuin mikä pistää pojan vetämään tyttöä letistä ;)

  VastaaPoista
 8. Paju,
  Näin jälkeen päin ajatellen käväisi mielessäni myös tuo vaihtoehto. Taisin olla 18-kesäinen silloin.

  "Ennen olin nuori ja nätti,
  mutta nuoruus jätti,
  mutta nätti jäi." ;)

  Vaatimattomuus kaunistaa.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!