30. syyskuuta 2007

Sumuinen sunnuntai

Enpä jaksanut nousta odottamaan päivänkoittoa puoli viideltä. Mielessäni kyllä kävi, että saattaisi olla sumusää ja voisi saada viehkoja kuvia. Yllätyksekseni sumu ei oikeastaan ole hälvennyt vieläkään. Eli aamupuuron ja -kahvin jälkeen sukelsimme sumuun vasta kahdeksan jälkeen. Muutaman sadepisaran putoilu ei haitannut. Polut ovat jo peittyneet kuolleisiin haavanlehtiin.

Järvellä sumu oli niin sakea, ettei vastarantaa näkynyt. Lukuisista kuvista ei juuri erota horisonttia eikä paljon muutakaan. Kiersimme pienempien vesien äärelle. Siellä kuviin sai jo syysvärejäkin mukaan. Silmäni seuraavat tienpenkkoja ja polunvarsia, koska tasapainoilu on hiukan hankalaa. Oudonnäköiset kasvit pistävät silmään tavanomaisten apiloiden, siankärsämöiden yms joukosta.

Jättipalsamin vaaleat ja tummat isot kukat ovat vielä hengissä. Bongasin lemmikkejäkin. En muista nähneeni niitä ennen näin myöhään syksyllä. Yhteen polunmutkaan piti oikein seisahtua pitemmäksi toviksi, koska ihmettelin jättipalsamin kummallista kukintoa (Ks. kuva). Lehdistä tunnistin kasvin, mutta kukat olivat pieniä ja melkein valkoisia. Päätimme ottaa niistä kuvan (valitettavasti siitä ei tullut tarkkaa) ja selvittää, onko kyse palsamista. Toinen pariskunta pysähtyi kahden koiran kanssa samaan paikkaan ja tiesi kertoa, että jättipalsoja ovat ja että kyseessä on ns. toinen kukinta. Ei aina näköjään tarvita internettiä tai tietosanakirjoja. Vastaukset kävelevät vastaan. He olivat jo ilmoittaneet asian kaupungin puisto-osastollekin. Lähistöllä oli myös vielä kaukasianjättiputkiesiintymä, jotka on suurelta osin saatu häviämään tästä kaupunginosasta.

Omassa pihassa tutkin sitten tarkkaan, millaisia parin jättipalsamin kukat ovat. Ihan ovat tavallisia ja valtavan isoja. Jos lämmintä riittää, seuraan, ilmestyykö näihin ns. toinen kukinta, joka näyttää siis paljon vaatimattomammalta. Aina löytyy uutta. Laittakaa kommenttia, jos olette nähneet vastaavaa.

8 kommenttia:

 1. Minullakin on jättipalsameja sekä etu- että takapihalla, ja ne kukkivat edelleen ensimmäistä kukintaansa ja poksauttelevat samalla siemeniään. Nyt aion kyllä tarkkailla niitä, kun tiedän tuosta toisesta kukinnasta. Lämmintähän riittää, ja ellei pakkasia tule, sen ihmeen voi nähdä.

  VastaaPoista
 2. Iines,
  Ne kukat olivat vain 2-2,5 sentin pituisia, siis todella pieniä. Tuosta kuvastahan se koko ei erotu (eikä paljon muutakaan).

  VastaaPoista
 3. Surullinen sunnuntai

  VastaaPoista
 4. Päivittäisen kävelyreittini varrella kasvaa jättipalsoja. En ole huomannut niiden kukintojen muuttuneen, vaikka kumman kauan ovatkin kukkineet...

  VastaaPoista
 5. Haavetar,
  Impatiens glandulifera (policeman’s helmet), siis jättipalsamin nimi viittaa siihen kärsimättömyyteen, millä ne kasvavat ja lisääntyvät. :)

  Minusta pikemmin kitkijän kärsimättömyyteen, koska olen yrittänyt hävittää niitä. Ne eivät todellakaan häviä muuten kuin kitkemällä taimi kerrallaan varhain keväällä. Yhdestä siemenkodasta saattaa poksahtaa peräti 800 siementä. On tällä kasvilla kiire valloittaa maailma.

  Tänä aamuna taas tarkkailin, onko uusia nuppuja ja löysin yhden valkoisen normaalikokoisen yksilön.

  VastaaPoista
 6. KH,
  Surua ja iloa mahtui päivään, mutta sumu ei ole syy. Syy(s) löytyy täältä
  neljän seinän sisältä.

  VastaaPoista
 7. Jättibalsami, tämä tieto minulta puuttuikin. Kiitos Liisa!
  Kasvatin itse "köyhän kukkia" eli vanhanajan balsameja ruukuissa.

  Nopeasti nuo jättibalsamit leviävät täälläkin. Jopa tuossa lähellä pääväylän varrella niitä voi ihailla. Kaunita väriläiskiähän ne tien varsilla ovat, mutta jos ne valtaavat yhä enemmän ja enemmän elintilaa täällä talojen puutarhoissa ja lenkkipolkujen varsilla, niin liika on aina liikaa :D

  VastaaPoista
 8. Leonoora,
  Minua harmittaa, kun vanhanajan ikkunalla kasvatettava palsami pääsi häviämään. Kerran täällä eräs naapuri kiersi tarjoamassa niiden taimia, mutta valitattavasti omani oli niin heiveröinen, etten saanut sitä kasvamaan. Se oli kyllä kiitollinen kasvatettava, niin kauan kun muisti ottaa ne siemenet talteen...

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!