23. heinäkuuta 2007

Muistoja "Moskovasta"

Olen toki käynyt Moskovassa, mutta teinivuosien "Moskova" on aivan eri paikka. Se oli nimittäin työväentalo Höytiällä. Luin, että kyseinen punamullalla maalattu hirsirakennus on purettu jo 1970-luvulla, mikä tuntuu minusta oudolta, koska muistan sen olleen kutakuinkin hyväkuntoisen vielä 60-luvun alussa. Tietenkin teini-ikäisen tyttölapsen silmiin sattuivat muut seikat kuin mahdolliset talon vauriot.

Miksi se on niin syvästi muistoihini piirtynyt paikka? Ensinnäkin, siellä näytettiin kylän elokuvat. Asuimme tien toisella puolella Mäki-Matin myymälässä ja sivutoimiin kuului mm. näiden elokuvien näyttäminen. Luulen katsoneeni muutaman lapsilta kielletyn elokuvan työväentalon puupenkissä istuen, koska jouduin joskus jopa koneenkäyttäjäksi.

Toiseksi, edistysmielisessä osuuskaupassa toimi Naiset mukaan-toimikunta, joka järjesti joskus iltamia ja ainakin pikkujoulujuhlan joka vuosi. Me penskat saimme esiintyä niin paljon kuin vain halusimme, koska muista esiintyjistä ei ollut tunkua. Näyttämö esirippuineen ja takahuoneineen tuli todella tutuksi. Muistan olleeni juontajana, tervehdyspuheen pitäjänä ja tietenkin erilaisissa näytelmärooleissa.

Kolmanneksi, talossa tanssittiin iltamien lopuksi. Tuohon aikaan tanssilupa irtosi yleensä vasta rippikoulun käyneille, mutta mitä lie vanhempani ajatelleet, kun sallivat minunkin siellä notkua ohjelman loputtua. Ainakin yhden kerran joku haki minua tanssimaan. Aika häkellyttävä kokemus. Karkuunkaan en kilttinä tyttönä uskaltanut juosta. Kavaljeerin nimeä en muista, mutta kylän poikia hän oli ja osasi viedä, tanssitaidotonta. Sitäkään en muista, oliko musiikki elävää haitarimusiikkia vai oliko jo tuolloin dj:t keksitty. Kahvia ja virvokkeita oli tarjolla ja tupakansavua runsaasti. Vasta aikuisiällä olen tajunnut, että jouduin liian nuorena mukaan aikuisten juttuihin. Ehkä siksi tanssikärpänen ei päässyt puraisemaan. Kahden käden sormin voin laskea yritykset käydä lavatanssien seinäruusuna.

Edit 250707

Vaihdoin kuvan sopivampaan. Digikuvattu vanhasta valokuvasta (v.1971)

6 kommenttia:

 1. 70-luvulla tosiaankin hylättiin käytöstä purettiin käyttökelpoisia hirsirakennuksia. Se oli sen ajan "kehitystä", se. Rakennettiin sairaita taloja ja hylättiin terveitä

  Muistan, kuinka vuosisataisen hirsisen asuinrakennuksen viereen rakennettiin tasakattoisia muovihökötyksiä. :(

  VastaaPoista
 2. hylättiin käytöstä JA purettiin

  VastaaPoista
 3. Vantaalla oli Sirppiliiteri ja Helsingissä punatautisairaala. Täällä Kuopiossa on ollut Rupla.

  VastaaPoista
 4. Ja meille loisti valot Moskovan.

  VastaaPoista
 5. Moskovassa pitäisi päästä käymään. Minulle jäi Pietarista niin mukava kuva, että ehkä Moskovaankin uskaltaisi lähteä :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista!

  Celia,
  Purettuja rakennuksia emme saa takaisin. Ja sairaita taloja tuntuu riittävän kouluista ja sairaaloista lähtien.

  AKH,
  Moskovassa olen ollut pari kertaa, kerran kesähelteellä ja toisen kerran tulipalopakkasella joulukuussa. Ilmanala on siellä toisenlaista kuin meillä.
  Silloin 90 ruplan kuukausistipendillä tuli loistavasti toimeen. Nyt ovat ajat toiset.

  Jussi,
  Ei kai Moskovassa tavallisen turistin tarvitse olla sen varovaisempi kuin muuallakaan. Kiova on myös kaunis kaupunki.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!