Valkea joulu on se tavallinen vanha hyvä joulu. Kun vielä pystyin hiihtämään, minulla oli tapana jouluhommien valmistuttua lähteä hiihtoretkelle rauhoittumaan.
Eksyin ensimmäisenä vuotenani tässä kaupungissa tuonne latuverkkoon. Kiersin samaa vitosen lenkkiä osaamatta kääntyä ladulta oikeassa kohdassa. Mäkisessä maastossa risteykset vain vilahtelivat ohitse ja aina jonkin ajan kuluttua tunnistin maiseman samaksi. Löysin lopulta kotiin. Kolmannella kierroksella. Sen jälkeen olen hiihtänyt lähilatuja niin paljon, että tunnen ne kuin omat taskuni. Osaan myös varoa paikat, jossa olen kaatunut. Kaksi talvea on mennyt hiihtämättä. Hiihtämistä jos mitä kaipaan.
Sukset olivat lapsena mieluinen lahja, vaikka ne olivatkin välttämättömyys. Ehkä juuri sen vuoksi. Ja surullisinta oli, jos ne katkesivat heti ensimmäisinä päivinä. Muistan niin käyneen jollekin sisaruksistamme. Puusukset tapasivat oieta kärjistään ja niitä piti muotoilla aika ajoin jonkinsorttisilla puristimilla. Ehkä kerran porukalla verannan kaidepuiden välissä yritimme katkaistakin vanhat sukset, että saisimme uudet hienot sälesukset.
Tervaaminen kuului myös suksien huoltoon. Nykyisistä suksivoiteista, -puutereista, -teipeistä ja liistereistä ei nähty edes unta. Oikein nihkeällä kelillä suksen luistoa parannettiin kynttilällä. Aika taitaa kullata muistot, koska en juuri muista hiihtäneeni lipsuvin suksin lapsena. Aikuisena kyllä useinkin. On pitänyt kääntyä jopa takaisin, nöyränä sukset ja sauvat kainalossa, kun luisto taaksepäin on ollut parempi kuin menosuuntaan.
Voitto-siteet, rotanloukut ja Y-siteet muistan ajalta, jolloin siirryttiin monoihin. Itse en muista saaneeni koulusta monoja. Niitä kuitenkin jaettiin tarvitseville. Nykyään ei kai tulisi kuuloonkaan jakaa köyhäinavustuksia luokan edessä kaikkien oppilaiden nähden. Umpihankihiihto, tuttu juttu sekin lapsuudesta, on saanut omat spesiaalisuksensa ja –kilpailunsa. Tällaisia tulee mieleen, kun katsoo ulos ikkunasta aatonaattona ja näkee vapaana vellovan veden. Eikä ole stressiä eikä kiire minnekään. Eikä lunta kuin nimeksi.
En ole koskaan pystynyt hiihtämään sinulla on kuitenkin monien vuosien "hiihdot" takanasi. Ole iloinen niistä. :D
VastaaPoistaTunnelmallista ja rauhaisaa joulua, sekä terveyttä ja iloa tulevalle vuodelle, ja kiitos vierailuistasi sivuillani!
VastaaPoistaEnnen jaettiin "tossurahaa". Meillä maaseutukoulussa hiihdettiin lenkkareilla. Varattomat saivat kumiteräsaappaita, joihin vielä otettiin pari numeroa kasvunvaraa. Pisimmät koulumatkat olivat 6 kilometriä ja pahimmoillaan lumen umpeen tuiskuttamaa tukkitietä. Muistan alakoulusta pienen tytön, jolla oli tällainen koulumatka. Mitkä lienevät olleet oppimistulokset raskaitten koulumatkojen ja kotitöitten ohessa. Nimi oli Liisa, mutta ei asunut Jokelassa.
VastaaPoistaOikein hyvää joulua, Liisa!
VastaaPoistaAnomynoukselle sen verran, että kirjoituksen tarkoitus ei ollut varsinaisesti valittaa, vaikka luopuminen minulle rakkaimmasta liikuntaharrastuksesta onkin ollut vaikeaa. Kun pystyisi jotenkuten viemään iltansa aamuun ja aamunsa iltaan...
VastaaPoistaL ja S,
Kiitos toivotuksistanne! En vuosi sitten tiennyt tästä Blogistanista oikeastaan mitään ja nyt tuo kartta näyttää, että Etelä-Amerikka olisi vielä valloitettava. :) Häkellyttävää!
Akh,
Lenkkari-sanan opin vasta 70-luvulla. Minkähänlaisia jalkineita ne olivat? Kesällä meillä oli tennistossuja l. kangaskenkiä.
Oma alakansakoululaisen hiihtomatkani kouluun oli vain kaksi kilometriä, tosin mäkistä maastoa Keski-Suomessa. Jokelassa olin vain vajaan vuoden ja silloin jo paljon isompi likka. Koulu meni hyvin.
Siis tarkoitin, että Afrikka pitäisi vielä valloittaa. :)
VastaaPoista