7. marraskuuta 2006

Tunteellinen siili?

Elämänvirrassa taiteillessa tunteet ailahtelevat laidasta laitaan. Kipu kaverina mieliala vaihtelee ehkä tavanomaista enemmän. En kyllä enää muista, millaista ns. tavallinen elämä oli. Ja onko sellaista olemassakaan? Jokaisella on omanlaisensa uniikki elämä. Blogeissa näkyy aika paljon erilaisia vakavammin otettavia ja leikkimielisiä testejä, jotka mukakertovat, millainen testattava on.

Olenko muuttumassa äkkivääräksi, kun saatan peräti korottaa ääntäni? Väsyttää välillä. Saattaa olla niinkin, että tuonne aivoihini on fiksoitunut tietty tunnetila. Niinhän sanotaan kroonistuneesta kivustakin. Se on aivoperäistä loppupeleissä eli sen jälkeen kun alun alkaenkaan ei oikeaa syytä löydetä eikä näin ollen oikeaa hoitoakaan.

Vanhoja papereita plaratessa sattui silmiin tuo vuosikymmenen takainen tunneroolikarttani. Pelkääjä ja huolehtija näkyvät hallitsevan tuolloisen minäni tunnemaailmaa. Syyllistyjäkin on siinä keskellä vihreänä kateudesta. Ellei olisi parempaa tekemistä, tuollaisen leivän tykötarpeet voisi kerätä kaapeistaan ja katsoa, tekeytyisikö edelleen samanlainen limppu. Itse sen enempää pohtimatta uskoisin, että on siinä jotakin muutosta tapahtunut. Ripaus rohkeutta ja riskinottajaa ainakin lisättäisiin suolaksi tai sokeriksi seokseen. Onhan elämä kantanut tänne saakka. Omanlaisenaan. Elämälle kiitos!

10 kommenttia:

 1. Kakussa oli mielenkiintoista tasainen jakauma muiden ominaisuuksien kesken. Samaa mieltä olen, että huuhaa testejä on maailma väärällään. Parasta on yrittää olla sinut itsensä kanssa. Ihmisenä kasvaminen on taitolaji.

  VastaaPoista
 2. Niinpä ja tulleeko valmista lainkaan? Kunhan pysyisi kohtuullisessa balanssissa tuo vatupassi/vesivaaka. :)

  VastaaPoista
 3. Musta nuo erilaiset testit tuntuvat vähän älyttömiltä. Voiko ihmistä mitata tuollaisilla? Ymmärtävätkö tutkittavat kysymykset niin kuin ne tulkinta-avaimen mukaan oletetaan ymmärrettävän?
  Näiden kanssa ollaan mielestäni menty vähän yli.

  VastaaPoista
 4. Leikkimieliset testit on kai tarkoitettu blogien täytteeksi ellei satu olemaan muuta kirjoitettavaa.

  Muutkin testitulokset vertautuvat keskiarvoon eikä "normaaliuteen", jonka olemassaoloa epäilen. Mustetahratestiin jouduin ennen kuin sain lausunnot TK-eläkkeelle joutumista/pääsyä varten. Kuului siihen toki muutakin. Mutta niin vaarallisina niitä tuloksia pidettiin, etten saanut niitä itselleni vaikka kuinka kinusin.

  Kipupoli tutkii jatkuvasti rastitustesteillä potilaitaan. On vastattava, vaikka oikealta tuntuvaa vastausta ei ole. Pitää valita lähin. Millähän viivottimella tai harpilla sen sitten haarukoi? Viimeisen ko. kyselyn heitin jo roskikseen. Eli yksiköt tutkivat tuottavuuttaan. Tulos tai ulos sieltäkin.

  VastaaPoista
 5. Yes. Leikkimieliset testit ovat hauskoja ja teen itsekin niitä aina, kun eteen tulee ja aikaa on.


  Mutta esim. tämä mustetahratesti on todettu epäluotettavaksi jo ajat sitten ja silti sitä yhä edelleen käytetään, kun päätetään, kuka saa työpaikan, opiskelupaikan yms.
  Toinen vähäemmän järkeävä testi on se 8 ruutua, johon pitää piirrellä. Siinäkin tulkitsija kuvaa yleensä enemmän itseään, kun sitä joka on piirtänyt ne kuvat.
  Jos testattava on ns. hyvä piirtäjä, on tulkinta käytännössä aika mahdotonta.

  Neulekirppu (En jaksa kirjautua)

  VastaaPoista
 6. Kipu on varmaan ikävä kaveri. Varsinkin, jos apua ei meinaa löytyä.
  Pidän netistä ja lehdistä löytyviä testeja pelkkänä viihteenä. Vastailen joskus huvikseni ja "tosikkopäivinä" en, sillä en usko niihin.

  VastaaPoista
 7. Noi testit ovat viihdettä eli tosimielessä humpuukia. Mutta kivun kanssa eläminen on jotain, jota kivuttomasti ei ymmärrä. Muutenkin vanhenemisen kuvaan on liitetty onni ja auvoisuus, joka on ihanne ehkä, mutta todellisuudessa vanheneminen ei ole leikkiä terveenäkään, saati kipujen kera. Annettakoon ihmisen ilmaista itseään kipuisenakin!!! Ei nuo nuoretkaan aina päivänpaistetta jaksa levittää, vaikka ovat terveitä. Ihminen on ihminen. On opeteltava sanomaan: Mee sää siitä nyt vaikka Kanarialle! Mää paistan sitten, kun taas henki kulkee!

  VastaaPoista
 8. Neulekirppu,
  Veikeää, että samona testejä taidetaan käyttää työhön pyrkiessä ja eläkkeelle joutumista/pääsemistä mitatessa. :)

  Maijamuru,
  Niin ovat viihdettä horoskooppien tapaan.

  Tilkku,
  Viittaan edelliseen vastaukseeni Maijamurulle ja ihmettelen kaukonäköisyyttäsi. Kanarian suhteen. Ajankohtaista... Pakkaamaan siis.

  VastaaPoista
 9. Liisa, siksi mun verenpaineeni nouseekin. Olen opiskellut psykologiaa(kin) sen verran, että tunnen näiden testien taustoja. Testien tulkinta-avaimet ovat vuodelta kivi ja kirves. Kulttuuri, ihmisen oma tausta, ikä ja maailmankuva jäävät huomiomatta.
  Suhtaudun ihmisen tutkimiseen näillä testeillä erittäin kriittisesti ja epäilevästi.
  Vallankäytön välineenähän nämä ovat hyviä ja siksi kai käytössäkin.

  VastaaPoista
 10. Neulekirppu,

  Ota rauhallisesti, ettei verenpaineesi turhaan nouse. :) Henk.koht. olen sitä mieltä, että kirjoittakoot papereihinsa mitä hyvänsä, minä en siitä muuksi muutu. Oikeassa olet, vallankäyttöä pahimmillaan salassa pidettynä. Eivät taida kestää päivänvaloa.????

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!